Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 05. 2011.  - Autor: Milovan Stanić

Vek grmljavine 'kolta 45'

Standard - Najčuveniji poluautomatski pištolj na svetu, M-1911, na čijem principu rade gotovo svi moderni samopuneći pištolji, slavi 100 godina postojanja

s1
kolt 45

Pre tačno 100 godina jedan mormon iz Jute svojim izumom odredio je ishode mnogih budućih ratnih sukoba, mafijaških obračuna i policijskih potera, a čitavom nizu filmskih junaka podario vernog pratioca.

Džon Mozes Brauning, najveći oružar svih vremena, pustio je u masovnu proizvodnju „kolt 1911" kalibra 45. ACP, najčuveniji poluautomatski pištolj na svetu, čiji je sistem funkcionisanja ostao neprevaziđen do današnjih dana.

Vojska, policija, mafija...

Najprostije rečeno, M-1911 je otac svih današnjih „bereta", „glokova", „zig zauera" i ostalih poluautomatskih pištolja. Praktično svi moderni pištolji ove vrste i dalje rade na principu kratkog trzaja cevi, koji je Brauning smislio i uspešno primenio na svom čedu. Danas postoji na stotine modela pištolja koji nisu ništa drugo do klonovi „Koltove" poluautomatske „četrdeset petice". A što je najvažnije, njegovo veličanstvo M-1911 se i dan-danas proizvodi gotovo neizmenjen!

Brauning je ovo oružje napravio kako bi učestvovao na konkursu za pištolj kalibra 45 inča koji je raspisala vojska SAD. Prijavilo se šest priozvođača, a testiranja novih pištolja trajala su od 1906. do 1910. godine. Za to vreme svi modeli su dorađivani i poboljšavani, da bi se na kraju izbor sveo na dva kandidata - „kolt" i „sevidž".

Konačna presuda pala je nakon što je organizovan dotad nezamisliv test. Iz dva pištolja u roku od dva dana ispaljeno je po 6.000 metaka. Nakon ove probe, na „sevidžu" je ustanovljeno 37 različitih oštećenja i kvarova, a na „koltu" nijedan!

Američka vojska je 1911. godine zvanično usvojila „Koltov" pištolj kao službeno oružje, i to pod imenom M-1911. Ovim oružjem dobili su Prvi svetski rat, a uz neznatne izmene pištolj M-1911-A1 uspešno je korišćen i u Drugom svetskom, Korejskom i Vijetnamskom ratu.

M-1911, odnosno M-1911-A1", bio je službeno oružje Vojske SAD čitave 74 godine, sve do 1985, kad je pod pritiskom političara zamenjen „beretom 92-F". Ipak, „Koltov" velikan i danas se baškari obešen o opasače pripadnika posebnih jedinica američke vojske, pre svih, marinaca. Nisu ga se odrekle ni specijalne taktičke jedinice policije Los Anđelesa, FBI-jev tim za spasavanje talaca, kao ni Operativni odred specijalnih snaga Vojske SAD, mnogo poznatiji pod imenom „Delta odred".

s
uticaj Boni se nije odvajala od Klajda i „koltova", a Brus Vilis i Hitmen najbolje njime ubijaju
Uticaj... Boni se nije odvajala od Klajda i „koltova", a Brus Vilis i Hitmen najbolje njime ubijaju

Pored neporecnjivog uticaja na vojnu istoriju, M-1911 svoj kultni status duguje i čitavom nizu, što stvarnih što izmišljenih mafijaša, razbojnika, odmetnika, ali i ratnih heroja i zaštitnika reda i zakona.

M-1911-A1 bio je druga najveća ljubav mlade gospođice Boni Parker. Prva je bio Klajd Barou, njen ljubavnik i partner u bezbrojnim zločinima. Boni i Klajd, najčuveniji razbojničko-ljubavni par u istoriji, skončali su 1934. na pustom seoskom putu u zabiti Luizijane. Nakon što su policajci ustrelili Boni 26 puta, na njenom krilu zatekli su M-1911-A-1. Još tri takva nađena su u njenom izrešetanom „fordu".

„Četrdeset peticu" su obožavali i drugi čuveni američki razbojnici iz ere velike krize, poput Džona Dilindžera, Džordža Bejbi Fejs Nelsona, Dača Šulca... Naravno, Brauningovo remek-delo nije bilo rezervisano isključivo za zlikovce. Jedna od najčuvenijih priča vezanih za ovaj pištolj je ona o američkom kaplaru Alvinu Jorku. Ovaj momak iz Montane je 1918. godine u Francuskoj, naoružan pištoljem M-1911, zaustavio juriš čitavog nemačkog odreda. Tom prlikom ubio je 28 i zarobio 132 nemačka vojnika!

a

Srpska „četrdeset petica"

Pištolj M-1911 vremenom je postao najčešće kopirano oružje pa ne čudi što je i kragujevačka „Crvena zastava" napravila sličan model. U pitanju je pištolj „zastava 45 auto", koji izgledom neodoljivo podseća na svoj uzor, a koristi i istu municiju - 45 ACP.

M-1911 imao je vrlo zapaženu ulogu u gomili legendarnih filmskih ostvarenja. Nosio ga je Džon Vejn u klasiku „Pesak Ivo Džime", Tom Henks u „Spasavanju redova Rajana", a bio je i glavno oružje „Panišera" u filmskoj adaptaciji ovog čuvenog stripa.

Testosteronski faktor

Brus Vilis družio se sa „četrdeset peticom" u više filmova. Međutim, u hitu „Poslednji osvetnik" (Last man standing) M-1911 praktično je podelio glavnu ulogu sa Vilisom. Legendarna je scena u kojoj Džon Smit (Vilis) ulazi u kuću u kojoj se osam mafijaških revolveraša karta. Smit im postavlja pitanje na koje oni odgovaraju tako što svi istovremeno potežu pištolje. Vilis izvlači dve „četrdeset petice" i u roku od deset sekundi osmorica revolveraša odlaze bogu na istinu.

Ovaj legendarni pištolj našao je svoje mesto i u svetu video-igara. U čuvenom serijalu „Hitmen" glavni junak, profesionalni ubica, ne odvaja se od para „AMT hardbolera", koji se ubrajaju u već pomenute klonove M1911.

Na kraju, svoju popularnost M1911 duguje i takozvanom „testosteronskom faktoru". Jednostavno, ovo je veliki pištolj, ogromnog kalibra, a za razliku od većine drugih njegova paljba zvuči kao grmljavina. Grmljavina koja odjekuje već čitav vek.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage