Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Miodrag Miki Vujović vlasnik TV Palma

28. 02. 2010.  - Autor: Siniša Dedeić

Poštuje me i Medlin Olbrajt

Doživeo sam da ona potpiše da Palma i ja možemo da radimo na tlu SAD i da američke firme mogu da rade sa nama. Svaki pošten novinar dao bi sve da radi na mojoj televizijiMiki Vujović
Miki Vujović

Na nagoveštaje da se televizija Palma vratila u etar, oni retki koji su za to čuli doživeli su uglavnom istu asocijaciju - kadar sa vlasnikom televizije u krupnom planu, sa zlatnom olovkom u ruci i rečenicom upućenom „NATO krvolocima": „Dođite, nećete se vratiti". Miodrag Miki Vujović, vlasnik TV Palma, uz obrazloženje da po zakonu ima pravo da emituje program, krajem decembra prošle godine vratio je na srpsko medijsko nebo svoje TV čedo, iako je RRA nedavno potvrdila svoju raniju odluku o oduzimanju frekvencije.
U svojoj ispovesti za Pressmagazin Vujović otvoreno govori o tome kako je nastala Palma, kako su SPS i JUL hteli da je unište, a Šešelj je spasao, o svom kumu Jezdimiru Vasiljeviću, o tome zašto je osnovao Partiju srpskog progresa, da li je njegova televizija bila izvor šunda, zašto joj dao baš to ime...

» Prva privatna TV


Naša televizija je bila prva privatna televizija ne samo u Srbiji, nego u jugoistočnoj Evropi. Palma je i prva televizija koja je radila 24 sata. U početku je program, priznajem, možda delovao stihijski, ali zato što nismo mogli da sprovedemo ono zbog čega smo i napravili televiziju, da živi od oglašavanja. Državna preduzeća nisu smela da se reklamiraju kod nas, pa smo se bazirali na male privrednike. Ali taj mali kapital nije mogao da nam donese finansijsku sigurnost. Ako si hteo da zarađuješ, morao si samo da služiš, a ja to nisam hteo. Postojali su državni i opozicioni mediji, a mi smo bili sredina - narodna TV. Kad su mi rekli: „Prenosi Dnevnik RTS-a u 19.30 i radi šta god hoćeš„, ja na to nisam pristao i rekao sam da ću radije da zapalim televiziju.

» Manasija i palma


Jedina TV u kojoj su devedesetih sve opcije mogle da se vide bila je Palma. Kada je 1997. Đinđić postao gradonačelnik, imao je kampanju na Palmi, SPO mi je i do danas ostao dužan, ali nema veze, a radikali su imali svoju emisiju. Činjenicu da je Palma bila svetionik slobode, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi, potvrđuje intervju koji sam 2001. napravio sa Bendžaminom Begzelom, šefom najveće masonske lože u SAD, čiji su članovi Kolin Pauel, Kondoliza Rajs...

a

Pornićima sam uradio nešto za narod


Ponosan sam na to što je moja televizija emitovala porniće, jer to pokazuje da je neko učinio nešto za narod. Pa u protestima 1996/1997. studenti su se bunili zašto prenosimo teniski turnir iz Australije u terminu porno-filma. Došla je njihova delegacija da me zamoli da vratimo te filmove u program. Naravno da sam istog trenutka uslišio njihove molbe. Sećam se i da mi se, kada sam pomerio emitovanje pornića sa jedan na dva sata iza ponoći, telefon usijao. Govorili su: „Zašto to uradiste, sad idem umoran na posao" i tako dalje. Poslušao sam ih i vratio te filmove u stari termin.

On je tada prvi put progovorio na nekom evropskom mediju. Namerno sam izabrao palmu za ime televizije, jer je to simbol pobede. Onima koji kažu da to nije srpski znak, moram da kažem da je car David podelio carstvo na 12 okruga, a jedan od njih se zvao Manasija. A zaštitni znak okruga Manasija je palma. Koliko znam, van Svete zemlje jedini manastir sa imenom Manasija je u Srbiji. Sve nam je od Boga dato, pa sve njemu i treba da vodi.

» Moj kum Jezda


Jezdimira Vasiljevića sam upoznao početkom devedesetih, kada je došao u moju advokatsku kancelariju i tražio da ga zastupam. Važio sam za advokata koji hoće da radi samo sa onima koji investiraju više od 100.000 dolara. Sa Jezdom sam postao kum 1992, kada sam ga venčao. Dok je radio sa mnom, sve je bilo po zakonu. Zaboravlja se da sam upravo ja napravio ugovor prve privatne ofšor zone u Evropi, na Svetom Stefanu, još 1991. Međutim, on je izabrao da sluša neke novokomponovane i meni ga je žao. Laž je da sam mu ja preoteo televiziju i od nekadašnje TV Jugoskandik napravio Palmu. Država je preuzela tu televiziju 1993. Naterali su Jezdu da podnese krivičnu prijavu protiv mene, a on je činio sve kako bi se spasao. Međutim, Vrhovni sud je presudio ne da nisam kriv, nego ni sumnjiv. Odnos između mene i Jezde nije tipična srpska priča o kumovima. Slao sam mu i novac koliko sam mogao, da se izdržava dok je bio inostranstvu, pre prvog dolaska. Pripremao sam mu i povratak u zemlju. Ali, više nismo u kontaktu. On je u ovu zemlju došao sa 300 miliona dolara, a na kraju je izgubio i taj početni kapital. A postoji li ijedan tajkun u današnjoj Srbiji koji je doneo više od 10.000 dolara?

» Palma i šund


Ko može da kaže da je Palma širila šund? Tačno je da je protežirala turbo-folk, ali ja sam samo puštao domaću produkciju. U to vreme sam imao čak i produkcijsku kuću. Tu muziku očima ne mogu da vidim, ali narod može, pa smo mi to puštali. Koncepciju Palme diktirale su okolnosti, jer sve mora da bude isplativo. Ali, naravno da Palma nije bila šund televizija. Briga me šta pojedini centri misle. Šta je definicija šunda? Ko je odredio da ono što je Endi Vorhol radio nije šund? Kritičari? Period od 534. godine do 1798. godine u zapadnoj istoriji se zove „era papstva". Osnovni problem tog perioda je što je između Boga i naroda bio fratar, a kritičari su danas isto što je onda za nepismeni narod bio sveštenik, koji nije dozvoljavao da narod sam estetski napreduje, nego je on sam određivao kriterijume. Danas kritičari definišu šta je šund, a šta ne. Međutim, svima je vreme sudija. Ako je tačno da je Palma bila oličenje svega najgoreg, kako to da su Englezi baš mene zvali da se na našoj televiziji emituje sport? Možete reći i da je Palma najgora i da sam ja najgori novinar, ali samo nemojte reći da smo isti kao ostale televizije. To je najveća uvreda koja može da mi se učini.

» Pomoć RTS-u


Tačno je da sam napravio ugovor sa ondašnjim RTS-om, na osnovu koga su oni od nas preuzimali prenose utakmica. To je bilo zato što smo bili tehnički opremljeniji. Oni su dobili tehničke usluge u duplo većoj vrednosti nego što ih je koštao prenos. Pomogli smo RTS-u i kada su ih bombardovali da za svega tri sata nastave program. To što se Palma videla na teritoriji skoro cele Srbije nije njihova zasluga, nego smo i mi primenili isti model kao i svi drugi. Kada se desio slom zakonske regulative u Srbiji, dobili smo uslovne dozvole za emitovanje i na osnovu toga slali svoj signal sa repetitora sa kojih god smo mogli.

» Osnivač SPS-a


Bio sam osnivač SPS-a, a otišao sam iz partije 1995, nezadovoljan zbog politike prema Krajini i Republici Srpskoj. Nisam takav čovek da mogu da raspravljam o ekonomiji za vreme „Bljeska" i „Oluje". Od SPS-a nisam imao nikakvu podršku, naprotiv. Kada je TV Palma počela da radi 1993. godine, posle samo 15 dana dobio sam tužbu od RTS-a, ali sam ih pobedio u rekordnom roku i nastavio da radim. Mi smo bili na strani Miloševića u kampanji 2000? Pa sve vreme su mi čupali kablove! Zato sam i osnovao svoju stranku - Partiju srpskog progresa (PSP).

» Ponosan na PSP


Ponosan sam da sam ovom zlu koje nas je snašlo oduzeo, posredno 14, a direktno dva mandata 2000. godine, kada su bili najjači. Naša koalicija je u parlament ušla sa 14 poslanika, a moja stranka sa dva. Ja nisam postao poslanik, jer sam obećao narodu da ću biti jedini predsednik partije koji ne želi funkciju.

a

Nervozu obuzdavam zlatnom olovkom


Nervozan sam, mašem rukama i dosetio sam se da uzmem olovku koja to sprečava. Ne mogu da sednem pred kameru bez olovke, to je stečeni refleks. To što je moja zlatna olovka postala najpopularnija na ovom prostoru dovoljno govori, jer na svim televizijama novinari drže olovke u rukama i niko ih ne identifikuje sa njom. Zbog toga ne treba da se izvinjavam. I sada, kada Palma krene sa svojim emisijama, ponovo ću da je koristim. To je ona ista hemijska. Moja ideja je da pokažem da je snaga u olovci, a ne u topuzu.

Stranka je postojala sve do nedavne preregistracije. Čuvao sam je i bio spreman da je predam nekim novim, mladim snagama i da ovo jada što vlada Srbijom konačno pošaljemo na smetlište istorije. Pre svega zato da se ne bi ostvarila Marksova vizija, po kojoj su Srbi „narod za smetlište istorije". Nema organizovanijeg kriminala od srpske politike.

» Spasao me Šešelj


Govoriti osnivaču SPS-a, partije koja je ubedljivo bila najorganizovanija u Srbiji, da je bio za Šešelja nije ozbiljno. Ali, mene su „Radikalski talasi" spasli od JUL-a. Sada se zaboravlja ko je krajem devedesetih bio savezni sekretar za telekomunikacije, a od njega nije moglo da se živi. Onda sam napravio ugovor sa Šešeljem o poslovno-tehničkoj saradnji i lider SRS-a mu je rekao: „Nemoj više da ga diraš„. Taj ugovor je od mene tražio sam Šešelj, zakupili su termin i jednom nedeljno emitovali svoju emisiju „Radikalski talasi". To što je on često bio gost u našim emisijama samo je naša želja da tadašnji opozicionari mogu da uđu u direktan duel sa jednim potpredsednikom vlade. Ali sve njih sam na televiziju puštao jedino zbog sebe, a ne zbog njih. Nikome nisam služio. Da vidim ko od njih može da mi kaže suprotno?

» „Dođite, nećete se vratiti"


To je rečenica po kojoj me pamte. A šta drugo reći nekome ko hoće da ubije moj narod? On i nije ništa drugo nego krvolok i ubica. Spletom okolnosti sam počeo da se pojavljujem u emisijama. Pošto sam još u aprilu 1998. znao da će Srbija biti bombardovana, a političari su pričali samo o skidanju spoljnog zida sankcija, morao sam ja da kažem ono što oni nisu hteli. Tek kada je počelo bombardovanje, počeo sam češće da se pojavljujem i govorim duže. Bog mi je dao sposobnost da gledam u kameru i bez podsetnika pričam, ako treba i dva sata. Ako neko misli da je to lako ili da je to moj egoizam, pozivam ga da proba da učini slično. Tog proleća 1999. svi su pričali o TV Palma, ali mi za to od države nismo dobili nikakvu pohvalu, za razliku od mnogih.

» Slobodan Milošević


Milošević me je lično pozvao i rekao da želi da mi da intervju. Onima koji se čude zašto je baš mene izabrao mogu da kažem samo ovo: Bolji sam i pošteniji novinar od svih koji su mi u to vreme bili konkurencija! 'Ajde, čik, da neko od njih kaže da to nije tačno! Taj intervju sam istog trenutka prodao Rojtersu, a oni su ga u ponoć iz Beograda prebacivali za svoju centralu. Kada su to videli u RTS-u, alarmirali su ceo državni vrh, koji je većao šta će da radi. Ponosan sam na taj intervju sa Miloševićem, jer je to najveći kompliment koji jedan novinar može da dobije. To da sam se ponašao poltronski prema njemu mogu da kažu samo zavidni. Ipak, verujte da taj intervju, koji ima i Haški tribunal, ja ne posedujem u arhivi.

» Peti oktobar


Još 25. septembra 2000. zvao me je izborni štab DOS-a i pitao da li mogu da računaju na termin na Palmi ako izborna komisija ne prizna rezultate 28. Obećao sam im, ali je Dinkić želeo da dođe već 26. septembra i, kako je rekao, on sve objasni narodu. Nisam mu dozvolio, jer sam mu kazao da mora da čeka 28. Petog oktobra po podne smo zamračili ekran i stavili natpis: „Ne možemo da nastavimo program dok grad gori", i iza tog teksta stojim i danas. U redu, grad je goreo i 1999, ali su ga tada zapalili krvoloci iz sveta. Onda smo pozvali DOS i rekli im da nećemo da počnemo program dok se neko od pobednika ne obrati. I došao je Dragoljub Mićunović.

» Medlin Olbrajt


Doživeo sam da Medlin Olbrajt 17. januara 2001. godine, tri dana pre nego što će predati dužnost državnog sekretara SAD, potpiše da sam „beo", odnosno da i ja i TV Palma možemo da radimo na tlu SAD i da američke firme mogu da rade sa nama. Ona je to uradila zato što me poštuje. To bi mi trebalo da naučimo - da poštujemo svoje protivnike. Da me oni poštuju najbolje pokazuje to što je novinar „Baltimor sana" usred bombardovanja došao u Srbiju i napravio četiri intrevjua - sa mnom, Vukom Draškovićem, Koštunicom i još nekim koga ne mogu da se setim. Prva polovina izveštaja iz Beograda, i to prva, bila je šta kaže Miki Vujović, a ostatak šta kažu ova trojica. Pa onda vidite da li su me Amerikanci cenili.

» Sukob sa Tijanićem


To je za mene završena priča. Montirao sam Tijanićev lik na mesto jednog aktera u porno-filmu i pustio taj snimak na TV. Nije mi bilo ispod nivoa da to uradim, jer me je više puta napao u svojim novinama. A ko me napadne - ja mu odgovorim. Lično sam montirao taj snimak. Ali danas, kad ljudi to vide, čude se zbog čega se oko toga digla prašina, jer je sve to bezazleno. Na sudu je došlo do fizičkog sukoba između nas dvojice, ali to nije bila nikakva tuča. Ne bih o tome da pričam, to je za mene završeno.

» Svetska zavera


Srbi treba da shvate da protiv njih postoji zavera. Ako neko sumnja, samo neka odgovori na pitanje: Koliko je bilo Srba 1941. u Hrvatskoj, Bosni, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu i koliko ih ima danas? Neka mi drugačije, sem planetarnom zaverom, objasni današnje stanje! Jedina civilizovana teritorija na planeti za ulaganje je Srbija. Srbija ima inteligenciju, ali nema organizaciju i tehnologiju. Srbi su pod bivšim režimima imali stručnjake, a sada imaju eksperte.

» Nova Palma


U emitovanje programa krenućemo sa novim sloganom: „Televizija Palma - srpska, a svetska". Na opaske da to nije baš originalno i da podseća na ono „Svetsko, a naše", odgovaram da ne patim za svetskim, nego da mogu da ostvarim samo ono što je srpsko. Čak i da prihvatim da nije originalno, mora se priznati da dobro zvuči. Uveren sam da bi svaki pošten novinar sve dao da dođe da radi na Palmi. Prvo ćemo da postavimo pitanje Tužilaštvu za ratne zločine zašto ne pokreće istragu protiv Ante Markovića, Veljka Kadijevića i Milana Kučana, koji su JNA opremili gumenim mecima u Sloveniji, zbog čega je poginulo 59 vojnika. Palma će nastaviti sa kratkom formom informativnih emisija, videćemo da li ćemo imati i svoj dnevnik, ali sigurno je da se rijaliti-šouovima nećemo baviti, to prepuštamo drugima.

» Bitka za frekvenciju


Sve što je ova država donela preko RATEL-a i RRA, svaku odluku, rešenje o TV Palmi, bilo je nezakonito. To ne kažem ja, nego Vrhovni sud. Prvi put su nas ugasili 26. decembra 2006, a onda konačno 18. jula 2007. Neustavno i nezakonito, tako je rekao Ustavni sud i presudio Vrhovni. Znam da su za sve odgovorni političari. Nedavno sam pisao i premijeru i Skupštini da mi na pamet ne pada da više uvažavam idiotska rešenja koja su samo napravila haos u oblasti telekomunikacija. Naša televizija ima pravo da, po članu 119 Zakona o radiodifuziji, emituje program. To smo i počeli krajem decembra i emitujemo se na našem starom kanalu. Prvog dana kada smo krenuli sa programom, samo od 22 časa do ponoći, primili smo 170 poruka gledalaca, iako nikakve reklame ni najave nije bilo. Sada pregovaramo sa kablovskim operaterima da nas emituju. To za sada čine tri, od šest postojećih.     

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati