Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 07. 2011.  - Autor: Stanko Stamenković

Pisac, ratnik i srcelomac

Nobelovac - Kada je imao ceo svet na dlanu, pre pola veka Ernest Hemingvej okončao je svoju plodnu karijeru pucnjem u glavu

s1
Ernest Hemingvej na Floridi
Mirni dani na Floridi... Ernest Hemingvej

Pre nego što je pre pola veka najslavniji američki pisac Ernest Hemingvej oduzeo sebi život pucnjem u glavu iz omiljene puške, imao je čitav svet na dlanu.

Spisateljsku karijeru počeo je kao novinar već u 17. godini, a zatim se kao fanatični avanturista i zaljubljenik u sve manifestacije ljudskog nasilja priključio italijanskoj jedinici na frontu. Od tada je Hemingvej, gladan života u najsirovijem obliku, postao hodajuća definicija izraza „ludo i brzo".

Hemingvejeva priključenija bila su možda i zanimljivija od njegovih knjiga. Ženio se četiri puta. Prva žena, osam godina starija Elizabet Hedli Ričardson, i sa njom je otputovao u Pariz, odakle je budući veliki pisac radio kao dopisnik za „Toronto star". Tamo se družio sa Pablom Pikasom i Huanom Miroom.

Pijanke bez granica

I drugi američki pisci su tada voleli da istražuju Evropu, pa je Erni sreo pesnika Ezru Paunda, te su krenuli u obilazak Italije, ovoga puta turistički. Na tom putovanju sreo je još jednog genijalca sklonog dobroj kapljici, Irca Džemsa Džojsa. Biografi beleže da su njih dvojica tih godina manje pisali, a više vremena posvećivali pijankama bez granica.

s2
Ernest Hemingvej drugovao je i sa Fidelom Kastrom
Kuba... Veliki američki pisac drugovao je i sa Fidelom Kastrom

Ipak, uz hektolitre različitog alkohola, Ernest je stizao da šalje reportaže za matični list, a usput je svraćao do Mediterana i izveštavao iz Grčko-turskog rata. Pisao je i o dvema velikim strastima koje je voleo koliko i žene - pecanje i koridu. Pod utiskom brutalnog španskog „sporta", odlučio je da počne sa pisanjem romana. Tako je nastalo „Sunce se ponovo rađa". Pored pisanja, pijenja i pecanja, stizao je i da vara suprugu sa gospođicom Polin Fajfer. Po povratku iz Evrope, Hemingvej se prvi put razveo i oženio se Fajferovom. Kasnije su dobili sina Patrika Hemingveja. Odlučio je da su mu dosadile svetlosti velegrada, pa je za novu bazu izabrao sunčane Karibe. Zimu je provodio na Ki Vestu u Floridi, a leto u hladnoj američkoj državi Vajoming. Odmarajući se od pecanja, Hemingvej je našao novu strast - lov. Upucavao je sve što je mogao, od jelena do grizlija. A kad mu je i to malo dosadilo, otišao je sa suprugom Polin do Afrike, da bi pisao o snegovima Kilimandžara. Odatle je opet svratio na Karibe i kupio brod pa se otisnuo na more. Tako je nastao jedan od njegovih boljih romana „Imati i nemati".

Ernest Hemingvej, depresija, ubio se puškom
Depresija... Ubio se puškom

Motajući se tamo-amo na relaciji Florida - Kuba, Hemingvej je upoznao i mlađanu novinarku „Voga" Martu Gelhorn, i umorivši se od mirnodopskih uslova u raju na Karibima, prihvatio poziv da izveštava iz španskog građanskog rata. Piše „Za kim zvono zvoni". Na putu u novi rat pridružila mu se i Marta, sa kojom se oženio 1940. godine. Godinu dana kasnije, otputovali su zajedno u Kinu, gde je Hemingveju bilo dosadno, a vratio se u Ameriku taman na vreme, kada je svet polako tonuo u ludilo Drugog svetskog rata. Hemingvej se opet aktivirao i čak je vodio svoju jedinicu gerilaca, takoreći paravojnu formaciju, smeštenu u jednom malom selu pored Pariza koje se zvalo, a i danas se zove Rambuje. Tu je debelo prekoračio crtu objektivnog izveštača sa ratišta, pa mu je zamalo suđeno zbog kršenja Ženevske konvencije o pravilima rata. Izvukao se sa suđenja tako što je objašnjavao da je u stvari bio samo savetnik u jedinici. Prisustvovao je i iskrcavanju savezničkih snaga u Normandiju. Posle rata nagrađen je bronzanom zvezdom za zasluge. U to vreme, treća supruga Marta bila je daleko, a u suludi vrtlog Hemingvejevog života uletela je Meri Velš, koju mu je postala četvrta supruga nedugo posle Drugog svetskog rata.

Šizofrenija i narcizam

Posle svega, vraća se na Kubu i postaje sve depresivniji i otuđeniji. Prijatelji i braća po alkoholu i peru već su bili mrtvi, i Džojs i pesnik Jejts i pisac Šervud Anderson. Imao je i niz saobraćajnih nesreća, u kojima su povređeni i on i supruga Meri. Na glavi je već imao nebrojeno šavova od raznih povreda i udaraca.

s3
Voleo je da jede i pije, često u društvu životinja
Radna atmosfera... Voleo je da jede i pije, često u društvu životinja

Krunisanje književne karijere stiglo je 1954. Nobelovom nagradom za „Starac i more". Iščitavajući njegova dela, psiholozi su utvrdili su da je čitavog života patio od raznih psihičkih poremećaja, kao što su šizofrenija, paranoja i narcizam, a oboljenja su dodatno pojačavana prekomernim opijanjem i udarcima u glavu. Imao je tri sina, Džeka, Patrika i Gregorija. Kada ga je jedan kritičar upitao zašto svi njegovi likovi pričaju isto, rekao je: „Zato što nikada nikoga ne slušam."

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage