Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Još malo pa nestalo...

02. 11. 2008.

KUBA

Brada, cigare, beskrajne govorancije i drski smešak „ujka Semu" koji mu je decenijama pretio s druge strane Kariba - samo su neke karakteristike Fidela Kastra koje će svetu nedostajati kad ode, a čini se da taj trenutak i nije tako daleko

s
Fidel Kastro

Press donosi mali vodič kroz pola veka Kastrove vladavine.

AUTOMOBILI

Kuba je verovatno najveći muzej američkih automobila ne svetu. Otprilike jedna šestina od 500.000 kubanskih automobila uvezena je iz Sjedinjenih Država pedesetih godina. Uvoz klasičnih američkih automobila prestao je kad je Amerika objavila trgovinski embargo 1962.

slika

BEJZBOL

Fidel je veliki obožavalac tog sporta i bio je odličan igrač u studentskim danima. Reprezentacija Kube je četiri puta nastupila na Olimpijskim igrama osvojivši zlato 1992, 1996. i 2004. godine.

CIGARE

Kastro je propušio s 15, a prestao s 59 godina. Najdraža marka bila mu je „kohiba esplendido". Džon Kenedi je, samo dan pre nego što će potpisati trgovinski embargo prema Kubi, naručio 1.000 komada omiljenih cigara „petit upman koronas". Godišnji izvoz kubanskih cigara iznosi 200 miliona dolara.

DALIJA SOTO DEL VALE

Kastrova druga supruga. Bili su u braku više od 30 godina i imaju petoricu sinova: Aleksisa, Aleksandera, Alehandra, Antonija i Angela.

ČE GEVARA

Argentinskog revolucionara s Fidelom je upoznao njegov brat Raul u Meksiku 1955. godine. Če se pridružio Kastrovom pokretu za svrgavanje kubanskog predsednika Batiste i postao ključna figura revolucije. Gevara je napustio Kubu i nastavio voditi revolucionarne pokrete u Africi i ostalim delovima sveta, uključujući i Boliviju, gde ga je vojska ubila u 1967. godine.

HLADNORATOVSKI GOVORI

- Osudite me. Nije važno. Istorija će me osloboditi - rekao je Kastro 1953. na suđenju za neuspeli pobunjenički napad koji je pokrenuo revoluciju.

IZBORI

- Revolucija nema mesta za izbore. Ne postoji demokratskija vlada u Latinskoj Americi od revolucionarne vlade - obrazložio je Kastro ukidanje izbora na Kubi 1961.

JAKO VELIKO BOGATSTVO

Kastrovo bogatstvo, prema „Forbsovoj" listi bogataša iz 2006. godine, iznosi 900 miliona dolara. Kubanski vođa, s druge strane, tvrdi kako ne poseduje ništa.

MODA

Kastrov zaštitni znak postala je maslinastozelena uniforma pa je u svojih 47 godina vladavine retko viđen u nečemu drugom. Sada je zbog bolesti uglavnom u pidžami ili u „adidas" trenerci u bojama kubanske zastave.

NAJDUGOVEČNIJI VOĐA

Bezmalo 70 odsto Kubanaca ne zna ni za jednog drugog vođu osim Fidela Kastra. On je, osim monarha, najdugovečniji vladar i zauzima prvo mesto sa 47 godina predsednikovanja. Slede O. Bongo, Gabon: 39 godina, i Gadafi, Libija: 37 godina.

AMERIČKI RIVALI

Kada je 2000. sreo Klintona u Ujedinjenim nacijama, rekao mu je: „I tebe sam ispratio". I zaista, Kastro je od Ajzenhauera do Buša Mlađeg promenio deset američkih predsednika. Novi ga neće zateći na čelu Kube.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage