Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 06. 2011.

Pećinski muškarci bili su „gazde"

Američki naučnici tvrde da imaju dokaze da su pećinski muškarci živeli i umirali u mestu rođenja, a da su im žene dolazile iz udaljenih krajeva

pećinko

Jedna studija nudi novi uvid u društveni život australopitekusa, koji je živeo na jugu Afrike pre oko dva miliona godina. Istraživanje dovodi u pitanje aksiom po kojem su naši preci napustili četvoronožni položaj i počeli da hodaju na dve noge kako bi lakše prevalili veće razdaljine u potrazi za hranom. Budući da muškarci, kao što se u studiji ističe, nisu odlazili daleko od svojih skloništa, moglo bi se zaključiti da je prelazak na uspravno hodanje bio podstaknut drugim potrebama.

Za razliku od žena koje su često poticale iz udaljenih krajeva, muškarci su retko zalazili dalje od nekoliko kilometara od svoje pećine.

- Imamo prvi direktan uvid u geografsko kretanje ranih hominida. Ispada da su, pre svega, ženke napuštale prvobitnu zajednicu - kaže vođa studije Sendi Koplend sa Univerziteta u Koloradu.

Istraživanje je dovelo u pitanje i dosadašnje objašnjenje o razlozima koji su podstakli primate da počnu da se kreću uspravno. Koplend navodi da novi dokazi upućuju na zaključak da je do uspravnog hodanja došlo iz drugih razloga, ali će dalja istraživanja utvrditi koji su.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage