Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 06. 2009.  - Autor: TANJA JANKOVIĆ

Muškarci su bolji kuvari

Miloš Tijanić, najbolji mladi kuvar na Balkanu, objašnjava da se žene lošije snalaze u kuhinji, jer se uvek plaše da nešto „ne uprskaju"

s1
Miloš Tijanić, najbolji mladi kuvar Balkana

Zvanično najbolji mladi kuvar na Balkanu je dvadesetjednogodišnji Beograđanin Miloš Tijanić! U konkurenciji od pedesetak takmičara, koji su se nedavno okupili u „Ekspo centru" na svetskom takmičenju kuvara, osvojio je ukupno 96 poena, čak deset više od drugoplasiranog kolege iz Grčke.

To je, ujedno, bio i povod da mladi umetnik pred novinarskom ekipom Pressa nedelje pokaže svoje majstorstvo, pripremajući „na licu mesta" taljetele, biftek i salatu po svojim tajnim, neobičnim receptima. Naravno, iskoristili smo priliku da porazgovaramo i o nedavno održanom takmičenju.

- Za takmičenje sam se prijavio bukvalno u poslednjem trenutku - kaže Miloš. - Odlučio sam da pripremim tri vrste tortelina za različitim sosovima, koje su ocenjivali najveći svetski kuvari. Najviše bodova sam dobio na osnovu težine rada, znajući da su pravila rigorozna, a sudije stroge i nemilosrdne. Znao sam da ukoliko jelo vizuelno ne bude izgledalo dobro, da ga sudije neće ni probati, pa nisam ni pokušavao da eksperimentišem.

Miloš Tijanić, najbolji mladi kuvar Balkana

Mašta može svašta... Miloš najviše voli da eksperimentiše dok kuva

Kuvari bez srca

- Pravila bodovanja su čudna, medalje se dobijaju na osnovu osvojenih poena i ako više takmičara ima isti broj osvojenih bodova, svako dobija zlatnu, srebrnu ili bronzanu medalju - objašnjava Miloš i dodaje da su muškarci, po pravilu, bolji kuvari od žena.

- Većina žena izbegava da eksperimentiše u kuhinji, jer se plaše da će nešto „uprskati". Muškarci su manje osetljivi na kritiku i lakše podnose poraze. Doduše, dešava se da pogrešimo, da ne dobijemo ukus koji smo želeli, ali nam nije problem da takvo jelo bacimo i krenemo iz početka.

Miloš smatra da nema kuvara amatera i kuvara profesionalaca. Postoje samo oni koji kuvaju rutinski i bez razmišljanja, i oni drugi, vrhunski kulinari, koji prave jelo sa ljubavlju i žarom i do kraja unose sebe u porudžbinu koju su dobili. Naš sagovornik nas uverava da se više trudi kod običnih gostiju nego kod milionera i poznatih ličnosti, koji često navraćaju u restoran u kome radi.

- Gost je svetinja i maksimalno se trudim oko svakog ponaosob - kaže Miloš, i dodaje da je najsrećniji kada gost ode zadovoljan. - Od „selebriti" gostiju mogu izdvojiti Ružicu Đinđić i Vladu Čupića, direktora Hipo Alpe Adrija banke, koji su potpuno „normalni", vole moja jela i rado jedu ono što im predložim.

Miloš je kuvarsku karijeru započeo u restoranu svog oca. Oduvek je, kaže, voleo da se mota po kuhinji i zaviruje u lonce, uvek je bio radoznao i želeo da zna šta jede.

- Završio sam srednju školu za elektroinstalatera, ali sam znao da se time neću baviti. Bio sam fasciniran umećem i delima kuvara koga je gledao u očevom restoranu i na prvi pogled se zaljubio u kulinarstvo - priča Miloš.

Isprva je pokušavao da zanat „ukrade", gledajući šta drugi rade, ali u tome nije imao previše uspeha. Jednostavno, svako od njih je bio takav profesionalac da su sve radili „dvesta na sat"! Zato je i počeo sa najprostijim operacijama.

- Najpre sam počeo da seckam i to sam radio skoro dva meseca, dok nisam uhvatio potez rukom. Tada sam polako počeo da spremam i osmišljavam jela. Sam sam menjao recepte i eksperimentisao, što je, inače, strogo zabranjeno, ali sam koristio činjenicu da sam sin vlasnika restorana. Ocu se to dopalo, pa je ovaj restoran sada poznat upravo po tome što kuvari rado izlaze iz kuhinje i zajedno sa gostima smišljaju šta će pripremati - objašnjava naš sagovornik.

Najteže je jesti tuđe

Miloš se trudi da uvek zadrži osnovni recept, ali iz njega izbacuje ili dodaje neke druge sastojke, pri čemu jelo prilagođava sopstvenom receptu. Srećom, nikada se nije dogodilo da gost ode nezadovoljan.

- Znam da kuvari mog ranga u drugim restoranima zara đuju duplo više, ali sam zadovoljan, jer ovde mogu razvijati svoju kreativnost. Kada bih sakupio dovoljno novca, najpre bih otišao da se usavršavam na čuvenoj francuskoj akademiji „Kordon blu" ili u Barselonu, kod mog kuvarskog uzora Ferena Adrija, koji je šef kuhinje najboljeg restorana na svetu „El Bulijasa". Ovaj restoran radi šest meseci godišnje, a rezervacije se primaju četiri do pet godina unapred.

Dok se to ne ostvari, Miloš razmišlja i o odlasku u Italiju, jer mu njihova kuhinja najviše odgovara. Objašnjava da italijanski specijaliteti zahtevaju spremanje bez preteranog ukuvavanja. Pri takvom kuvanju najvažnije je da namirnice budu blago hrskave.

Miloš Tijanić, najbolji mladi kuvar Balkana
Miloš Tijanić, najbolji mladi kuvar Balkana

Naš sagovornik kaže da kuva i kod kuće, dok je njegova lepša polovina, Marija, zadužena za kafu i brigu o njihovom kućnom ljubimcu Zeki.

- Nikada mi nije teško da spremam za Mariju ili za prijatelje, ali me ponekad mrzi da kuvam za sebe - kaže zvanično najbolji balkanski kulinar i priznaje da svaki kuvar ima problem kada jede u drugom restoranu. - To je profesionalna deformacija! Primetim ono što drugima promakne, recimo kada biftek nije oceđen od krvi i slično. Naše bifteke uvijamo u folije i dva dana ih ostavljamo da bi se dobro ocedili. Tek tada ih mariniramo, a najmanje još dva dana moraju da budu u ulju pre nego što stignu do gosta - kaže Miloš.

Tijanić planira da nastavi usavršavanje, da čita i gleda radove kulinarskih majstora na internetu i da osvaja zlatne medalje na budućim svetskim takmičenjima.

- Sledi svetsko prvenstvo u Moskvi. Planiram da se obavezno prijavim i, ako bude sreće, da se ponovo vratim sa medaljom - kaže Miloš.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati