Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

gourmet - sulejmanova trpeza

20. 05. 2012.  - Autor: Piše Mihailo Medenica, Fotografije Igor Pavićević

Šiš, kebap i baklava

Turska kuhinja nudi spektar ukusa, pa iako su mnogi specijaliteti znani, uvek se otkrivaju novi

1
Kao na Sulejmanovom dvoru, s tim što je ovde reč o Mustafi veličanstvenom i „haremu" sjajnog ukusa turske hrane i već poslovične srdačnosti uz besprekornu uslugu u prvom i zasad jedinom autentičnom „osmanskom" restoranu u Beogradu - „Dukat - kebap i baklava"!

- Želeo sam ovom narodu koji mnogo volim da približim našu kuhinju, koja mu je iovako dobrano bliska i učinim da uživaju u šarolikom spektru ukusa turskih poslastica, što od mesa, povrća, variva, pa do naših čuvenih baklava - kaže Mustafa Avči, ponosni vlasnik više nego dobroćudnog lica, jednakog karaktera, srpskog jezika sa orijentalnim naglaskom i restorana, naravno!

U Srbiji je već osam godina. Isprva se bavio samo baklavama zaslađujući nam živote kroz „Dukat", baklavdžinicu koju je doskora držao, da bi se pre tri meseca preorijentisao samo na restoran, u kojem su, naravno, i slatki zalogajčići Gazijantepa našli svoje mesto.

2
U ponudi restorana „Dukat" je 25 turskih jela, četiri tipično orijentalne salate i nekoliko vrsta čorbi bez mesa (slike dole)
- Moj Gazijantep je postojbina baklave i bez skromnosti kažem da smo najbolji majstori na svetu! Ja ih lično pravim, čak 18 vrsta, zaslađujem vam, kako kažeš, živote po receptima najvećih majstora zanata od kojih sam i sam učio. Što se jela tiče, ništa nisam prepustio slučaju, doveo sam iz Turske čak petoricu vrhunskih kuvara koji sva jela spremaju na autentičan način, identično onima koje bi probali i da sedite u nekom restoranu zagledani u Bosfor - Mustafa telali, dok Harun, glavni kuvar ćutke i filigranski priprema kebape, šiševe, ćufte, čorbe, salate...

- U ponudi imamo 25 turskih jela, gotovo sva su od najkvalitetnijeg junećeg mesa, četiri tipično orijentalne salate i nekoliko vrsta čorbi, u kojima nema mesa, već samo sočiva i povrća. Samo se uz njih jede hleb, što nije vaš običaj, a uz ostala jela tortilje, koje kao i hleb sami pečemo - meraklijski ispijamo ubedljivo najbolju tursku kafu koju smo dosad probali, presecajući gutljaje zalogajima kadaifa - sultanska kombinacija...

3
Dobro, u ovom slučaju smo na naše insistiranje malko preinačili redosled, jer kafa, odnosno legendarni turski čaj koji se dobija gratis po završetku jela, idu upravo posle jela, nikako pre, ali je ispoštovao našu želju.

Enterijer, začudo, nije orijentalni, već nalik uobičajenim restoranima, vrhunske kategorije i usluge, s razlikom u ceni - u Mustafinom ništa nije preskupo, naprotiv cene su više nego pristojne.

- A sad da probate naše specijalitete, braćo - evo ga, uz prepoznatljiv osmeh velikog deteta, kako ponosno pratia oval đakonija. Da, i to je još jedan od kurioziteta „Dukata" - kompletan inventar je filigranski rađen u Gazijantepu, svaki tanjir, svaka činija, šoljica za kafu...

- Sve za uživanje gostiju i sve za gosta - beskompromisno poručuje, komandujući širokim pokretom ruke da se bacimo na posao, jer priča za razliku od jela - može da čeka.

4
Kebapi, šiševi, ćufte, čorbe, baklave - drž'te se, „polećemo" sa gastronomskog helidroma u centru Beograda, jedine autentične prečice do Sulejmanove trpeze...

Izvor: PRESS STIL & DOM

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage