Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Eeeexcellent!

09. 10. 2011.  - Autor: Dejan „Eat My Shorts" Ignjatović

„Simpsonovi" neće biti ukinuti

D'oh: Posle mukotrpnih pregovora, televizija Foks i glumci koji pozajmljuju glasove najpopularnijim animiranim likovima na svetu postigli su dogovor, pa će žutaći iz Springfilda i dalje da nas uveseljavaju

s
Simpsonovi
Čitav život imao sam jedan san: da ostvarim mnoge svoje ciljeve. Jedna od kultnih rečenica Homera Simpsona mogla je da postane samo sećanje na popularnu seriju.
Legendarnim „Simpsonovima" pretilo je da posle 23 sezone budu ukinuti, ali je spas - u vidu produžetka ugovora na još najmanje dve godine - stigao juče, kada je „Foks" objavio da je postignut dogovor sa glumcima koji pozajmljuju glasove likovima.

Od skeča do prajm-tajma

Serija, koja je na površinu izbacila sve negativne strane američkog društva, pretila je da se uruši upravo zbog onoga što je u njoj često izvrgavano žestokoj kritici - američkog dolara.
Simpsonovi traju već 23 godine. Stvorio ih je Mat Grejning, a serija je od starta postala veliki hit i danas važi za jednu od najuspešnijih serija u istoriji američkih medija. U početku su to bile kratke animacije koje su se emitovale tokom šoua Trejsi Ulman da bi ubrzo prerasla u televizijsku seriju.
Serija je satirična parodija američkog načina života. Simpsonovi prikazaju celovitu američku kulturu i društvo, izvrgavajući ruglu svakodnevicu običnog stanovnika ove zemlje. Porodicu Simpson, nastanjenu u mestu Springfild, čini pet članova, pojačanih sa dva kućna ljubimca. Glava porodice je Homer Simpson, čovek ne baš velike inteligencije, radnik na odgovornom mestu u nuklearnoj elektrani i ljubitelj svega što voli tipičan (američki) muškarac: pivo, bar, fudbal, televizija i, iznad svega, krofne.
Izbor naziva grada Springfild predstavlja još jednu ironiju u seriji. Savezna država u kojoj se grad nalazi nikada nije imenovana, a ime je izabrano zato što je to često ime američkih gradova, koje se pojavljuje u više od trideset saveznih država. Obožavaoci su godinama pokušavali da odrede lokaciju Springfilda, a dodatnu maštu im je zagolicao sam autor, koji je jednom izjavio da taj gradić ima mnogo zajedničkog sa Portlandom, gde je odrastao.
Sve je u „Simpsonovima" promenljivo - osim stanovništva. Ako ne računamo ženu Neda Flendersa, koja je u jednom trenutku otegnula papke, pa je brižni hrišćanin utehu našao u Lisinoj i Bartovoj nastavnici.
Podjednako zanimljiv deo - o kojem se u Srbiji ne zna baš toliko mnogo - odnosi se i na glumce koji svoje glasove pozajmljuju likovima. Tako Den Kastalaneta nosi glavnu ličnost Homera Simpsona, ali pozajmljuje glas i klovnu Krastiju i još nekim sporadičnim likovima. Džuli Kavner je Mardž, ali i njene sestre Peti i Selma. Poznata je po tome što je odbila da izvede u javnosti imitaciju Mardžinog glasa kako bi održala tajnovitost lika.
Zanimljivo je da Bartov glas pripada ženi, Nensi Kartrajt, koja pozajmljuje glasove i drugoj deci u seriji. Isti scenario je i kada je u pitanju Lisa, njoj glas daje muškarac, Jirdli Smit. On je jedini glumac u seriji koji daje glas samo jednom liku. Pored njih četvoro, u šest glavnih glumaca ubrajaju se i Hank Azaria, koji pozajmljuje glasove Mou, šefu policije Vigamu i Apuu, kao i Heri Šerer koji daje glas gospodinu Barnsu, Smitersu, učitelju Skineru, Nedu Flandersu, doktoru Hibertu.

Gola Mardž u „Plejboju"

s
Mardž
Simpsonovi su dobitnici 23 Emija, 22 nagrade Eni i jedne nagrade Pibodo. U januaru 2000. dobili su svoju zvezdu na Bulevaru slavnih, a časopis „Tajm" ih je 1998. godine proglasio za najbolju televizijsku seriju u stoleću. Bart Simpson je u istom broju uvršćen u popis 100 najuticajnijih ljudi 20. veka, a bio je jedini imaginarni lik na tom spisku. Mardž Simpson se obnažila i za „Plejboj".
U Simpsonovima postoje mnogi gegovi i fraze, uključujući i poznati Homerov uzvik „D'oh", koji je završio u rečniku engleskog jezika. Pored toga, poznati su „Eeeeeexcellent" gospodina Barnsa ili Nelsonovo „Ha-ha".

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage