Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

RETRO PRESS... Kriza i pušenje

16. 11. 2008.  - Autor: M. MEDENICA

Povratak krdže

Behu to slavna vremena: Juga u izmaglici, Ante Marković udario na vetrenjače, devojčice padaju u trans na miris crnog „denima", Džej Ramadanovski u povoju, a nacija na sarajevskom „marlboru" i sarajevskoj „drini"

slika

Evo me... Imaš pljugu, brate

Ehhh, to su bile pljuge. Lišene bremena statusne pripadnosti. Jednakost polova, komunizam u praksi, četvrta internacionala, more! A, ruku na srce, nije bilo ni ovih „nakaradnih" pravila o neprodavanju cigareta maloletnicima. Mislim, kad dete iznervira nastavnica poznavanja prirode i društva, ili OTO-a, šta mu ostaje nego da zapali jednu?

Međutim, do „marlbora" i „drine" moralo se stići zaobilaznim putem. Dakle, obično se počinjalo s „partnerom", nečim što je imalo formu, ali ne i suštinu cigarete. Posle prvog dobrog kašlja, prelazilo se na žutu „dravu", zadržavalo do bronhitisa i avanzovalo na „jork".

A, rahmetli „jork" je već bio ozbiljna cigareta. Ko se na keca seti šta je pisalo na paklici, dođemo mu burek i jogurt. Pa, „s cigaretom nisi sam", dabome. Iliti: „kupiš boks i napraviš žurku", što su klinci tada znali da kažu.

Negde u međuvremenu, s leđa je uklizao „bond" i napravio lom na nikotinskom nebu SFRJ i potonje SRJ! To se čudo duvanilo kao da se delilo džabe. Kao da su ga lekari prepisivali za dug i srećan život, potenciju, prevenciju od srčanih oboljenja, lek protiv ćelavosti.

Ma, ko će ih se svih setiti, pobrojati i popisati koliko su nam značile i koliko su dobra donele u naše male i skromne pušačke živote! Tolike godine odoše s duvanskim dimom, ko se još seća: „LD-a", „milde sorte", „HB-a", „jugoslavije", crvenog „ronhila" s 21 cigaretom, „zete", „opatije", „filtera 57", „formule", „pointa"...

Eh, kakav je to bol u grudima bio! Kako su se prsti žuteli, k'o klasje!

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage