Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 02. 2011.  - Autor: PRIREDIO: B. ROSIĆ

Guglov omaž Žilu Vernu

Najveći internet pretraživač obeležio godišnjicu rođenja i podsetio na slavu francuskog pisca koji je predvideo podmornice i put u svemir

1
Nauka...Vern nije izlazio iz biblioteke
Svi koji su proteklih dana koristili Gugl videli su pomalo transformisan logo. Ilustracije podmornice i podvodnog sveta bile su posvećene francuskom piscu Žilu Vernu.

Ovaj najveći internet pretraživač tako je obeležio godišnjicu rođenja Žila Verna i u njegovu čast postavio interaktivni logo sa podmornicom. Gugl se fokusirao u pravcu Vernovih priča o podvodnom svetu, pa je tako logo načinjen u obliku podmornice kroz čije se prozore vide ribe i morsko bilje u raznim bojama, a pogled može da se menja gore-dole i levo-desno.

Autora kultne knjige „20.000 milja pod morem" s pravom označavaju ocem naučne fantastike. On je pisao o svemiru i podvodnom svetu mnogo pre nego što će nastati rakete i podmornice. Takođe, Vern je bio izuzetno plodan autor, a spada i u trećeg najprevođenijeg književnika na svetu.

Svoje romane nazivao je „les voyages extraordinaires" - izuzetna putovanja - i među njima se, pored avanturističkih dogodovština u egzotičnim delovima zemaljske kugle, nalaze i dela čiji je zaplet baziran na razvoju određenih tehničkih pronalazaka.

Najavio mnoge pronalaske

Vern je pažljivo pratio stručne časopise i u njima pronalazio ideje za određene mašine ili industrijske proizvode, na kojima je bazirao zaplete svojih romana. Tako je ovaj pisac kombinujući naučna dostignuća i fikciju stvarao dopadljive sadržaje koji su naišli na odličan prijem kod publike. I to u rasponu od dece pa sve do ozbiljnih poznavaoca literature.

Svoj prvi roman napisao je u 35. godini. Zvao se „Pet nedelja u balonu" i našao se u knjižarama u januaru 1863. godine. Kasnije je usledila serija romana koji su osvojili planetu. Iako je oduvek važio za omiljenog dečjeg pisca, Vern je umeo da bude mračan u svojim delima. Tako je u njegovom romanu „Pariz u 20. veku", pored toga što je opisao nekoliko pronalazaka koji i danas funkcionišu, predvideo i otuđenje stanovnika modernih metropola.

Njegovi likovi Kapetan Nemo i Fileas Fog poznati su deci širom sveta, a i danas se pojavljuju u delima drugih autora, na primer u filmu „Liga izuzetnih džentlmena".

Među najzanimljivije i najčitanije Vernove naučnofantastične romane spadaju „Putovanje u središte Zemlje", „Od Zemlje do Meseca" i nastavak „Oko Meseca", „20.000 milja pod morem", „Tajanstveno ostrvo", „Robir osvajač", „Gospodar sveta", „Parna kuća", „Ledena sfinga", „Selo u vazduhu".

Tehnološki razvoj čovečanstva potvrdio je Vernove ideje iz romana, ali neki delovi njegovih knjiga ipak potpadaju pod dečju literaturu. Zanimljivo je da je Žil Vern verovao da će njegovi pronalasci iz knjige zaživeti u budućnosti, što se u nekim slučajevima i desilo.

Pobegao od kuće na brod

Žil Vern je rođen 1828. godine u Nantu u Francuskoj. Njegova porodica je imala bogatu pomorsku tradiciju, koja je kasnije prilično uticala na njegovo pisanje. Kao dečak pobegao je od kuće da bi bio pomoćnik na jednom trgovačkom brodu, ali je uhvaćen i vraćen kući. Nekoliko godina kasnije, tačnije 1847, odlazi u Pariz na studije prava. Tamo se, međutim, zainteresovao za pozorište, a 1850. objavljen je Vernov prvi pozorišni komad.

Njegov otac je bio besan kada je čuo da Vern neće da nastavi studije prava, tako da je prestao da mu šalje novac. Tako je Vern morao da se izdržava prodajući svoje priče. Svoje junake Vern je ispalio na Mesec, pustio da plove pod morem u podmornici i naterao da put oko sveta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vreme bio fantastičan poduhvat. Pošto je proveo puno vremena u biblioteci proučavajući geologiju, inženjerstvo i astronomiju, objavio je 1863. godine svoj prvi roman „Pet nedelja u balonu".

Vern je 1888. godine izabran u gradski savet grada Amijena. Posvetio se kulturnim problemima, pozorištima, školama i urbanizaciji. Inaugurisan je u „Cirque Municipal" 1889. godine. Na isto mesto je ponovo biran 1892, 1896. i 1900. godine. Umro je u Amijenu 24. marta 1905. godine.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage