Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

16. 11. 2008.

IKEA DOLAZI

Firma na čijim je krevetima napravljeno 10 odsto evropljana

s
s

Ingvar Komprad, osnivač i vlasnik... Milijarder koji kupuje na rasprodajama

Švedska firma „Ikea" svakako je sinonim za bar dve stvari: jeftin nameštaj i san o enormnom bogatstvu proizašlom iz jednostavne ideje. Naime, Ingvar Komprad, njen osnivač i vlasnik, godinama već slovi za najbogatijeg Evropljanina i suvereno šestog na „Forbsovoj" listi najbogatijih u svetu. Statistika kaže da je na „Ikeinim" krevetima začeto čak 10 odsto stanovništva Starog kontinenta, i po svoj prilici, neće se stati na tom broju jer „Ikea" dolazi i u Srbiju

Istorijat

Ingvar je rođen 1926. godine i vrlo rano je počeo da se bavi trgovinom. Već s četrnaest godina je kupovao naveliko šibice i preprodavao ih po višoj ceni. Zatim je aktivnost proširio na božićne čestitke, olovke, kancelarijski pribor, cigarete... Kada je s navršenih 17 godina završio školovanje, otac mu daje manju sumu novca koja mu omogućava da ono čime se i do tada bavio uobliči u firmu. Tako je 1943. godine rođena „Ikea". Danas ova kompanija ima više od 200 robnih kuća u 32 zemlje sveta, u kojima radi više od 100.000 ljudi.

Niske cene

Dotadašnji asortiman proširuje bižuterijom, ramovima za slike, najlon čarapama, a sve prodaje idući od vrata do vrata. Presudan korak za njegov budući biznis bio je prelazak na prodaju nameštaja po narudžbini. Upravo zbog nameštaja, Ingvar Kamprad je odlučio da štampa katalog. Prvi, pod nazivom „Ikea njuz", odštampan 1949. na skromne četiri stranice i u tiražu od 1.500 primeraka, preteča je onoga što mnogi u šali danas nazivaju biblijom od 500 stranica i s tiražom od oko pet miliona primeraka! Štampanjem kataloga, omogućeno je udaljenim potencijalnim kupcima da odaberu robu ne pomerajući se iz kuće.

Bojkot

Sredinom pedesetih godina, zahvaljujući vezama s proizvođačima, „Ikea" prodaje najjeftiniji nameštaj u Švedskoj. To žestoko narušava tradicionalna pravila trgovine pa, uz podršku vlasti, počinje da trpi bojkot. Ne samo da „Ikea" više ne može da učestvuje na sajmovima, prodavci nameštaja, pod pritiskom vlasti, otkazuju narudžbine. Moglo bi se reći da baš zahvaljujući tom bojkotu nastaje danas svuda prepoznatljivi „Ikein" stil. Naime, neumorni Kamprad odmah uzvraća tako što njegova kompanija počinje da dizajnira nameštaj koji prvo izrađuju neke fabrike u Švedskoj koje se nisu priključile bojkotu, a od 1960. fabrike u komunističkoj Poljskoj.

Originalan stil

Priča se da je ideja da nameštaj bude „spreman da se ponese", naime, da može da se spakuje u plitke kutije, što je danas prepoznatljiv znak „Ikee", nastala slučajno, kada jedan radnik nije uspeo da stavi sto u prtljažnik klijenta, pa je odlučio da stolu odšrafi noge. Kamprad je odmah shvatio da može još da uštedi kako na skladištenju, tako i na transportu ako pravi sklopiv nameštaj, koji kupac odmah može sam da ponese. Samim tim, mogao je još da snizi cene i poveća obim posla.

„Ikea" i Srbija

„Ikea" je još pre petnaestak godina u Novim Banovcima otkupila i uknjižila oko 20 hektara oranica u nameri da na tom mestu gradi proizvodno-prodajni objekat. Međutim, predstavnici ove firme najavili su da odustaju od prvobitnih projekata da na tom zemljištu izgrade objekat „pošto su tokom proteklih 15 godina to već uradili u drugim zemljama u okruženju". U „Ikei" su takođe isticali da su spremni da u Srbiji investiraju oko 50 miliona evra i da će tražiti „neke povoljne lokacije u blizini Beograda". Inače, kompanija „Simpo" iz Vranja sklopila je ugovor sa švedskom „Ikeom" o realizaciji poslovno-tehničke saradnje. „Simpo" je, inače, još 2004. počeo da isporučuje „Ikei" dečje dušeke proizvedene u fabrici dušeka u Bujanovcu.

Skromni milijarder

Od 1976. Kamprad živi u Švajcarskoj, u blizini Lozane. Živi povučeno i skromno, a na primedbe da je cicija, odgovara da jednostavno sledi principe koje je ugradio u svoju kompaniju i time daje lični primer. U jednom od retkih intervjua, priznao je da uglavnom kupuje na rasprodajama, da često koristi gradski prevoz ili vozi svoj 15 godina star „volvo" i da mu je sav zarađeni novac potreban za dalja ulaganja.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage