Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 11. 2011.

Najskuplji računar na svetu uskoro i u vašoj kući

Japanska kompanija „Fudžicu" objavila je ove nedelje da će njen superračunar nezgrapno nazvan „PRIME HPC FX-10" uskoro biti globalno dostupan u komercijalnoj prodaji.

s
Ovaj model je zapravo komercijalna verzija „Fudžicuovog" K-kompjutera, s kojim su, zajedno sa kompanijom „Riken", obarali sve rekorde, i koristi veliki deo njegove tehnologije.
Ova aždaja od kompjutera može da dosegne top-performanse u obradi podataka od 23,2 petaflopsa. S obzirom na ovako zavidne kapacitete, teško je i pomisliti da bi iko mogao da ga kupi „za po kući" kako bi zamenio dosadašnji „obični" kompjuter, laptop ili tablet. Daleko od toga - primena ovog „monstruma" mogla bi da dođe do izražaja na polju razvoja novih lekova, prevencije katastrofa, smanjenja finansijskih gubitaka nakon kolapsa, za razna naučna istraživanja i omogućavanje razvoja i proizvodnje novih materijala bez potrebe da se izradi prototip.
To znači da „Fudžicuovo" supersokoćalo neće biti namenjeno samo državnim i naučnim organizacijama, već će moći da se koristi i u poslovnoj sredini. Cena, ipak, još nije poznata, ali će verovatno biti „klizna" i zavisiti od količine komponenti i performansi koje će kupac naručiti.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage