Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 01. 2007.  - Autor: (A. V.)

SKANDALOZNO!

Iako u Narodnom muzeju tvrde da Galerija fresaka samo privremeno menja ulogu i lokaciju, stručna javnost strahuje od trajnog gašenja ove značajne kulturne institucije. U naredne tri godine u prostoru Galerije fresaka funkcionisaće Centar za konzervaciju

S11

Galerija fresaka, koja poseduje više od 1.500 kopija srpskih i vizantijskih srednjovekovnih fresaka i odlivke skulptura, privremeno je zatvorena, a eksponati će biti smešteni u depo Narodnog muzeja?!

Ovakva odluka izazvala je oštru reakciju stručne javnosti, koja javno izražava svoj strah da će ova institucija od nemerljivog značaja za srpsku kulturu biti zauvek zatvorena.Predstavnica za javnost Narodnog muzeja Aleksandra Šojić izjavila je, međutim, da će do završetka rekonstrukcije Narodnog muzeja, 2010. godine, u prostoru Galerije fresaka biti smešten Centar za konzervaciju nacionalnog muzeja i da će do tada eksponati Galerije, zajedno sa ostalima iz muzejskog fundusa, biti smešteni u depo.

- Nije reč o zatvaranju, niti ukidanju Galerije fresaka, koja se od 1973. godine nalazi u sastavu Narodnog muzeja, već samo o "privremenoj promeni njene funkcije" - kaže Šojić i podseća da je u prostoru Galerije fresaka od ranije smešteno jedno odeljenje za konzervaciju.

- U naredne tri godine u prostoru Galerije fresaka funkcionisaće Centar za konzervaciju, u kojem će eksponati Narodnog muzeja biti pripremani za izlaganje. Po završetku rekonstrukcije muzeja, Centar će preći na novu, trajnu adresu, a do tada će ljubitelji fresaka eksponate Galerije jedino moći da vide na gostovanjima, na izložbama u muzejima u Srbiji i inostranstvu.

Ona je takođe rekla da Galerija fresaka samo deli sudbinu muzeja tokom rekonstrukcije i da će, po njenom završetku, biti vraćena u stari prepoznatljivi prostor u ulici cara Uroša na Dorćolu. Galerija fresaka osnovana je 1952. godine na mestu stare sinagoge, a za publiku je otvorena godinu dana kasnije. U sastavu Narodnog muzeja je od 1973. godine.

 Srpski intelektualci protiv raskućivanja Galerije fresaka

Javnosti se juče pismom obratila grupa univerzitetskih profesora, naučnika, književnika, slikara, muzičara i intelektualaca s ciljem da se, kako su naveli, Galerija fresaka ne ugasi i da ponovo dobije mesto koje joj pripada u srpskoj kulturi.
"Svedoci smo toga da poslednjih godina zamire aktivnost Galerije, njena stalna postavka je prepolovljena, a prostor dobija sasvim drugu namenu. Sve ukazuje na to da je Galerija na putu da bude konačno zatvorena", navedeno je u pismu koje je uputio prof. dr Branislav Todić sa beogradskog Filozofskog fakulteta, a potpisalo ga još 270 intelektualaca.
Oni ocenjuju da je Galerija, za proteklih pola veka, bila prepoznatljivi znak srpske kulture u svetu zahvaljujući brojnim izložbama koje je organizovala u inostranstvu. U zbirci ove ustanove su, kako navode, i kopije živopisa čiji originali nisu preživeli.
"Kopije koje se čuvaju u Galeriji ostale su, tako, jedino svedočanstvo o postojanju, posebno spomenika sa Kosova i Metohije, koji su danas nedostupni, neki od njih već uništeni, dok je sudbina drugih krajnje neizvesna. Njihova lepota i do sada se, uglavnom, mogla doživeti samo u prostoru Galerije fresaka, a od sada, izgleda ni u njemu", napominje se u pismu uz, kako se navodi, "opravdan strah da ovakvo privremeno raskućivanje vodi trajnom zatvaranju i gašenju ugledne ustanove".

Srpski intelektualci protiv raskućivanja Galerije fresaka

Javnosti se juče pismom obratila grupa univerzitetskih profesora, naučnika, književnika, slikara, muzičara i intelektualaca s ciljem da se, kako su naveli, Galerija fresaka ne ugasi i da ponovo dobije mesto koje joj pripada u srpskoj kulturi."Svedoci smo toga da poslednjih godina zamire aktivnost Galerije, njena stalna postavka je prepolovljena, a prostor dobija sasvim drugu namenu.

Sve ukazuje na to da je Galerija na putu da bude konačno zatvorena", navedeno je u pismu koje je uputio prof. dr Branislav Todić sa beogradskog Filozofskog fakulteta, a potpisalo ga još 270 intelektualaca.Oni ocenjuju da je Galerija, za proteklih pola veka, bila prepoznatljivi znak srpske kulture u svetu zahvaljujući brojnim izložbama koje je organizovala u inostranstvu.

U zbirci ove ustanove su, kako navode, i kopije živopisa čiji originali nisu preživeli."Kopije koje se čuvaju u Galeriji ostale su, tako, jedino svedočanstvo o postojanju, posebno spomenika sa Kosova i Metohije, koji su danas nedostupni, neki od njih već uništeni, dok je sudbina drugih krajnje neizvesna.

Njihova lepota i do sada se, uglavnom, mogla doživeti samo u prostoru Galerije fresaka, a od sada, izgleda ni u njemu", napominje se u pismu uz, kako se navodi, "opravdan strah da ovakvo privremeno raskućivanje vodi trajnom zatvaranju i gašenju ugledne ustanove".

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati