Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 09. 2011.  - Autor: Marko Prelević

Novo lice Džeka Trboseka

Portret ubice u mladosti - Bivši detektiv londonske policije, koji je godinama izučavao zločine počinjene u Londonu s jeseni 1888. godine, napravio je fotorobot Karla Fajgenbauma, trenutno najozbiljnijeg „kandidata" među više od 200 osumnjičenih

s1
Novo lice Džeka Trboseka

Džek Trbosek verovatno je najpoznatiji „hladni slučaj" (kako Amerikanci nazivaju nerešene policijske istrage) u istoriji - identitet čoveka koji je brutalno ubio pet žena u londonskom Ist endu u jesen 1888. godine ostao je nepoznat uprkos tome što se pominjalo više od 200 osumnjičenih.

Ali Trevor Mariot, bivši detektiv policije i veliki stručnjak za Trboseka, sada tvrdi da je rešio misteriju: ubica je nemački trgovac Karl Fajgenbaum.

Trgovac, a ne hirurg

Fajgenbaum je pogubljen u zatvoru „Sing Sing" 1894. godine, ali ne zbog ovih zločina, već zbog ubistva svoje gazdarice na Mehetnu. A čak je i njegov advokat pretpostavljao da je Karl kriv za zločine u Londonu. Ne postoji nijedna valjana fotografija Fajgenbauma, ali je Trevor Mariot uspeo da na osnovu retkih svedočenja napravi neku vrstu fotorobota za Bi-Bi-Sijevu emisiju koja će biti emitovana ovih dana.

Ubistva Džeka Trboseka izazvale su krajem osamdesetih godina pretprošlog veka nacionalnu paniku u Engleskoj, a zaslužna su i za uspon i popularizaciju štampe, posebno one žute. Nasilje - pogotovo nasilje „obogaćeno" seksom - vrlo lako je prodavalo novine. I tada, kao i sada.

Vratimo se našem junaku: zašto je Mariot ubeđen da je baš Fajgenbaum bio Džek Trbosek? Ima, kaže, dokaze u obliku policijskih dokumenata i na stotine pisama upućenim vlastima i novinama.

Dugo se smatralo da je Džek imao anatomsko znanje, jer je na savršen način vadio organe svojim žrtvama. Ali, sada se ispostavlja da je to najverovatnije rađeno u mrtvačnici, jer je zakon iz 1832. omogućio lekarima da to čine. Ova teorija potkrepljena je i dokumentima koji se odnose na četvrtu žrtvu, Ketrin Edouz.

s2
Novo lice Džeka Trboseka

Izveštaj pokazuje da je od trenutka kada je ubijena do momenta kada ju je pronašla policija prošlo svega 14 minuta. Da li je to bilo dovoljno vremena da joj neko, u potpunoj pomrčini, na hirurški precizan način izvadi matericu? Čak i ako je taj neko majstor u svom zanatu, to izgleda prilično neverovatno.

Zato je Mariot posumnjao da je Džek Trbosek uopšte bio hirurg, i počeo da „njuška" po drugim mestima. Dokovi Londona su vrlo blizu Vajtčepela, lokacije koja je bila omiljena pomorcima i trgovcima, kao neka vrsta četvrti crvenih fenjera. Ova blizina omogućavala je ubici da se brzo, posle zločina, vrati na svoj brod.

Ova teorija slaže se i sa drugim faktima. Neki su smatrali da je zločinac bio žitelj Vajtčepela, ali bi ga u tom slučaju lokalci sigurno predali policiji, pogotovo jer je bila ponuđena velika nagrada. Posle nekoliko godina upornog kopanja, Mariot je pronašao podatak da je „Nord Dojče line", nemačka trgovačka kompanija, imala brod „Rajher" ukotvljen u Londonu svaki put kada bi se zločin dogodio. A jedno ime je stalno - Karl Fajgenbaum.

Ta informacija nije potpuno nova: čak je i Vilijam Louton, advokat Karla Fajgenbauma, američkoj štampi rekao da je njegov klijent sigurno imao nešto sa ubistvima u Londonu. Fajgenbaum mu je to navodno priznao, rekavši da boluje od nečega što ga navodi da ubija i kasapi žene.

Novo lice Džeka Trboseka

Današnji psihijatri bi te slučajeve verovatno nazvali psihotičnim epizodama.

Bilo je više ubica?

Još jednu „činjenicu" Mariot je uspeo da istera: Elizabet Strajd najverovatnije nije stradala od iste ruke, jer njeno ubistvo, u suštini, ne liči na ostala.

- Profil Karla Fajgenbauma po svemu odgovara profilu serijskog ubice. Ali, novi dokazi kažu da ubistva nije učinio jedan čovek. Fajgenbaum je sigurno odgovoran bar za jedno, ali možda i za ostale. U svakom slučaju, bacili smo novo svetlo na slučaj za koji se mislilo da je davno gotov. Možda sve nije potpuno rešeno, i možda će ova tamna priča kriti još tajni pre nego što budemo mogli sa sigurnošću da kažemo ko je, zaista, bio Džek Trbosek.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage