Advertisement
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 04. 2013.

Premijera opere "Aida" 10. aprila u Narodnom pozorištu

Opera Đuzepe Verdija "Aida" u režiji Ognjana Draganova (Bugarska), pod dirigentskom upravom Pitera Leonarda biće premijerno izvedena 10. aprila na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Premijera opere "Aida" 10. aprila u Narodnom pozorištu

U jednom od najpoznatijih i najzahtevnijih Verdijevih dela učestvuju orkestar, hor, balet, solisti i statisti Narodnog pozorišta, a predstava će biti izvedena i 18. maja u Viminacijumu u okviru obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Reditelj Draganov je rekao da su imali malo vremena za pripremu, ali da je impresioniran pevačima koje poznaje od ranije, dodavši da će njegova postavka biti u neoklasičnom stilu.

"Najteža stvar za reditelja kada radi 'Aidu' jeste da obriše tragove tradicije. Za mene 'Aida' počinje u petoj slici, na Nilu, gde prava drama započinje. Zbog toga moj akcenat je na petoj, šestoj i poslednjoj sceni. Svi očekuju trijumf i mi smo pokušali da ga napravimo sa baletom i statistima", rekao je Draganov.

Leonard, koji se pre 18 godina preselio iz SAD-a u Nemačku i već gostovao u Beogradu dirigujući Beogradskom filharmonijom, iznenađen je velikom posvećenošću ansambla nacionalnog teatra i u kojoj meri se u Srbiji poštuje umetnost.

"Preselio sam se iz SAD-a u Nemačku zato što Evropa više ulaže u kulturu. Zapravo više je ulagala, sada se i u Nemačkoj dešavaju opasne promene po kulturu. Ekonomija upravlja svetom i zbog toga sam iznenađen što se ovde, u Srbiji, toliko poštuje umetnost i time koliko su inostrani umetnici dobro došli", istakao je dirigent.

Premijerom "Aide", operska pevačica Jelena Vlahović u ulozi Amneris obeležiće 25 godina svog rada u nacionalnom teatru. "Uloga Amneris došla mi je posle svega dve-tri godine provedene u Narodnom pozorištu i zahvalna sam što su mi kolege, na neki način, izašle u susret te se u godini kada se obeležava 200 godina od rođenja Verdija i kada proslavljam 25 godina rada, 'Aida' vraća na repertoar ovog teatra", istakla je Vlahović.

Jasmina Trumbetaš Petrović, koja će na premijeri pevati Aidu, složila se sa kolegama da je bilo malo vremena za rešavanje svih detalja, ali se raduje ulozi u kojoj je više puta bila.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook