Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

28. 08. 2011.  - Autor: Marko Prelević

Odlazak božanstva Silikonske doline

Jabbukovača - Stiv Džobs, harizmatični genije koji je od „Epla" stvorio imperiju i podario nam „ajped", „ajfon" i „ajpod", povukao se sa čela kompanije, a armija obožavalaca strepi da više ništa neće biti isto

s1
Stiv Džobs

Diktator, tiranin, genije, perfekcionista - koju god reč da upotrebite za Stiva Džobsa, jedno je sigurno: sada već bivši šef „Epla" tolika je legenda Silikonske doline da se ponekad čini da je nalik božanstvu. Harizmatični i nemilosrdno ambiciozni ćelavac ima armiju obožavalaca koja bi mogla da postidi i papu. A i mnogo su više kul od svih tih bogobojažljivih...

Njegova kompanija predstavlja izuzetak, u svakom smislu. Svetski trend je otvorenost i kolaboracija, ujedinjenje sa drugim firmama - a „Epl" je zatvoreniji nego ikad. Istorija modernih sokoćala uči nas i da kompanije srljaju u propast ako se šire na polja koja im, možda, ne priliče - a „Epl" je glavni igrač u digitalnim knjigama, televiziji, izdavaštvu, da i ne pominjemo činjenicu da su potpuno redefinisali muziku i naterali nas da je slušamo na preskoke, i pesmu po pesmu, umesto da, kao nekad, uživamo u filmovima.

Vi ste nula za mene

I još jedna stvar: sve velike američke kompanije trude se da u svojim „bordovima" imaju što više uspešnih ljudi, jer biznis ne sme da zavisi samo od kaprica i umeća jednog čoveka, pa bio on i na čelu firme - a „Epl" je potpuno definisan ličnošću i vizijom Stiva Džobsa.

A kaprica je bilo, nije da nije. Džobs, koji je nasmejan isključivo kada predstavlja neki novi proizvod, zna da bude vrlo neprijatan prema kolegama. Ovako je 2008. godine magazin „Forčjun" opisao jedan sastanak u „Eplu":

- Može li iko da mi kaže šta treba da radi „MobileMe"? - zarežao je Džobs na saradnike. - Pa zašto onda, jebote, ne radi to što ste zamislili? Uništili ste reputaciju kompanije. Treba da se međusobno mrzite što ste izneverili jedni druge!

Osam godina ranije, Džobs se ovako obratio kolegi iz jedne kompanije koja se bavi edukacijom:

- Vi ste govno! Vaša kompanija je govno! Vi ste nula u poređenju sa mnom!

s2
Stiv Džobs

Ali, uprkos tom (ili baš njemu blagodareći?) zastrašujućem menadžerskom stilu - u doba kada čak i najkonzervativnije kompanije propagiraju osmeh, saradnju i „idemo na piće posle posla" mantru - Džobs uspeva da izvuče najbolje iz svojih ljudi.

- On je perfekcionista i nikada neće prihvatiti bilo kakav kompromis - kazao je za njega u opširnoj ispovesti „Gardijanu" Den Krou, bivši član uprave „Epla". - Dobra stvar toga je što vas uveri da možete više nego što mislite. Naš tim na kraju napravi nešto za šta smo bili sigurni da nije moguće. I ceo svet padne na dupe. A čak i kada se Stiv fizički ne uključi u izradu nekog produkta, njegova filozofija je toliko utkana u kompaniju, da svi razmišljaju „Šta bi Stiv na ovo rekao?".

Vizionar Džobs je rođen 1955, u San Francisku. Njegovi biološki roditelji bili su Abdulfatah Džandali, Sirijac koji je kasnije postao profesor politikologije, i Džoen Simpson, logoped, ali su ga usvojili i odgajili Pol i Klara Džobs. U mladosti je putovao u Indiju, eksperimentisao sa drogama i postao budista, da bi po povratku dobio posao u „Atariju". Ali, istorija je počela da se odmotava tek kada je 1976. upoznao Stiva Voznijaka i Ronalda Vejna i sa njima osnovao kompaniju „Epl".

Godišnja plata - jedan dolar

Iz nje je otišao na mala vrata, zatvorivši ih pri tom zadnjicom, da bi se trijumfalno vratio u najgorem trenutku po kompaniju, sredinom devedesetih godina. Uzdigao je nekadašnjeg giganta, stvorio „ajped", „ajfon" i „ajpod", uneo revoluciju u muziku, a za sve to vreme primao je godišnju platu od - jednog dolara! Nije mu smetalo, doduše, jer poseduje pet miliona deonica u „Eplu", a najveći je pojedinačni akcionar i u „Dizniju".

Stiv Džobs

Kada se pre 18 meseci prvi put, zbog teške bolesti (rak pankreasa), privremeno povukao sa mesta „CEO" svoje kompanije, vrednost deonica polako je počela da pada. Šta će se desiti sada kada je, tvrdi, zauvek otišao iz kompanije koju je stvorio?

- Budućnost „Epla" je neraskidivo povezana sa Stivom Džobsom. Možda i previše - opet će reći Den Krou. - U poslednjem periodu bio je okružen veoma pametnim i sposobnim ljudima, na čelu sa Timom Kukom. Ali, uticaj Stiva Džobsa bio je najveći. Pitanje je da li „Epl" može da preživi njegov odlazak.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage