Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 10. 2011.  - Autor: Branko Rosić - Reks, Stanko Stamenković - Tigar

Druže Tito ljubičice bela pokraše sve iz tvojega tunela

Epoha: Nove fotografije Titovog tajnog kompleksa u Kuparima podsetile su na sva Brozova prebivališta. Sve je počelo u čuvenoj pećini u Drvaru ispred koje je maršala spasao vučjak, a krunisano Brionima koje su pohodile filmske zvezde od Sofije Loren do Anđeline Džoli

 

s
Tito
Verovatno ni sam Broz, i to u napadima najvećeg optimizma tokom Drugog svetskog rata, nije mogao da sanja da će njegova prebivališta privlačiti pažnju i trideset godina nakon njegove smrti.
s
Drvar

Drvar

Ovih dana je u centru medijske pažnje Hotel „Kupari", jedno od mnogih Titovih mesta za odmor i razonodu, koji se prostire na 340.000 kvadratnih metara. Ovaj kompleks je odavno zapušten, a lopovi već godinama kradu sve što se još pokrasti može, javljaju hrvatski mediji.
Poznato je da je Tito mnogo voleo tunele i skloništa ispod zemlje, pa je u Kuparima izgradio i jedan u dužini od 800 metara, u kojima su smeštene kuhinja, vinoteka i soba za sastanke. Danas ovu Titovu podzemnu jazbinu koristi hrvatsko ministarstvo odbrane, za odmor i razonodu.
s
Kupari

Jedan od tajnih hodnika u Kuparima

I dok su tuneli, što je i logično, prilično očuvani, u hotelima koji se nalaze iznad njih jedva da je ostao kamen na kamenu, jer su lopovi odneli gotovo sve, od bakarnih cevi do stolarije. A Hrvati, po ugledu na bivšu braću Srbe, od 2001. bezuspešno pokušavaju da privatizuju zlata vredan Titov kompleks u Kuparima.

Topčiderski tajni hodnici

Što se Srbije tiče, najveće otkriće Titovog podzemlja je vojni objekat „Karaš" u Topčideru, koji se pročuo po zlu posle ubistva dvojice Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Ovaj podzemni grad, koji se proteže između Drajzerove i Užičke ulice, ima oznaku objekta za specijalne namene iako je sa njega skinuta etiketa vojne tajne. U ovom lavirintu, u koji se ulazi kroz troja drvena vrata, račvaju se hodnici u dužini od jednog kilometra i mogao je da primi 70 ljudi, koji u podzemlju mogu da žive preko mesec dana. Posetiocima su na raspolaganju ambulante, kuhinje i kupatila. Do sada je poznato da je u ovom Titovom šteku u vreme NATO bombardovanja boravio Slobodan Milošević, a pretpostavljalo se, mada nikada nije dokazano, da je Vojska tu krila i Ratka Mladića.
s
Karaš

 „Karaš" u Topčideru

A na početku beše Drvar, tačnije sada već legendarna Titova pećina koja je ušla u obavezne lekcije iz istorije mladih Jugoslovena. Mitska epizoda u kojoj je Titov vučjak Reks spasao maršalov život ispred iste te pećine  imala je u SFRJ karakter epizode iz kosovskog epa.
s
Brioni

Brioni

Beše to početkom 1944. kada je nemačka vrhovna komanda isplanirala operaciju s jedinim ciljem - uništenje partizanskog vrhovnog štaba i hvatanje Tita. „Dedlajn" SS ofanzive bio je krajnje simboličan i za datum je izabran Titov rođendan - 25. maj. Iako su Nemci uspeli da zauzmu Drvar u ranim jutarnjim satima, Tito i članovi Vrhovnog štaba uspeli su da se evakuišu iz pećine i to u vestern satnici - tačno u podne. Nakon toga su se sovjetskim avionom prebacili u Bari, italijanski grad u kome će 47 godina kasnije fudbaleri Crvene zvezde osvojiti Kup šampiona.

Tajni grad D0

s
Vila Borovka

Vila „Borovka"

U najmisterioznije Titovo prebivalište spada ono u Konjicu. Pod običnom „kamuflažom" fabričkog kruga podignuta su tri objekta iz kojih put vodi u unutrašnjost planine Zlatar. Tajno ime ovog objekta bilo je D0, a njegova namena je bila sklonište za Tita, državni i vojni vrh u slučaju nuklearnog rata. Objekat je počeo da se pravi 1953, a radovi su potrajali čak dvadeset i šest godina i to u najvećoj tajnosti, a odobrenje u njegov ulazak imala su samo četiri generala JNA. Troškovi izgradnje iznosili su nekoliko milijardi dolara.
s
Vila
Prvi deo čine tri vikendice koje služe za kamuflažu tri postojeća ulaza u objekat. Dugi tuneli, koji povezuju vikendice i zaštićeni deo objekta, imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar. Treći, glavni deo, u obliku potkovice, nalazi se u unutrašnjosti brda, na dubini od 280 metara,  može da primi 350 ljudi i da izdrži nuklearni udar do 25 kilotona.
s
Konic

Tajni grad u Konjicu

Ipak, najviše asocijacija na Titova prebivališta izaziva rajsko ostrvo Brioni koje su pohodile svetske glumačke zvezde od Sofije Loren do Anđeline Džoli.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage