Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 05. 2011.

Horde majmuna terorišu ljude

U Hongkongu živi sedam miliona ljudi i više od 2.000 majmuna, a pošto broj tih životinja u gradu stalno raste, vlasti su prinuđene da se bave kontrolom rađanja ove vrste

s
Horde majmuna terorišu ljude

Stanovnike posebno brine to što životinje sve češće napadaju prolaznike, otimajući im torbe ili hranu iz ruku ili džepova. Ove „napasti" najčešće se grupišu u okolini hotela, gde po kontejnerima nalaze velike količine hrane. Pokušaji kontrole rađanja majmuna u Hongkongu datiraju još iz 2002, kada se primenjivao program za kontracepciju životinja koje žive u gradu, pa su vršeni sterilizacija mužjaka i povremeno ubrizgavanje kontraceptivnih sredstava ženkama.

Najnoviji program podrazumeva sterilizaciju ženki, koja se vrši dva puta mesečno i trebalo bi da svede broj majmuna na 1.500. U celoj akciji pokazalo se da je najveći problem - kako uhvatiti majmuna.

- Veoma ga je teško uhvatiti. Sve smo pokušali - koristili smo mreže, kaveze, puške za uspavljivanje, praćke i mnoge druge zamke. To je moglo da se primeni samo po nekoliko puta jer su životinje brzo uviđale da se radi o zamci - kaže veterinar Paolo Marteli.

Majmuni brzo nauče da prepoznaju članove ekipe koja ih traži, kao i njihova vozila, tako da počnu da ih izbegavaju. A oni koji su navikli na situaciju sa majmunima u Hongkongu kažu da je najbolji način da izbegnete majmune - da ih ignorišete.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage