Povećaj veličinu slova
Vrati na prvobitnu veličinu slova
Samnji veličinu slova
štampaj
štampaj
Pošalji prijatelju
gourmet - sulejmanova trpeza
Šiš, kebap i baklava
Turska kuhinja nudi spektar ukusa, pa iako su mnogi specijaliteti znani, uvek se otkrivaju novi
1

- Želeo sam ovom narodu koji mnogo volim da približim našu kuhinju, koja mu je iovako dobrano bliska i učinim da uživaju u šarolikom spektru ukusa turskih poslastica, što od mesa, povrća, variva, pa do naših čuvenih baklava - kaže Mustafa Avči, ponosni vlasnik više nego dobroćudnog lica, jednakog karaktera, srpskog jezika sa orijentalnim naglaskom i restorana, naravno!
U Srbiji je već osam godina. Isprva se bavio samo baklavama zaslađujući nam živote kroz „Dukat", baklavdžinicu koju je doskora držao, da bi se pre tri meseca preorijentisao samo na restoran, u kojem su, naravno, i slatki zalogajčići Gazijantepa našli svoje mesto.
2

U ponudi restorana „Dukat" je 25 turskih jela, četiri tipično orijentalne salate i nekoliko vrsta čorbi bez mesa (slike dole)
- U ponudi imamo 25 turskih jela, gotovo sva su od najkvalitetnijeg junećeg mesa, četiri tipično orijentalne salate i nekoliko vrsta čorbi, u kojima nema mesa, već samo sočiva i povrća. Samo se uz njih jede hleb, što nije vaš običaj, a uz ostala jela tortilje, koje kao i hleb sami pečemo - meraklijski ispijamo ubedljivo najbolju tursku kafu koju smo dosad probali, presecajući gutljaje zalogajima kadaifa - sultanska kombinacija...
3

Enterijer, začudo, nije orijentalni, već nalik uobičajenim restoranima, vrhunske kategorije i usluge, s razlikom u ceni - u Mustafinom ništa nije preskupo, naprotiv cene su više nego pristojne.
- A sad da probate naše specijalitete, braćo - evo ga, uz prepoznatljiv osmeh velikog deteta, kako ponosno pratia oval đakonija. Da, i to je još jedan od kurioziteta „Dukata" - kompletan inventar je filigranski rađen u Gazijantepu, svaki tanjir, svaka činija, šoljica za kafu...
- Sve za uživanje gostiju i sve za gosta - beskompromisno poručuje, komandujući širokim pokretom ruke da se bacimo na posao, jer priča za razliku od jela - može da čeka.
4

Izvor: PRESS STIL & DOM
Nema komentara.