Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

03. 06. 2012.

Velike grudi oduzimaju pet godina života

Problemi - Ne samo da od težine dojki mogu stradati leđa ili vrat, već žene mogu da imaju i bolove u rukama, glavobolje, razne osipe... Sve to konačno može da utiče i na njihovu psihu

1
Velike grudi mogu ženama oduzeti i do pet godina života, navodi se u istraživanju koje je objavio poznati časopis za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju „Journal of Plastic and Reconstructive Surgery".

Kako i sami navode, nije isključeno da će neko odmah pomisliti da je opet reč o „bajci za zabavu medija", ali tvrde da priča ima i drugu stranu. U istraživanju se navodi da žene s velikim grudima žive kraće i do pet godina jer imaju ozbiljne zdravstvene probleme pa sve više traže pomoć hirurga, prenosi hrvatski „Jutarnji list".

Teško iskustvo

Tako je Britanka Džejn Klark (60) ispričala o svojim mukama, kao i kakav je preporod doživela nakon što su joj hirurzi skinuli preveliko breme koje je godinama nosila.

- Čim bih ujutro otvorila oči, posegnula bih za bočicom lekova protiv bolova. Neopisivo su me boleli leđa i vrat pa su lekovi protiv bolova postali svakodnevna nužnost - kaže Džejn.

No, njen slučaj nije redak. Iz godine u godinu stručnjaci svedoče da je prosečna veličina grudnjaka iz pedesetih porasla sa oznake B na C, a sve je više žena koje koriste korpe D. U nekim robnim kućama u Velikoj Britaniji, u kojima je sprovođeno istraživanje o prodaji grudnjaka, kažu da je u poslednje tri godine udvostručena prodaja grudnjaka veličine D i da oni sada već čine četvrtinu celokupne prodaje tog dela ženskog rublja. Štaviše, u prodaji se mogu naći i grudnjaci veličine G, pa i J.

Lekari upozoravaju da posledice za zdravlje žena s tako velikim grudima mogu biti pogubne.

- Ne samo da im od težine mogu stradati leđa ili vrat, već mogu imati i bolove u rukama, glavobolje, razne osipe, a sve to konačno može uticati i na njihovu psihu - kaže dr Tugomir Gverić, plastični hirurg.

Estrogen je kriv

A zašto grudi postaju sve veće? Naučnici kažu da ima više razloga. Između ostalih, već u mlađoj dobi žene unose veću količinu kalorija, pa je delovanje estrogena sve veće, što je uzrok i sve većih grudi u pubertetu. Njihov se rast nastavlja i kasnije zbog estrogena u tabletama za kontracepciju i hormonalnoj terapiji u menopauzi. Naučnike najviše zabrinjava studija koja je pokazala da majčino mleko može da sadrži neke hemikalije poput pesticida ili retardanata za koje veruju da mogu delovati na receptore estrogena u telu, a time i na rast tkiva dojki. Drugim rečima, grudi s godinama neretko rastu, što se dogodilo i Džejn, koja je kao tinejdžerka imala prosečne grudi, a u pedesetima su krenule nevolje...

Sama kaže da joj se s godinama metabolizam usporio i dobila je nekoliko kilograma pa su i grudi postale veće.

- Odlučila sam se za operaciju smanjenja grudi, koju sam, nažalost, morala platiti, ali sad sam srećna jer više ne moram svakodnevno da pijem tablete protiv bolova - kaže Džejn.

Razlog za smanjenje grudi nije estetski već stvarni zdravstveni problem, čemu se neretko posvećuje jako malo pažnje.

Izvor: Press

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [05.07. 2013., 22:28]

Aha

jeste bas mnogo ljubomorni na zene kao sa slike?
zalim vas :/

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage