Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 11. 2010.  - Autor: B. ROSIĆ

Anđeoski tenor iz Toskane

Andrea Bočeli je potpuno oslepeo u dvanaestoj godini pošto ga je tokom igranja fudbala lopta udarila u glavu. Od toga dana utehu je pronašao u pevanju, postavši najpoznatiji tenor današnjice

s
Andrea Bočeli

U nedavnom intervjuu jednom britanskom listu najčuveniji tenor sveta Andrea Bočeli otkrio je da je do svoje 12. godine, i pored urođenih problema sa vidom, ipak uspevao da razlikuje boje i registruje svetlost. Tokom jednog igranja fudbala lopta ga je snažno udarila u glavu i od tog trenutka Bočeli je potpuno izgubio vid. Jedinu utehu pronašao je u pevanju, a početno amatersko bavljenje muzikom tokom godina preraslo je u ozbiljnu karijeru, tokom koje je prodao više od 50 miliona diskova.

Andrea Bočeli je rođen u selu Lajatiko u Toskani u porodici poljoprivrednika. Na porodičnom imanju Bočelija i danas se nalazi mali vinograd na kojem se proizvodi vino „kjanti bočeli". Još kao dete Andrea je oboleo od glaukoma, progresivne neizlečive bolesti očiju, tako da je već u detinjstvu počeo da gubi vid. Utehu je pronašao u pevanju, a naročito su ga privlačile opere, tako da je znao da zaplače kad bi začuo neku od omiljenih opera.

Koban fudbal

Andrea je potpuno izgubio vid u svojoj dvanaestoj godini, a o tom nemilom događaju je u svojoj autobiografskoj knjizi zapisao: - Do dvanaeste godine sam još ponešto i video, sve dok jednog dana, igrajući fudbal, nisam potpuno izgubio vid. Lopta me je snažno pogodila u desno oko, ono kojim sam još razaznavao svetlo i boje. Pao sam na zemlju i kad sam se podigao, shvatio sam da ništa ne vidim. Plakao sam čitav dan i nedelju ne progledavši više.

Po završetku srednje škole Andrea Bočeli je na nagovor roditelja upisao Pravni fakultet u Pizi. Po dobijanju diplome zaposlio se kao pripravnik u jednoj advokatskoj kancelariji, ali nije želeo da odustane od svoje ljubavi prema muzici.

Kako bi mogao da plati časove pevanja kod legendarnog italijanskog tenora Franka Korelija, Andrea je nastupao po raznim toskanskim klubovima. Tokom jednog nastupa upoznao je i Enriku Ćenzati, koja je tada imala samo 17 godina. Ubrzo su se uzeli i dobili dva sina.

Pravi uspeh došao je 1992. godine, kada ga je popularni italijanski pevač Cukero pozvao da s njim snimi demo snimke dueta „Miserere", s kojim je želeo da pridobije Lučana Pavarotija za snimanje te pesme.

Pavaroti je, oduševljen pesmom, pristao na snimanje, a nedugo zatim se i susreo s Bočelijem. Između dva tenora se odmah rodilo prijateljstvo, tako da je Bočeli nastupio na Pavarotijevom godišnjem dobrotvornom koncertu, na kojem je pevao s brojnim pop zvezdama poput Brajana Adamsa.

- Kada mi je Pavaroti faksirao program koncerta, činilo mi se da sanjam. Sličan sam osećaj doživeo još samo triput. Kad sam upoznao svoju suprugu i kada su mi se rodili sinovi Amos i Mateo - rekao je Bočeli.

Zlatni globus

Sledeće godine Bočeli je potpisao ugovor sa milanskom izdavačkom kućom „Insijeme", a 1994. je pesmom „Il mare calmo della sera" pobedio na festivalu Sanremo. Singlovi „Con te partiro" i „Time To Say Goodbye" nedeljama su bili na vrhovima top lista širom sveta, a album „Bocelli" dosegao je platinaste tiraže u Italiji, Belgiji, Nemačkoj i Holandiji. Sa svojim prvim internacionalnim albumom „Romanza" postao je jedna od najvećih svetskih zvezda.

Dodatnu popularnost stekao je posle dueta sa Selin Dion, koja je za njega rekla:

- Kada bi Bog pevao, zvučao bi kao Andrea Bočeli.

Andrea Bočeli, sa verenicom Veronikom Beli
Podrška... Sa verenicom Veronikom Beli

Njegov duet sa Selin Dion dobio je Zlatni globus, a te godine je na dodeli Gremija bio nominovan za „najboljeg novog umetnika".

Nastup pred američkim predsednikom

Između ostalog, američku turneju te godine završio je trijumfom pred oko 18.000 ljudi na Holivud boulu, a na poziv Stivena Spilberga pevao je i pred tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Ali ogroman Bočelijev uspeh u karijeri odrazio se na njegov privatan život. Zaokupljen profesionalnim uspehom, nastupima i promocijama, Andrea je počeo da zanemaruje porodicu, tako da je njegova supruga Enrika početkom 1991. zatražila i dobila razvod.

- Posle razvoda proživljavao sam pakao. Bez ljubavi sam bio prazan, otupljenih osećanja i bez imalo inspiracije i volje za stvaranjem - opisao je krah svog braka Bočeli, i dodao da je zahvaljujući svojoj deci ponovo živnuo, a Bog ga je nagradio drugom prilikom.

Sredinom 2001. upoznao je Veroniku Beli, s kojom je pronašao novi životni smisao. Bočeli je u svojoj dosadašnjoj karijeri prodao više od 50 miliona nosača zvuka, a 2005. godine održao je uspešan koncert u „Beogradskoj areni".

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage