Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 01. 2011.  - Autor: B. ROSIĆ

Klint Istvud na proveri

U svetu je sve više neobičnih eksperimenata, pa je danas normalno što se obdaništa i galerije prave od plastičnih flaša i što se naučnici bave dvobojima kauboja

s
Tajvanska kompanija „Istern grup" je od plastičnih flaša napravila galeriju vrednu tri miliona funti
Isplativa reciklaža... Tajvanska kompanija „Istern grup" je od plastičnih flaša napravila galeriju vrednu tri miliona funti

Kraj decembra i početak januara period je u kojem se prave razne liste. Biraju se najbolji sportisti, političari, manekenke, filmovi, TV emisije... Ipak, u moru ovih izbora izdvoje se ponekad i oni nesvakidašnji.

A radi se o neobičnim građevinama, hobijima, poduhvatima... Njih je iz godine u godinu sve više, a zahvaljujući internetu, vesti o ovim neviđenim poduhvatima obiđu svet u istom trenutku kada je ta neobična građevina ili eksperiment završen.

Reciklaža kao biznis

Navikli smo da viđamo pored kontejnera ljude koji skupljaju razne vrste otpada i odnose ga na reciklažu. Ipak, skupljanje otpada ne mora se vršiti samo zbog reciklaže, već to može biti i cilju umetnosti. Tajvanska kompanija „Istern grup" zamolila je svoje radnike da plastične boce od čaja ne bacaju već da ih ostavljaju na raspolaganju firmi. Kada je sakupljeno 1.500.000 plastičnih flaša, kompanija je napravila galeriju procenjene vrednosti od tri miliona funti. Plastični zidovi su ofarbani UV bojom, a dodate su i LED lampice zbog efekta i tako je od običnog otpada napravljena prestižna izložbena galerija.

Reciklažom, tačnije preradom otpada u drugačije svrhe bavi se i grupa italijanskih dizajnera. Oni su se proslavili korišćenjem otpadnih materijala u cilju gradnje novih objekata. Dakle, ako živite u malom mestu i nemate mnogo para, italijanska dizajn firma „Kontroprogeto" će vam napraviti autobusku stanicu, obdanište, školu za malo novca i to isključivo od otpadnog materijala koji se nalazi u blizini.

Šta je realno u vesternu

Naučnici širom sveta bave se različitim problemima, od rešavanja kvadrature kruga pa do pronalaženja lekova za neizlečive bolesti.

Ipak, pojedini naučnici bave se netipičnim stvarima, tačnije eksperimentima koji neće možda rešiti životni problem, ali će mnogima biti više nego zanimljivi. Tako je britanski naučnik Endru Velkman sa univerziteta u Birmingemu istraživao problem poznat iz vestern filmova, a to je kako da onaj pozitivni junak koji u dvobojima puca poslednji uvek ubija zlikovca koji prvi potegne revolver. I došao je do zaključka da je onima koji potegnu revolver kao drugi potrebna 21 milisekunda manje za pokret nego onima koji su potegli prvi. Reaktivirani pokret brže aktivira moždani put nego inicijalni pokret. Postoji i vreme reakcije, tačnije odgoda od 200 milisekundi potrebna igračima koji potežu zadnji da shvate kako je došlo vreme da i oni potegnu.

Klint Istvud

Tako glasi objašnjenje fenomena s kojim se ipak ne slažu drugi naučnici i neurohirurzi. Oni su saopštili da postoji vrlo mala verovatnoća u stvarnosti da Klintu Istvudu uspe da pobedi u dvoboju iako je opalio drugi. Oni su istakli da kauboj koji u dvoboju izvuče revolver kao drugi može pobediti samo ako revolver izvuče mnogo brže od onih 200 milisekundi koliko mu je potrebno da reaguje na protivničko potezanje pištolja.

Manje posla za saobraćajce

Dani uoči i posle novogodišnjih praznika su dani koji predstavljaju period godine u kojem se više udara po pivu, rakiji, vinu i ostalim alkoholnim proizvodima. Oni pažljiviji vozači dobro znaju šta rade i zato i umeju da se obuzdaju od suvišnog alkohola tokom raznih slavlja. Oni drugi su opasnost kako za saobraćaj tako i za sopstveni novčanik. Sada je konačno došlo do pronalaska pomoću kojeg će moći da se cirka bez straha od kazni ili ne daj bože izazivanja nesreće na putu.

Engleski naučnik Dejvid Nat pomaže u vašem dobrom raspoloženju. Tačnije, da popijete nekoliko pića i zatim krknete sebi protivotrov kojim brišete sve tragove alkoholisanja i to naravno pre nego što sednete za volan. Ili čak možete da pijete, a da se uopšte ne napijete. Sredstvo se bazira na benzodiazepinu, pomoću kojeg ovaj naučnik stvara napitak sa ukusom bliskim ukusu alkohola, ali koji ne opija.

Ipak, već su se javili protivnici ovoga, koji ističu da su se šezdesetih javili prvi zavisnici od benzodiazepina kada je on počeo da se pripisuje pacijentima. Ipak, mnogi podržavaju naučnika Dejvida Nata u patentiranju novog pića.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage