Advertisement
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 05. 2013.

Dani evropskog filma u Domu omladine

Festival evropskog filma pod sloganom "Dve strane života" održaće se od 15. do 21. maja u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

Dani evropskog filma u Domu omladine

Organizatori festivala na kome će biti prikazan 21 film iz zemalja članica Evropske unije su Delegacija EU, EUNIC, Informativni centar Evropske Unije i DOB, a ulaz na sve projekcije je slobodan.

Među filmovima koji će biti prikazani na festivalu su kanski pobednik "Ljubav", pobednik berlinskog festivala "Cezar mora umreti", najnovija produkcija HBO kanala "Gorući grm", ali i filmovi poznatih reditelja Larsa Fon Trira i Manuela De Oliviere.

Festival sutra uveče otvara film "Krugovi" Srdana Golubovića, prvi srpski film učesnik prestižnog Sandnes festivala i dobitnik nagrade za režiju na festivalu u Visbadenu. U filmu igraju Aleksandar Berček, Leon Lučev, Nebojša Glogovac.

Nakon projekcije "Krugova" u 21 sat je italijanski film "Cezar mora umreti" (Cesare deve morire) u režiji Paola Tavianija, laureat berlinskog Zlatnog medveda, dobitnik nagrade Ekumenskog žirija kao i brojnih nacionalnih nagrada.

U četvrtak, 16. maja u 18 sati je projekcija filma "Udala sam se za Srbina" iz  Velike Britanije, dokumentarac o četiri engleskinje koje su se udale za Srbe, a nakon projekcije je diskusija s autorima filma.

Iste večeri u 21 sat je film "Ekscentričnosti jedne plavuše" iz Portugala, režija Manoel de Oliveira, najstariji živi reditelj koji još uvek radi (102 godine).

U petak, 17. maja je irski film "Kelsova tajna" u režiji Toma Mora i Nore Tumej, animirani film zasnovan na keltskom folkloru, za decu i odrasle, bugarski film "Tragovi u pesku" reditelja Ivajla Hristova i francuski "Zbogom, Gari" u režiji Nasima Amuče.

U subotu, 18. maja projekcije počinju u 15 sati slovenačkim filmom "Piran" reditelja Gorana Vojnovića, sledi holandski film "Oluja" reditelja Bena Sombogarta, film "Gorući grm" HBO Europe u režiji Agnješke Holand o Janu Palahu i događajima koji su promenili savremenu Češku. U 21 sat počinje projekcija filma "Ljubav" (Austrija, Nemačka, Francuska) reditelja Mišela Haneke.

U nedelju, 19. maja program počinje u 15 sati švedskim filmom "Blizanci" reditelja Aksela Danielsona, sledi austrijski film "Pljačkaš" reditelja Benjamina Heisenberga, španski film "Ponedeljci na suncu", režija Fernando Leon de Aranoa, grčki film "Carigradska kuhinja" režija Tasos Boulmetis.

U ponedeljak, 20. maja je mađarski film "Istražitelj" u režiji Atile Gigora, slovački "Istorija kuvanja" režija Peter Kerekes, nemački "Dani koji dolaze" režija Lars Kraume.

Festival se zatvara u utorak, 21. maja filmovima "Svetla u sutonu" iz Finske, režija Aki Kaurismaki, "Divovi" iz Belgije, režija Bouli Laners, "Melanholija" iz Danske reditelj Lars von Trier.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook