Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2011.

Prošao čitavu planetu u vozilu na pogon ulja iz friteza

Britanac Endi Peg, ekološki osvešćeni avanturista, završio je juče put oko sveta u starom autobusu koji pokreće upotrebljeno ulje za prženje

s
Britanac Endi Peg, ekološki osvešćeni avanturista, završio je juče put oko sveta u starom autobusu koji pokreće upotrebljeno ulje za prženje

Peg (36) skupljao je ulje iz friteza na putu tokom kojeg je prešao 30.000 kilometara kroz 25 zemalja, za volanom 22 godine starog školskog autobusa prepravljenog da umesto benzina koristi kuhinjske masnoće.

Autobus ima rezervoar za ulje od 1.200 litara i odgovarajući sistem filtriranja, kao i solarnu ploču na krovu. Avanturista je krenuo iz Velike Britanije 29. septembra 2009. s namerom da dokaže mogućnosti koje pruža recikliranje. Endi Peg se vratio juče na mesto sa kojeg je krenuo na putovanje na kojem je sreo američku novinarku Kristinu Amon, koja je želela da o njemu napiše članak. Peg i Amon su se zaljubili i zajedno završili putovanje.

Peg objašnjava da mu nije bilo teško da pronađe ulje za prženje, a ni popravke starog vozila mu nisu bile problem. Par je uspešno prošao i delom Pakistana gde su česti napadi na putevima.

Nije sve, ipak, bilo tako jednostavno - u Indiji je Peg uhapšen, zbog sumnje da je povezan s terorizmom, pošto je koristio satelitski telefon. Proveo je sedam dana u zatvoru, platio visoke troškove suđenja i morao da čeka šest meseci do zaključenja istrage. Ovaj avanturista ili ludak, kako vam drago, ranije je uspešno završio ekološko putovanje iz Britanije do Malija, i to u kamionu koji pokreće kakao maslac!

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage