Advertisement
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 05. 2013.

"Živeo život" - izložba lepog života od 1950-tih do 1990-tih

U Galeriji Robne kuće "Beograd" u Knez Mihailovoj, 4. juna biće otvorena međunarodna izložba lepog života od 1950-tih do 1990-tih na kojoj će, kako najavljuju organizatori, biti predstavljen veliki broj tematskih celina koje su obeležavale život građana u ovom periodu.

"Živeo život" - izložba lepog života od 1950-tih do 1990-tih

Jedna od tematskih celina biće "Crveni kiosk", nezaobilazan deo nekadašnjeg svakodnevnog života, uvek blizu kad se ogladni. Viršle barene u rosfraj loncu služile su se u zemički sa razređenim senfom uz jogurt iz trouglastog tetrapaka. Ispred crvenog kioska često je bio dugačak red, prodavačice u belom i borosanama znale da budu neljubazne, zemičke ponekad bajate, ali mnogi se sećaju sjajnog ukusa "viršli uličarki". Da li je u pitanju nostalgija ili su one zaista bile dobrog kvaliteta, probajte tokom izložbe "živeo život" i procenite sami, poručuju organizatori.

"Na njih smo bili ponosni" - celina je koja predstavlja Radivoja Koraća, Dragana Džajića, Mate Parlova, Bojana Križaja, Matiju Ljubeka, rukometnu reprezentaciju '72, košarkašku petorku '75. i mnoge druge. Heroji kojima smo se radovali, za koje smo navijali i koji su nam bili uzori.

Početkom 1960ih, Fiat-Zastava 750, popularni "fića" postao je narodni automobil i bio je pristupačan svim radnim ljudima jer je mogao da se kupi na kredit. Ali, ubrzo se pojavio Fiat 1300 koji je odmah dobio nadimak "tristać" i onaj ko je u njega uskočio iz "fiće" smatrao je da je napredovao u životu. Uz hologramske projekcije u čuvenim četvorotočkašima, u okviru celine "Brzine idu u H" provozajte se kroz ulice starog Beograda.

Zakonom o školstvu iz 1952. godine uvedeno je obavezno osmogodišnje, umesto dotadašnjeg četvorogodišnjeg obrazovanja, a sa rastom standarda, industrijalizacijom i masovnom migracijom iz sela u gradove, sve veći procenat đaka je posle obavezne "osmoletke" odlazio u srednje stručne škole i gimnazije. Škole su imale obavezu i da vaspativaju decu i održavane su brojne i raznovrsne vannastavne aktivnosti koje su bile besplatne. U okviru celine "Od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba" biće predstavljena instalacija učionice iz 70ih, prvi kompjuteri, đačke uniforme, posetioci će se prisetiti zaboravljenih školskih predmeta kao što su bili domaćinstvo ili, pak, ONO i DSZ i otkriti kako su se birali predsednik odeljenske zajednice, sekretar, blagajnik i higijeničar.

Prvi komentar na samoposlugu bio je: "Narod će sve ovo da pokrade! Sva roba za izvol'te! Sve se stavlja u žičanu korpu, pa na kasu i ko ne bi odoleo da nešto spusti u džep?" Ali, vrlo brzo, u svim gradovima na najboljim lokacijama samoposluge zamenjuju piljare, bakalnice i postaju simboli novog doba, ostvarenje sna o boljem životu, dostupnosti materijalnih dobara svim građanima, ali, pre svega, simbol poverenja. Metalne kase i rafovi puni popularnih domaćih proizvoda uz muziku iz serije "Vruć vetar" na izložbi "Živeo život".

Na izložbi će biti predstavljena i "Kombinovana soba - model '70". Standardna soba se sastojala od dva kauča, dve fotelje, stočića, garderobera, vitrine, televizora. Uz to još tapete, tepih i zavese, pa je dnevna soba novog stana zadovoljne porodice bila spremna. U kombinovanoj sobi se okupljala porodica da gleda "Laku noć, deco" pre Dnevnika, Dnevnik i "crni sneg" posle Dnevnika.

Celina "Menza" podseća da su radni ljudi nekada dobijali "topli obrok" na posebno određenim mestima, "menzama" ili "restoranima društvene ishrane". Bili su to ukusni, kalorični i obilni obroci. Nezaobilazni su bili pasulj sa kobasicom, gulaš sa makaronama, krompir paprikaš, pilav, đuveč, a za dezert pita s jabukama, puding ili kompot.

Od suknje napravljene od punog kruga i marama koje su štitile kosu dok se vozi vespa, strukiranih odela sive boje i mokasina iz pedesetih, preko mini sukanja, najlon čarapa i šuškavaca iz šezdesetih, do hipi odeće iz sedamdesetih i garderobe koja se šila u kućnoj radinosti po šnitovima iz Bazara, Praktične žene ili Burde i stizala iz domaćih modnih kuća Beko, Kluz, Mura, Varteks, Centrotekstil, do helanki, farmerki visokog struka i naramenica iz osamdesetih, modni vremeplov tokom izložbe "Živeo život".

U prizemlju izložbenog prostora posetioce čeka pravi mali bioskop. Uz zvuk krckanja semenki mogu se pratiti legendarni sportski mečevi, najpopularniji TV kvizovi, a u večernji termin rezervisan je za bisere domaće i svetske kinematografije.

Tokom izložbe posetioci će imati priliku da uđu u nekadašnji gradski i međugradski autobus i krenu u svojevrsnu vožnju njima, učestvuju u turniru igranja klikera ili preskakanju lastiša, budu posluženi crnom kafom i ratlukom, preslušaju stare muzičke hitove, preko posebno patentiranog uređaja osete miris "Briona", sladoleda od vanile na točenje, cigaret-žvaka i još mnogo toga.

Multimedijalna, interaktivna izložba "Živeo život" realizovana je u saradnji sa brojnim institucijama. Projekat su podržali Muzej grada Beograda, Muzej nauke i tehnike, Pedagoški muzej, Muzej detinjstva, Muzej automobila, Narodna biblioteka Srbije, Jugoslovenska kinoteka, Radio-televizija Srbije, SKC, Tehnološki fakultet, Akademija umetnosti, Oš Kralj Petar II, Oš Josif Pančić, Turistička organizacija Beograda, Robna kuća "Beograd" i mnogi drugi.

Prvi deo izložbe "Živeo život" trajaće od 4. juna do 31. jula, a drugi od 20. septembra do 31. decembra u RK "Beograd", a od početka sledeće godine postavka će biti predstavljena u zemljama regiona.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook