Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

devojke, oprez

06. 02. 2011.

Fejsbuk vodi u anoreksiju i bulimiju

Studija Univerziteta u Haifi pokazala je da se povećava opasnost od razvoja poremećaja u ishrani kao što su anoreksija i bulimija kod tinejdžerki koje su previše vezane za Fejsbuk

s
Mreža i poremećaji u ishrani
Veza... Mreža i poremećaji u ishrani

Autori savetuju roditeljima da nadgledaju decu kod upotrebe veba kako bi se opasnost smanjila. Naučnici su ispitivali dva faktora koja imaju veze sa poremećajima ishrane na uzorku od 248 devojčica u dobu od 12 do 18 godina: izloženost medijima i lična osposobljenost. One su ispitivane o gledanju televizijskog programa i navikama da čitaju magazine i koriste internet.

Istraživači su pronašli da postoji direktna veza između vremena koje devojčice posvećuju Fejsbuku i broja poremećaja u ishrani. Što su više na društvenoj mreži, veća je opasnost da pate od bulimije, budu nezadovoljne izgledom svog tela i da započnu dijetu kako bi izgubile na težini. Autori su nagovestili da stalna vezanost za Fejsbuk promoviše jednostrano fokusiranje na izgled, navike i ponašanje. Izloženost modi i muzici preko interneta pokazala je isti trend, ali ne tako jaku vezu kao kod korišćenja Fejsbuka.

U slučaju da su roditelji bili svesni šta njihove ćerke vide i rade na internetu i razgovaraju o tome s njima, o sadržaju i broju posvećenih sati, opasnost od razvoja poremećaja je bila manja. Autori su zato zaključili da roditelji, mešajući se, brinući i nadgledajući decu imaju mogućnost da utiču na utisak svojih ćerki o svom izgledu i da umanje rizik od bolesti.

Ekspert za sportsku medicinu Naama Konstantini iz Medicinskog centra na Univerzitetu Hadasa u Jerusalimu rekla je da su zaključci studije interesantni, da zvuče logično i zaslužuju dalje proučavanje.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage