Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 06. 2012.

Ornitolozi broje kormorane u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da se uključilo u evropski projekat proučavanja velikog kormorana, u sklopu projekta Međunarodnog prebrojacanja vodenih ptica.

 

Kako je precizirano, cilj projekta je prikupljanje podataka o stanju i rasprostiranju gnezdećih i zimujućih populacija velikog kormorana (vranca) u Evropi.


U Srbiji je započeto aprila i maja brojanjem svih gnezda u svim kolonijama te vrste, a u Društvu navode da će uskoro objaviti podatke o tome.
Ornitolozi su, pored ranije poznatih kolonija, pretražili područja na kojima se pretpostavlja da ima i drugih. Tako su do sada našli 14 kolonija.


Ornitolog Marko Šćiban koji vodi akciju i ima uvid u to gde i koliko kormorana živi u Srbiji, rekao je da je veliki kormoran u Srbiji i regionu poslednjih godina prerastao u "bauk", u javnosti "osumnjičen kao glavni odgovorni" za smanjenje broja ili čak nestanak ribe na nekim područjima.


"Upravo podaci prikupljeni ove godine u Srbiji i Evropi, služe da bi se potvrdile ili opovrgle te tvrdnje. Na taj način ćemo i u Srbiji konačno biti u mogućnosti da kažemo da li je ta vrsta zaista prekobrojna i da li se opravdano ili ne razlozi za sve probleme u neefikasnom gazdovanju vodama i ribarstvu svaljuju na te ptice", kažao je Šćiban.


U Društvu za zaštitu ptica potsećaju da je kormoran velika ptica močvarica koja svoja gnezda savija uvek u grupama (kolonijama) u kojima može biti i do nekoliko hiljada gnezda, s tim da su u Srbiji sve kolonije veoma male.
Gnezdi se gotovo uvek zajedno sa čapljama, pa su te kolonije spektakularne: u njima vrvi živi svet i ukazuje na vrednost vodnih staništa kojima su potrebni mir i dosta hrane u okolini.


Društvo za zaštitu ptica poziva sve koji znaju nešto o gnežđenju velikih vranaca i gde su kolonije, da to jave i tako doprinesu popisu.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage