Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 02. 2011.  - Autor: (Đ. T. - B. R.)

Gari Kuper pobedio Džona Vejna

Novi vestern „Čovek zvani hrabrost" bio je inspiracija da se napravi lista deset najboljih filmskih kauboja svih vremena, na kojoj se našao i animirani lik Vudi

s
Geri Kuper, Džon Vejn
Dobio dva Oskara... Gari Kuper / Preko 100 filmova... Vejn

Oskarovci Džoel i Itan Koen stvorili su avanturistički vestern „Čovek zvani hrabrost", koji na maestralan način govori o osveti i hrabrosti. Ovo je rimejk filma koji je pre četiri decenije snimio Henri Hatavej. U Hatavejevoj adaptaciji romana Čarlsa Portisa glavnu rolu tumačio je Džon Vejn, koji je na listi „Gardijana" proglašen drugim najboljim kaubojem u istoriji vesterna.

Prvi na listi najboljih kauboja svih vremena je Gari Kuper, čovek koji je status istinske zvezde stekao zahvaljujući prvom velikom zvučnom vesternu „The Virginian" iz 1929. godine, da bi svojom pojavom obeležio ključna ostvarenja ovog žanra nastala tokom naredne tri decenije. Status ikone vestern žanra najviše je potvrdio ulogom šerifa Vila Kejna u kultnom filmu „Tačno u podne". Za ovu ulogu dobio je 1953. godine Oskara i to mu je bio drugi zlatni kip u bogatoj biografiji. Zbog problema sa čirom, Kuper se nije pojavio na dodeli Oskara već je zamolio druga i takođe poznatog filmskog kauboja Džona Vejna da umesto njega primi nagradu. Zanimljivost čitavog slučaja je ta da je Vejn nešto ranije izjavio da mu se „Tačno u podne" ne sviđa.

Klint Istvud
Dobar, loš, zao... Klint Istvud

Antikomunista ikona vesterna

Vejn je drugi na listi. Ovaj glumac je snimio više od 100 filmova tokom svoje skoro pedesetogodišnje karijere. Bio je veliki profesionalac i veoma fizički izdržljiv. To je dokazao i time što je, iako teško bolestan, snimao gotovo do poslednjeg daha. Zahvaljujući prijateljstvu s režiserom Džonom Fordom, dobio je glavnu ulogu u klasičnom vesternu „Poštanska kočija", što je bila prekretnica u njegovoj karijeri. Od tada je postao simbol filmskog kauboja i ikona vestern žanra.

Iako Vejn nikada nije previše mario za politiku, pa je tako jednom prilikom rekao da je „vlada prirodni neprijatelj individualnosti, ali je nužno zlo baš kao i glumački agenti", držao je do svojih načela o životnim vrednostima pa je izjavljivao kako je komunizam najveća opasnost za američki način života. Krajem četrdesetih godina pristupio je Filmskom savezu za očuvanje američkih ideala, čija je zadatak bio da onemogući delovanje komunista u Holivudu. Iako će aktivnost ovog saveza kasnije prerasti u poznati „lov na veštice", nikada nije zažalio što mu je pristupio. Takođe, 1968. godine snima antikomunistički film „Zelene beretke", kojim pruža podršku vojnicima u Vijetnamu. Treći glumac na ovoj listi je Džejms Stjuart, koji je, igrajući stalno fanatične osvetnike, postao ključna figura žanra.

Iza Stjuarta je na listi Henri Fonda, koji je o svojoj filmskoj ličnosti jednom rekao: „Ja nisam zaista Henri Fonda, niko ne može imati baš toliko integriteta". Legendarni Vajat Erp iz „Moje drage Klementine" u prva svoja dva vesterna, „Džesi Džejms" i „Povratak Frenka Džejmsa" tumačio je simpatične odmetnike, a u „Bilo jednom na Divljem zapadu", filmu svog velikog poštovaoca Serđa Leonea - igrao je hladnokrvnog ubicu.

Klint Istvud i špageti vesterni

Randolf Skot, rođen u Virdžiniji, podučavao je Kupera dijalektu svoje domovine za „The Virginian", da bi potom i sam proveo tri decenije u vesternima.

a
TOP 10 KAUBOJA
1. Gari Kuper
2. Dzon Vejn
3. Dzejms Stjuart
4. Henri Fonda
5. Randolf Skot
6. Gregori Pek
7. Pol Njumen
8. Klint Istvud
9. Dzef Bridzis
10. VUDI

Na listi kauboja nezaobilazan je i Gregori Pek, jedan od onih (uz Berta Lankastera, Kirka Daglasa i Roberta Mičama) koji je zaigrao u vesternima u poslednjim danima dominacije velikih studija. Pol Njumen je tumačio role u čuvenim vesternima, poput „Buča Kasidija" i „Bafalo Bila". Klint Istvud, koga je Serđo Leone sredinom šezdesetih spasao sudbine malo poznatog televizijskog glumca, poslednja je američka zvezda koja svoju reputaciju duguje vesternima, a i sam je režirao nekoliko filmova ovog žanra.

Deveti na listi je Džef Bridžis, a deseti među odabranima je Vudi - animirani lik kojem glas pozajmljuje Tom Henks. Još su sredinom pedesetih godina XX veka američki pesnik Horas Gregori i nemački futurolog Robert Jung predvideli neizbežnu „zamenu" kaubojskih heroja svemirskim, a pola veka kasnije u trilogiji „Priča o igračkama" principijelni i pouzdani kauboj Vudi nadmeće se sa razmetljivim spejs rendžerom Bazom.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage