Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Intervju: Srđan Gojković Gile, "Električni orgazam"

08. 02. 2007.  - Autor: A. DAČIĆ

PANK-ROK ORGAZAM

Koristio sam drogu, ali nisam imao nikakvih problema po tom pitanju, nisam bio ni u kakvom okršaju s njom da bih je pobedio. Odavno nisam bio na grobu Milana Mladenovića. Odlazak na groblje mi je nepotreban, jer mojih pokojnih prijatelja nema više samo u ovoj dimenziji

f1

Grupa "Električni orgazam" nedavno je objavila album svojih ranih radova "Breskve u teškom sirupu Vol. 1". Ovi najstariji snimci benda izazvali su neočekivano interesovanje publike, što je čak omelo članove "Orgazma" u njihovim prvobitnim planovima. Jedna od tih neplaniranih "situacija" jeste turneja po Srbiji, započeta 12. januara u Jagodini, kao i sutrašnji koncert u Domu omladine u Beogradu.

- Ovo nas je malo omelo u našim planovima i novi studijski album koji snimamo već mesecima izaći će tek na jesen. Inače "Breskve u teškom sirupu Vol. 1" pokrivaju to "nju vejv" vreme, odnosno naš novotalasni period - kaže Srđan Gojković Gile, vođa "Električnog orgazma", u intervjuu za Press, i dodaje: - Inače, ovakvi sirovi snimci kakvi su na albumu uvek mi bacaju novo svetlo na neke pesme iz prošlosti, koje su obično u nekom "ispeglanom" studijskom ruhu, u kome deluju pomalo konfekcijski. Mnogo više volim ovakve, nazovi demo-snimke, koji imaju poseban šarm.

Koliko je vaša novotalasna muzika uticala na muzičku scenu u Srbiji?-

Mislim da je pank-rok i novi talas imao blagotvorno i spasonosno delovanje na rokenrol. Rok je bio u totalnom ćorsokaku krajem 70-ih godina, kada su glavne face bili simfo i džez-rokeri. Pank je vratio stvari korenima. I onome što je suština rokenrola, a to su jednostavnost, politička angažovanost u tekstovima i još neke stvari, koje su počele polako da nestaju iz rokenrola krajem 70-ih.

Da li vidite naslednike novog talasa danas?

- Ako i vidim nekog, to je uglavnom deo beogradske hip-hop scene. Ima, istina, i dobrih rokenrol bendova, poput "Manisenta" i "Multietničke atrakcije". Ali kod hip-hop ekipe, scene koju predstavljaju "Beogradski sindikat", "Bed kopi" i Marčelo, vidim tu novotalasnu vrstu bunta i iskazivanje generalnog stava. Naravno, muzičke sličnosti nema. Ali, baš u tom njihovom stavu i kreativnom bezobrazluku zaista vidim nastavak novog talasa.

Zašto ste za promovisanje "starog novog" albuma izabrali baš "stari novi" spot?

- Prvobitna ideja bila je da nađemo pesmu "Nebo" i scenu koju smo snimili za film "Dečko koji obećava", i koja je, nažalost, ispala iz finalne verzije filma. Sa Mišom Radivojevićem dva meseca smo bezuspešno pokušavali da uđemo u trag tom delu filma koji je ispao. Ali, pronašli smo spot za "Krokodile", koji je snimila Zagrebačka televizija 1981. godine, i koji nikada nije emitovan na srpskoj teritoriji.

Kada ste poslednji put bili na grobu Vašeg odličnog prijatelja Milana Mladenovića, koji je preminuo od posledica korišćenja narkotika?

- Ne sećam se, nisam bio odavno. Nisam neki čovek koji često ide na groblje. Trebalo bi sada da pričam malo dužu priču o shvatanju života i smrti. Mislim da je to samo promena dimenzije, i da svih tih mojih pokojnih prijatelja samo više nema u ovoj dimenziji. Nemam fatalistički odnos prema tome. Odlazak na groblje mi je nepotreban. Tamo je samo pakovanje, ljuštura nekog koji je nekada ovde postojao.

Kako ste Vi pobedili drogu?

- Nisam ja bio ni u kakvom okršaju s drogama da bih ih pobedio. Koristio sam drogu, ali nisam imao nikakvih problema po tom pitanju. Tako da nisam ni imao potrebu da se sa njom borim i izborim

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage