Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

RETRO PRESS... Inflacija

07. 12. 2008.

Čika Jova Zmaj i jedanaest pačića

Bilo nam je leto gospodnje 1993. kada je svaki Srbin bio milijarder

s
s

Srpski velikani... NBJ ‘93. ostala bez ljudi za novčanice

Posle su neki izmislili da su tamo neki Mađari posle Drugog rata štampali tamo neke bilijarde, ali mi znamo da smo imali najveće pare na svetu. Štampane su na Topčideru tada naveliko. Za svakoga da ima dovoljno. Bili su na tim novčanicama svi srpski velikani. Doduše, u jednom trenutku i tako bogata istorija kakva je srpska ostala je bez kandidata da se nalepe na monetu. A kada bi video Čika Jovu Zmaja s jedanaest nula pored sebe, pomislio bi da pola Amerike možeš da kupiš za te novce.

Bila je to zanimljiva igra brojeva. Jedan dan hleb košta sto miliona, sutra sto pedeset. Možda i milijardu. Kao da igraš loto, nikad ne bi znao koji će broj da izleti.

Istina, da bi kupio hleb, morao si da ustaneš sabajle, zauzmeš red ispred prodavnice i nabaciš kameno lice. Da te koja bakica ne bi uhvatila na foru: „Pusti, sinko, baku". Jer, ako tako bude, nema za tebe ‘leba. A kada se dva penzionera pobiju u redu, a ti budeš „treći" koji to iskoristiš pa ih pretekneš.

A ono mleko u prahu? Nismo se mučili s pravim mlekom. Te da li je dugotrajno, da li je kratkotrajno... Ovako otvoriš, malo zamutiš, i milina. A tek benzin. Kupovao se na flašu, taman koliko ti treba za jednu vožnju. Nije se tada ni radilo mnogo. Firme su slale radnike na odmor i po godinu dana.

Tako smo mi živeli sa svim tim nulama na novčanicima. A onda se pojavio Deda Avram. I rekao da će jedan dinar vredeti jednu marku. Prosečan Srbin s prosečnom platom od milijardu dinara pomislio je: „Sad ću imati platu milijardu maraka".

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage