Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

10. 02. 2010.  - Autor: N. MILENKOVIĆ

Eva Ras: Pisanje me održava u životu

Eva Ras u ispovesti za Press: Ne znam koje je zadovoljstvo nekome da se iživljava nad babom koja je jednom nogom u grobu. Spasava me pisanje, kojim se bavim tri decenije

1

Prvom glavnom ulogom u filmu „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT-a", u kome se obnažila, glumica Eva Ras razbuktala je duhove u puritanskim krugovima tadašnje Jugoslavije. U potresnoj ispovesti za Press legendarna umetnica priznaje da je prošle godine htela da se ubije i tvrdi da nikada neće preboleti smrt supruga Radomira Stevića Rasa i ćerke Krune.

- Nažalost, doživela sam ono što ni najvećem neprijatelju ne bih poželela. Muž mi je umro kada sam imala samo 40 godina, a ćerku sam izgubila kada je bila vrlo mlada. Moja ćerka Kruna umrla je u svojoj 24. godini, u Parizu 1993. godine. Bila je tamo na studijama. Pričalo se svašta o uzrocima njene smrti, ali ništa nisam htela da demantujem. Ono što niko ne može da porekne je da je Kruna Ras bila najmlađa srpska spisateljica koja je od sedme do dvanaeste godine objavila tri književna remek-dela, u tiražu od 5.000 primeraka. I svi su bili rasprodati. Bila je fenomen, genijalna kao i njen otac Radomir Stević Ras.

Supruga je upoznala na veoma zanimljiv način u restoranu „Madera".

2

- Kada smo se upoznavali, jedan prijatelj je rekao njegov nadimak Ras, a ja svoje ime Eva. U tom trenutku Ras ga je prekinuo i rekao: „Ne, ovo je Eva Ras". Kasnije mi je objasnio da me je gledao negde u pozorištu i da je odlučio da se sa mnom oženi. Udala sam se za njega tri dana posle upoznavanja. Život sa Rasom bio je prava bajka, ali on je komunistima bio trn u oku pa su nam „drugovi rukovodioci" zagorčavali život. Šta da kažem više osim da je pred smrt 1982. godine išao na vojnu vežbu 20 dana. Bio je gromada od umetnika, forsirao ćirilicu, imao čak i privatno pozorište pa su ga komunjare mrzele iz dna duše. Kada je umro u 50. godini, imao je na srcu 32 ožiljka od malih srčanih udara koje je doživljavao od pričinjenih mu nepravdi. I od saslušanja, proganjanja, nemaštine...

Najteže trenutke u životu jedva je preživela. Spas je pronašla u radu.

- Ne znam kako sam preživela. Jedva. Da mi Siniša Pavić nije pomogao i pozvao da igram u seriji „Srećni ljudi", koja se snimala kobne 1993, ne znam kako bih preživela. Posle smrti moje ćerke Pavić je došao kod mene kući i pitao me da li mogu da radim. Odgovorila sam mu da ću poludeti ako ne budem radila. Tako se rodila ta divna uloga Smiljke koja živi na „Ranču prokletih". Posle nekog vremena pauze, Pavić me je ponovo pozvao i trenutno snimam „Belu lađu". Igram majku Tankosave Tasić, odnosno baku Šojićevog kopileta koga je ostavio odmah po začeću. U sprezi sa Tikom Stojkovićem i Alamunjom hoćemo Šojića da nataknemo na ražanj!

3

Poznata glumica rođena je u Subotici, u braku Jevreja i Mađarice. Njeni roditelji su se razveli pre nego što se Eva rodila, pa je zbog toga uzela i očevo i majčino prezime.

- Moj otac se zvao Robert Vagner, a majka Margina Balaša tako da je meni pravo ime Eva Marija Balaša Vagner. Prvo čega se sećam iz detinjstva je bombardovanje Subotice. Zloglasne „štuke" su nas isterale iz naše kuće i pobegli smo u okolno selo. Kada je u grad došla „slavna" Crvena armija, morali smo opet da bežimo u selo, jer je moja majka Margita bila mlada i lepa i plašili smo se da će je Rusi silovati.

Na studije u Beograd stigla je 1959. godine u nameri da upiše Likovnu akademiju, ali nije uspela da položi prijemni ispit.

- Pošto do tada nisam videla golog muškarca, a trebalo je slikamo muški akt, izašla sam iz prostorije. Kasnije sam upisala Pozorišnu akademiju. Sećam se da sam bila najgori student, izlazila sam na sve ispite pa šta bude. Indeks mi je bio pun šestica. Jedinu osmicu dobila sam iz srpskog jezika, koji uopšte nisam znala da govorim kada sam došla u Beograd.

Eva danas živi pre svega od pisanja. Iako ima više od 70 filmskih i televizijskih uloga, retko dobija ponude za posao. Razočarana je što nije dobila nacionalnu penziju. Zbog toga, ali i raka od kojeg je u međuvremenu obolela, razmišljala je o samoubistvu.

4

- Prošle godine otišla sam baš na Brankov most, sa koga je skočio i Branko Ćopić. Stala sam na most i dugo gledala u vodu. Tog avgustovskog jutra učinilo mi se da stvarno više nema razloga da se borim sa ovom usranom državom. Rekla sam sebi - živim sama, nemam više nikoga i koji su moji razlozi da živim. Međutim, posle nekog vremena, koje je za mene bilo dugo kao godine, odlučila sam da ne skočim. Pre svega jer sam rabinova unuka, a kod Jevreja samoubistvo je greh. Zapravo, znala sam da zbog malignog tumora ionako neću još dugo da živim. A te nacionalne penzije daju bez ikakvog kriterijuma. Ne znam koje je zadovoljstvo nekome da se iživljava nad babom koja je jednom nogom u grobu. Spasava me pisanje, kojim se bavim više od tri decenije. Kada sednem da radim na novom romanu, onda radim samo to. Ništa drugo. U maju ću objaviti novu knjigu, koja će biti pravi šok.   

5

Evine slike kupio Bil Gejts

Osim glumom i pisanjem, Eva Ras se bavi i slikanjem. Neke od njenih slika kupio je tvorac „Majkrosofta" Bil Gejts.

- Neki od brojnih Gejtsovih saradnika kupio je dve moje slike u Nemačkoj 1991. godine. Koliko znam, Gejtsu su bile potrebne za dečju sobu. Nikad nisam videla tog čoveka, ali je jedan njegov saradnik došao na jednu od mojih narednih izložbi i kupio još jednu moju sliku - kaže Eva.

 

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage