Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 12. 2006.  - Autor: A. ERAKOVIĆ

ZIMSKA NEGA KOŽE

Hladnoća i vetar isušuju i iritiraju kožu, pa joj je tokom zimskih dana potrebna dodatna nega Na negu kože potrebno je obratiti posebnu pažnju tokom zimskih meseci, jer je zbog hladnoće i vetra koža posebno iziritirana. Vremenski uslovi u kombinaciji sa "slabijom" ishranom mogu da dovedu do toga da koža, posebno ruku i lica, postane suva i osetljiva.

s
s

Često u toku zimskih dana prvo stradaju nokti, koji postaju krti i iskrzani. To je jasan znak da bi trebalo da počnete sa korišćenjem blage kreme, ali i da pojačate dozu proteina i vitamina u ishrani.Aleksandar Adamović, specijalista dermatologije u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti, napominje da u toku zime obavezno treba koristiti kreme sa UV zaštitom.- Bez obzira na to što je prošlo leto, zračenje je prisutno i zimi, tako da i dalje treba koristiti antisolarne preparate, odnosno preparate sa UV zaštitom. To posebno važi za delove tela koji su izloženi, kao što je to slučaj sa rukama i licem. Preparati sa UV zaštitom su veoma bitni i ukoliko idete na planinu, gde je, zbog jakog sunca, moguće da izgorite - objašnjava Adamović, i dodaje da hladnoća ne pogoduje osobama koje pate od dermatitisa ili psorijaze.

Ovaj dermatolog kao "lek" za hladne dane preporučuje korišćenje hidratantnih krema.
- U zimskom periodu preporučljivo je korišćenje veoma hidratantnih krema sa određenim masnoćama, u zavisnosti od tipa kože. Takođe se preporučuje i utopljavanje, kako bi se poboljšao protok krvi, posebno kod osoba koje imaju lošu perifernu cirkulaciju - ističe naš sagovornik.

To znači da su sa prvim hladnim danima obavezne rukavice, kape i šalovi, koji će da zagreju telo i zaštite kožu od isušivanja. Da bi se sprečilo isušivanje kože, Adamović preporučuje unošenje što više vode u organizam.

Hrana za kožu

s
s

Jedan od razloga što je mnogima u toku zime koža iritirana i crvena, jeste to što se okrećemo "teškoj" hrani, pa zanemarujemo voće i povrće bogato antioksidansima. Za takvu osetljivu kožu dobro je uzimati kapsule omege 3 i vitamina C, neophodnog za stvaranje kolagena, koji jača kožu. Tome dodajte i kvalitetan multivitamin bogat bioflavonoidima. Iako su esencijalne masne kiseline najvažnije za zdravu kožu, one nisu dovoljne. Treba im dodati zaštitni vitamin E, kojim su bogate bele semenke i bademi. I cink je u toj grupi, a hronično nam nedostaje u organizmu, jer se brzo troši. Njega ima u morskoj hrani, mesu, jajima, koštunjavom voću i semenkama.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage