Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

adrenalinska avantura

17. 06. 2012.  - Autor: Piše Rajko Nedić

Put u središte Bosfora

U spektakularnom podvodnom kompleksu istanbulskog Akvarijuma živi 1.500 vrsta životinja i 15.000 morskih stvorenja, a za posetioce svakako najatraktivnija je velika bela ajkula

1
Vežite se, zaranjamo! Avantura u istanbulskom Akvarijumu može da počne. Dobro došli u podvodni svet Bosfora u kojem živi 1.500 vrsta životinja i 15.000 primeraka morskih stvorenja. Od najvećih ajkula, raznih vrsta riba, do zvezda, školjki i kornjača smeštenih u 64 akvarijuma.

Vodeni kompleks „Turkazu" u Istanbulu otvoren je 2009. godine i jedan je od najvećih u svetu. Nalazi se u šoping molu „Forum" i godišnje ga poseti više od 600.000 ljudi. Podeljen je na nekoliko tematskih segmenata, a staza kojom se kreću turisti dugačka je kilometar i po. Najspektakularniji deo svakako je glavni akvarijum, takozvani main tank, koji ima zapreminu od četiri miliona litara vode! U njemu su veštački talasi, a na površini je čak i jedna bova kako bi se dočarao osećaj da ste usred mora.

Oči u oči s predatorom

- Maksimalna dubina je pet metara, prosečna oko tri metra, a temperatura vode je oko 24 stepena. U ovom akvarijumu nalazi se i nekoliko vrsta ajkula - tigrasta, leopard, bela, kao i nekoliko vrsta raža, velikih jesetri - priča Esra Bulut, menadžer Akvarijuma.

2
Dok je Esra objašnjavala istorijat ovog spektakularnog kompleksa u tunelu iznad kojeg plivaju morska stvorenja, iznad mene se pojavila ogromna bela ajkula. Prizor je bio veličanstven i zastrašujuć. Ajkula teška nekoliko tona je zastala, kao da je htela da vidim njene čeljusti. Krv mi se sledila u žilama. Adrenalin je proradio. Pokušao sam da izbrojim koliko redova zuba ima ova neman, ali nisam uspeo. Oči u oči sa predatorom! Bukvalno korak od ajkule. Deli nas samo staklo. Otplivala je onako elegantno i polako, kako je i došla. Bila je potpuno nezainteresovana za grupu turista koja se nalazila ispod nje. Bez obzira na njen zastrašujući izgled, bilo je lepo videti ovo čudesno morsko stvorenje.

3
U istanbulskom Akvarijumu nalazi se i deo sa morskim stvorenjima koja žive i Crnom moru, na Mediteranu, Karipskom moru, Severnom i Južnom polu, a dočaran je i svet podvodnih pećina. Na hiljade raznih vrsta riba „rasute" su u 64 akvarijuma. Jedan deo „rezervisan" je za Amazon, prizore sa jezera Malavi, reka Orinoko i Mekong. U ovom „tropskom" prostoru temperatura je 30 stepeni, a vlažnost vazduha je 90 procenata. Pirane su naravno glavna atrakcija, kao i mata mata kornjače i ogromni somovi. U jednom od akvarijuma pažnju privlači i atlantska potkovičasta kraba. Posebna atrakcija je što se uz nadzor domaćina mogu i dodirnuti.

Raj za ronioce

Inače, u glavnom akvarijumu česti posetioci su ronioci koji imaju priliku da rone kroz veštačke koralne grebene, pored olupina brodova i ostataka rimskih hramova i amfiteatara i da se susretnu sa ajkulama.

4
Da ništa ne može da protekne bez Srba, pa čak ni u jednom od najvećih akvarijuma na svetu, potrudila se ekspedicija kluba „Svet ronjenja" iz Pančeva.

5
- Utisci su fenomenalni. Uslovi ronjenja daleko su liberalniji nego u drugim akvarijumima u svetu. Ovde zaista ima šta da se vidi. Nezaboravan je susret sa belom ajkulom. Vi ste impresionirani ovom životinjom, a videli ste je samo kroz staklo. Zamislite kakav je osećaj kada se uživo sretnete sa ajkulom - kaže Ivana Orlović Kranjc, član kluba, instruktor i podvodni fotograf. 
6

Izvor: PRESS STIL & DOM

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage