Advertisement
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 10. 2011.  - Autor: Branko Rosić - Reks, Stanko Stamenković - Tigar

Druže Tito ljubičice bela pokraše sve iz tvojega tunela

Epoha: Nove fotografije Titovog tajnog kompleksa u Kuparima podsetile su na sva Brozova prebivališta. Sve je počelo u čuvenoj pećini u Drvaru ispred koje je maršala spasao vučjak, a krunisano Brionima koje su pohodile filmske zvezde od Sofije Loren do Anđeline Džoli

 

s
Tito
Verovatno ni sam Broz, i to u napadima najvećeg optimizma tokom Drugog svetskog rata, nije mogao da sanja da će njegova prebivališta privlačiti pažnju i trideset godina nakon njegove smrti.
s
Drvar

Drvar

Ovih dana je u centru medijske pažnje Hotel „Kupari", jedno od mnogih Titovih mesta za odmor i razonodu, koji se prostire na 340.000 kvadratnih metara. Ovaj kompleks je odavno zapušten, a lopovi već godinama kradu sve što se još pokrasti može, javljaju hrvatski mediji.
Poznato je da je Tito mnogo voleo tunele i skloništa ispod zemlje, pa je u Kuparima izgradio i jedan u dužini od 800 metara, u kojima su smeštene kuhinja, vinoteka i soba za sastanke. Danas ovu Titovu podzemnu jazbinu koristi hrvatsko ministarstvo odbrane, za odmor i razonodu.
s
Kupari

Jedan od tajnih hodnika u Kuparima

I dok su tuneli, što je i logično, prilično očuvani, u hotelima koji se nalaze iznad njih jedva da je ostao kamen na kamenu, jer su lopovi odneli gotovo sve, od bakarnih cevi do stolarije. A Hrvati, po ugledu na bivšu braću Srbe, od 2001. bezuspešno pokušavaju da privatizuju zlata vredan Titov kompleks u Kuparima.

Topčiderski tajni hodnici

Što se Srbije tiče, najveće otkriće Titovog podzemlja je vojni objekat „Karaš" u Topčideru, koji se pročuo po zlu posle ubistva dvojice Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića. Ovaj podzemni grad, koji se proteže između Drajzerove i Užičke ulice, ima oznaku objekta za specijalne namene iako je sa njega skinuta etiketa vojne tajne. U ovom lavirintu, u koji se ulazi kroz troja drvena vrata, račvaju se hodnici u dužini od jednog kilometra i mogao je da primi 70 ljudi, koji u podzemlju mogu da žive preko mesec dana. Posetiocima su na raspolaganju ambulante, kuhinje i kupatila. Do sada je poznato da je u ovom Titovom šteku u vreme NATO bombardovanja boravio Slobodan Milošević, a pretpostavljalo se, mada nikada nije dokazano, da je Vojska tu krila i Ratka Mladića.
s
Karaš

 „Karaš" u Topčideru

A na početku beše Drvar, tačnije sada već legendarna Titova pećina koja je ušla u obavezne lekcije iz istorije mladih Jugoslovena. Mitska epizoda u kojoj je Titov vučjak Reks spasao maršalov život ispred iste te pećine  imala je u SFRJ karakter epizode iz kosovskog epa.
s
Brioni

Brioni

Beše to početkom 1944. kada je nemačka vrhovna komanda isplanirala operaciju s jedinim ciljem - uništenje partizanskog vrhovnog štaba i hvatanje Tita. „Dedlajn" SS ofanzive bio je krajnje simboličan i za datum je izabran Titov rođendan - 25. maj. Iako su Nemci uspeli da zauzmu Drvar u ranim jutarnjim satima, Tito i članovi Vrhovnog štaba uspeli su da se evakuišu iz pećine i to u vestern satnici - tačno u podne. Nakon toga su se sovjetskim avionom prebacili u Bari, italijanski grad u kome će 47 godina kasnije fudbaleri Crvene zvezde osvojiti Kup šampiona.

Tajni grad D0

s
Vila Borovka

Vila „Borovka"

U najmisterioznije Titovo prebivalište spada ono u Konjicu. Pod običnom „kamuflažom" fabričkog kruga podignuta su tri objekta iz kojih put vodi u unutrašnjost planine Zlatar. Tajno ime ovog objekta bilo je D0, a njegova namena je bila sklonište za Tita, državni i vojni vrh u slučaju nuklearnog rata. Objekat je počeo da se pravi 1953, a radovi su potrajali čak dvadeset i šest godina i to u najvećoj tajnosti, a odobrenje u njegov ulazak imala su samo četiri generala JNA. Troškovi izgradnje iznosili su nekoliko milijardi dolara.
s
Vila
Prvi deo čine tri vikendice koje služe za kamuflažu tri postojeća ulaza u objekat. Dugi tuneli, koji povezuju vikendice i zaštićeni deo objekta, imaju funkciju da amortizuju nuklearni udar. Treći, glavni deo, u obliku potkovice, nalazi se u unutrašnjosti brda, na dubini od 280 metara,  može da primi 350 ljudi i da izdrži nuklearni udar do 25 kilotona.
s
Konic

Tajni grad u Konjicu

Ipak, najviše asocijacija na Titova prebivališta izaziva rajsko ostrvo Brioni koje su pohodile svetske glumačke zvezde od Sofije Loren do Anđeline Džoli.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook