Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 05. 2011.  - Autor: Veljko Miladinović

Merlinka, mit koji se ne gasi

Zvezda - Da se najveći seks simbol 20. veka Merilin Monro nije ubila 1962, danas bi imala 85 godina i uživala u slavi i bogatstvu

s
Merilin Monro

Da u avgustu 1962. nije pronađena mrtva uz nedovoljno proverenu pretpostavku da je popila veliku količinu tableta za spavanje, 1. juna bi proslavila 85. rođendan. Ona je najpoželjnija i najseksepilnija žena 20. veka. To je za Merilin Monro rekao „Plejboj".

Dakle, to više nije pitanje subjektivnog odnosa prema lepoti i seksualnosti već istorijski fakat. Norman Mejler za nju je rekao da je „bila naš anđeo seksa". Veliki Bogdan Tirnanić Tirke zvao ju je mrtvom majkom svih naših erotskih snova. Danas bi verovatno bila najpoznatija svetska sponzoruša, ali u svakom slučaju, 49 godina od smrti i 85 godina od rođenja Merilinka je najveći mit popularne kulture koji i danas živi.

Kada su nedavno u Americi objavljeni fragmenti njene biografije koji su po prvi put bacili jedan novi ugao na njen lik i delo (kako je ona samu sebe videla), bilo je to otkriće koje je u svetskoj javnosti imalo težinu kao bilo koje globalno pitanje koje menja razvojni tok civilizacije. Glamur i seksepil ljubavnice Džona Kenedija prekriven je jednom nesrećnom sudbinom ispunjenom psihološkim traumama i strahovima od seksualnog zlostavljanja. I sve je uvek bilo vezano za muškarce u njenom životu.

Policijska posla

Rođena kao Norma Džin, od majke Gledis Monro Bejker, koja je bila šizofreničarka i godine provela ulazeći i izlazeći iz psihijatrijskih ustanova, Merilin je rasla u brojnim usvojiteljskim porodicama. Bila je klasičan primerak napuštene i izgubljene devojke koju će muškarac da spase od neizvesnosti.

Od nebrojenih muškaraca koji su prošli kroz njen život najpoznatiji je bio Džon Kenedi, najverniji Džo di Mađo, ali je najviše traga ostavio njen treći muž - pisac Artur Miler. Kako je govorila, uspeo je da je učini najsrećnijom i najnesrećnijom ženom na svetu.

s2
Merilin Monro
Centar pažnje... Merilin Monro

Kao prvi „spasilac" uleteo je Džek Daferti - običan ulični policajac, dok još nije bila blizu slave. Brak je kratko trajao, a tih šest meseci obeležili su njegov život. Policajac je čak objavio autorski tekst sa naslovom „Merilin Monro je bila moja žena". Hvalio se da ju je on stvorio kao ličnost. Istina je da je on potpuno nebitan u njenom životu.

Sa bejzbol zvezdom Di Mađom ostala je u dobrim odnosima i posle razvoda. Taj brak je trajao devet meseci, jer je Di Mađo želeo da njegova supruga napusti Holivud, i nikako mu se nije svidelo što je on postao „mister Monro". Posle njene smrti, dvadeset godina uporno je slao cveće na njen grob - tri puta nedeljno.

U periodu braka sa Arturom Milerom vreme je provodila u društvu pisaca Karsona Mekulersa i Ajzaka Dajnesena, upoznala pesnika Karla Sandberga i pisca Sola Beloua, s kojim je večerala čekajući čikašku premijeru filma „Neki to vole vruće" i potpuno ga oborila s nogu.

a

Lepotica, a dobra glumica

Danas mnogi zaboravljaju da bez obzira na sve aspekte lika i dela Merilin Monro, ona uopšte nije bila loša glumica. Naprotiv. Karijeru je počela učešćem u filmovima „Džungla na asfaltu" Džona Hjustona, pa i „Sve o Evi" Džozefa Mankijeviča. Tada se još nije nagoveštavalo da će da nadraste nivo obične kol-gerle. Velika promena nastaje filmom „Nijagara" Henrija Hataveja, pa zatim dolaze komedije „Majmunska posla" i „Gospoda više vole plavuše". Kasnije je igrala u dva remek-dela Bilija Vajdlera: „Sedam godina vernosti" i „Neki to vole vruće". I ušla je u legendu. Onog avgusta 1962. kada je pronađena mrtva.

Kažu da intelektualci nisu uvek tako mudri kada je reč o ženama. Mileru su mnogi zamerili kako je predstavio bivšu suprugu u drami „Posle pada", koja je premijerno izvedena na Brodveju 1964. (dve godine posle njene smrti). Radilo se o liku Megi, popularne pevačice koja ne može da opstane bez pilula i koja maltretira muža bezbrojnim zahtevima.

Misterija Kenedi

Najveća misterija u njenom životu je veza sa Kenedijem. U to vreme snimljeno je dosta fotografija na kojima se vide zajedno, ali su ih bezbednosne službe gotovo sve uništile jer su se širili tračevi o njihovoj vezi. Prošle godine, na 84. godinu od njenog rođenja, objavljena je jedina sačuvana fotografija, snimljena 1962. na proslavi Kenedijevog rođendana u Medison skver gardenu. Na toj je proslavi Merilin pevala čuvene stihove „Srećan rođendan, gospodine predsedniče". Žaklina Kenedi nije bila prisutna na toj proslavi.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage