Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 01. 2011.  - Autor: (V. M.)

Mornar koji voli samo jednu ženu

Popaj je nastao slučajno i stekao planetarnu slavu. Glumio je i u filmu Roberta Altmana, ali i uspeo da nauči generacije dece koliko je spanać lep i zdrav

s
mornar Popaj
Verna ljuba... Popaj mora stalno da se bori za Olivinu naklonost

Kažu da se najveće stvari u životu dešavaju slučajno. Tako i američki crtač stripova Elsi Segar davne 1929. godine, kada je osmislio sporedni lik mornara Popaja za svoj tada već više od deset godina poznat novinski strip „Timbl teatar", nije imao predstavu da će taj simpatični lik doživeti svetsku slavu. I da će posle više od osamdeset godina i dalje biti jedan od najpoznatijih svetskih mornara.

Za razliku od mornara koji čekaju da im se brod usidri u luku kako bi obeščastili lokalne lepotice, Popaj je svih svojih osam decenija života veran jednoj ženi, vižljastoj i piskavoj Olivi. I ceo život mora da se bori za njenu naklonost.

Prvo njegovo pojavljivanje u javnosti bilo je krajnje bezazleno. U pomenutom stripu glavni junak Kastor je sa prijateljem Hamom krenuo na prekookeansko putovanje, i jednom prilikom se obratio mornaru sa tetoviranim sidrom na ruci.

Kultna rečenica

Pitanje je bilo jednostavno: „Da li si ti mornar", a odgovor je usledio: „Ma jok, mislim da sam kauboj". Ovo je postala kultna rečenica koja ga je lansirala u zvezde. Od tada Popaj postaje neizostavni deo stripa, a ubrzo dobija i glavnu ulogu. Oliva je, inače, deset godina „starija" od njega, a u stripu je sestra jednog od glavnih junaka Hama. Ham ubrzo biva „izbačen iz igre", a Popaj uz to što mu je uzeo glavnu ulogu, uzima mu i sestru za svoju dragu. Ubrzo potom ekipa se pojačava Popajevim bespomoćnim prijateljem Perom Žderom i doživotnim neprijateljem Badžom, koji je strašno zaljubljen u Olivu i ne želi da ih ostavi da uživaju u svojoj sreći. Ubrzo potom strip menja ime u Popaj, a njegov lik se uskoro pojavljuje i na filmskom platnu.

Jedino žensko iskušenje za ovog mornara, kada je na ispitu bila njegova ljubav prema Olivi, dogodilo se upravo u prvom dugometražnom filmu „Beti Bup sreće mornara Popaja". Film je počeo sa sada već čuvenom pesmom „Mornar sam Popaj ja..." koju je otpevao Bili Kostelo, glumac koji će kasnije najviše ostati poznat kao čovek koji je pozajmio glas Popaju. U ovom filmu Popaj je konačno osvojio Olivino srce. Naime, dva mornara su se borila za nju i odveli je na karneval. Tamo se pojavljuje najveća seks bomba tog vremena Beti Bup, i to u toplesu, samo sa havajskim cvetnim vencem preko grudi. Svojom pojavom omađijala je tada još mlađanog Popaja. Dok je on igrao hula-hula sa Beti Bup, njegov suparnik je oteo Olivu. Siledžija Badža je Olivu vezao za šine, a Popaj je u poslednjem trenutku odoleo čarima polunage plesačice i dao se u borbu za spas svoje Olive.

Svemogući spanać

Zahvaljujući neverovatnim sposobnostima kada pojede spanać, zaleteo se i nokautirao zahuktalu lokomotivu koja je pretila da joj oduzme život. Generacijama i generacijama klinaca roditelji će još od pelena početi da govore kako moraju da jedu spanać ne bi li postali snažni kao Popaj.

„Flečer studio", koji je producirao filmove o Popaju, godine 1942. kupuje „Paramaunt" i kompaniju preimenuje u „Fejmes studio". „Fejmes studio" je do 1957. godine snimio čak 228 crtanih filmova o Popaju, ali smatra se da nikada nije dostignut kvalitet kao iz vremena „Flečera". Smatralo se da je lik mornara Popaja „pomalo razvodnjen".

Godinama kasnije lik i delo mornara Popaja bili su predmet borbe oko autorskih prava, pošto su se sa razvojem televizije pojavili mnogi koji bi puštali njegove dogodovštine. Tako je „Tarner entertejment" pronašao serijal filmova iz pedesetih godina, ali im je trebalo skoro dvadeset godina da se dogovore oko autorskih prava ne bi li ih publikovali. Popaj je stigao i na filmsko platno 1980. godine. Film je režirao Robert Altman, Popaja je glumio Robin Vilijams, a Olivu Šeli Duval.

Likovi stvarno postoje

Popaj zvanično ima 34 godine, težak je 70 kilograma, a visok metar i 70 centimetara. Inače, gotovo svi likovi iz crtaća su kreirani prema osobama koje su zaista postojale. Popaj je nastao po uzoru na Frenka Rokija Figela, lokalnog snagatora o kojem se širio mit da poseduje nadljudsku snagu. Na njegov, inače dotad neoznačen grob, 1996. godine su dodali nadgrobnu ploču s Popajevim citatima. Bivši šef Popajevog „oca" Elzija Segara, direktor opere Vilijem Šuhert, bio je model za Peru Žderu, pošto je izuzetno voleo da jede hamburgere. Oliva je u pravom životu Dori Paskel, vlasnica dragstora u Česteru, rodnom gradu kreatora Popaja. U Česteru je podignut kip Popaja visok 1,80 metara.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage