Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 11. 2008.  - Autor: (M.Me)

MAFIJA - HOBOTNICA KOJA VLADA SVETOM

Verovatno jedan od najraubovanijih, najeksploatisanijih i najkomercijalizovaniji pojmova

s
s

Saga o Korleoneovima... Kopolina trilogija „Kum" pružila lažnu sliku o mafiji

Naravno, sve to pre svega zahvaljujući Holivudu, koji je od mafijaša umnogome napravio romantične antiheroje, učinivši da titula „don" postane san dečaka širom sveta. Priča o mafiji ili danas najuspešnijoj multinacionalnoj kompaniji crnog biznisa, čiji se pipci mogu naći u gotovo svakom delu sveta, nije ni naivna, ni slatka, a posebno ne romantična, naprotiv! Saga o njoj priča je o potocima krvi i evo je ukratko...

Nastanak

Prema danas najprihvaćenijoj verziji, pojam mafija nastao je u 13. veku kada su Siciliju pokorile francuske trupe pod Šarlom Anžujskim, vladajući tim ostrvom uz nezapamćeni teror. Otpor Sicilijanaca osnovao je Đovani de Pročida po parolom „Morte alla Grancia, Italia Anela", u doslovnom prevodu, „Smrt Francuskoj, Italija čezne". Kada se izdvoje početna slova slogana, dobija se naziv koji živi na osveti - MAFIA.

Širenje u SAD

Nakon velike krize, hiljade Italijana se ilegalno sele u Ameriku misleći da je ona zemlja mogućnosti, poslova i para. Tamo su ih, ipak, dočekali glad, beda i siromaštvo. Ali i crna ruka koja je ubrzo preuzimala sve poslove u delu Njujorka zvanom Mala Italija. Prvi sukob imali su s Ircima, koje su prosto počistili iz SAD.

Zakon ćutanja

Dugo su Italijani svoj uspeh u organizovanom kriminalu gajili na „omerti", zakonu ćutanja. Jedan od prvih „pokajnika", Tomazo Bušeta, policajcima je ispričao obred inicijacije: „Stavili su mi sliku sveca u ruku. Ponavljao sam zapovesti - da ne gledam žene druge braće, da ne kradem (?!)... Ako izdam mafiju, biću spaljen kao papir koji sam držao u ruci. Zapalili su svece nad čijim sam se pepelom zakleo na večnu odanost".

Bušeta je kasnije propevao, a mafija mu je kao i taj papir bukvalno poubijala čitavu porodicu - više od 60 članova. Danas se mafijaši ipak utrkuju u saradnji s policijom, a smrtonosan udar mafiji u Americi zadao je zamenik Džona Gotija Semi Gravano.

Prohibicija

Mafija je biznis kao i svaki drugi, s tom razlikom što se ovde povremeno puca, rekao je Mario Puzo, autor romana „Kum". I zaista, mafija kakvu danas poznajemo nastala je na jednom običnom poslu - prohobiciji, odnosno zabrani točenja alkohola na teritoriji SAD. Kako je svima bio potreban alkohol, mafija je počela svoj prvi veliki posao.

Las Vegas

Svetska prestonica kocke i dobre zabave zapravo je najveći mafijaški legat. To je postala onog trenutka kada je čuveni Bagzi Zigel odlučio da prljavi novac investira u gradnju prvog hotela i kasina, legendarnog „Flaminga", usred pustinje, ne bi li seksom i kockom privoleo radnike na obližnjoj brani „Huver" da tu potroše svoje plate.

Masakr na Dan svetog Valentina

Svakako najčuveniji mafijaški obračun, ovekovečen u nekoliko filmova, odigrao se 14. februara 1929. u Čikagu. Pripadnici bande legendarnog Al Kaponeoa, prerušeni u policajce, upali su u garažu u kojoj su se nalazili članovi suparničke porodice Džordža Bagzija Morana, pobili ih, oteli nekoliko kamiona natovarenih buradima alkohola i sanducima s oružjem.

Kum

Rekosmo već da je mafiju najviše proslavio Holivud (koji je dobrim delom kontrolisala), a ponajviše kultno ostvarenje Frensisa Forda Kopole „Kum", inspirisano romanom Marija Puza o velikom donu, Vitu Korleoneu, iza koje se zapravo priča o čuvenoj porodici Bonano.

Al Kapone

Svakako najčuveniji mafijaš, rođen je 17. januara 1899. godine u Njujorku. S 12 godina je napustio školu i bio poznat u Bruklinu kao neverovatno agresivno dete. Kapone je bio veoma sklon svađama i često je učestvovao u fizičkim obračunima iz kojih je izvukao veliki ožiljak na levoj strani lica, po kome je kasnije dobio nadimak Skarfejs (lice s ožiljkom). Uprkos svim brutalnostima koje je činio tokom života, Al Kapone nikada nije optužen ni za jedno ubistvo. On je 1931. godine uhapšen i osuđen na 11 godina zatvora zbog utaje poreza!

Sindikat zločina

Idejni tvorac mafijaške organizacije po uzoru na multinacionalne kompanije bio je Čarli - Laki Lučano, koji je i kumovao nazivu „Koza nostra", „naša stvar" u SAD. On je postavio njujorških pet porodica koje i danas postoje - Bonano, Gambino, Đenoveze, Kolombo, Lukeze, a zabeležen je i u istorijskim udženicima kao jedan od glavnih ljudi u savezničkom iskrcavanju na Siciliju. Na američkim tenkovima tada se vijorila žuta zastava s izgraviranim slovom L. To je značilo da je vojska pod zaštitom mafije.

Poslednji don

Mafija je posle hapšenja Džona Gotija u SAD i Bernarda Provencana na Siciliji bez pravog lidera i osakaćena pre svega zbog nepoštovanja svog zakona „omerte". Zato danas policije sveta najviše upozoravaju na pojavu nove mafije koja baš kao i sicilijanci sve drži u porodici, a ima i zakon sličan „omerti". To je albanska mafija i zakon „Leka Dukađinija".

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage