Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 01. 2007.

HRISTO SE RODI!

Božić je veseo praznik, pun radosti i ljubavi među ukućanima. Treba ga provesti radosno, u krugu porodice.

Na Božić treba ustati ranije, umiti se i zatim međusobno čestitati Božić rečima "Hristos se rodi!", a odgovara se "Vaistinu se rodi!".

Posle kafe i slatkog treba otići u crkvu na Liturgiju. Ne smete sebi dozvoliti da vam prođu božićni praznici, a da bar jednom niste otišli u crkvu. Džaba ste postili, džaba ste se kasnije gostili ako se niste i duhovno nahranili. Bog nam je dao i dušu i telo. O oboma se mora voditi računa. U beogradskim hramovima Liturgija počinje u devet časova, tako da ćete sigurno pre dvanaest sati biti kod kuće.

Tada je vreme da sačekate i položajnika, ako on nije bio vredan, pa došao ranije. Položajnik je prva osoba koja na božićno jutro uđe u kuću i on, po verovanju, donosi sreću u kuću. Zato se za položajnika obično uzima dete, ali on može biti i odrastao čovek. On ukućane pozdravlja sa "Hristos se rodi!" i "Srećan Božić!", na šta mu ukućani odgovaraju: "Vaistinu se rodi!" i "I tebi sreću da Bog da!".

S4
S4

Na Božić ujutro domaćica sprema česnicu (u koju stavlja novčić) i božićni kolač. Božićni ručak počinje pošto se domaćin vrati iz crkve i svim ukućanima čestita Božić, kao i oni njemu. Ručak počinje tako što se domaćin prekrsti, zapali božićnu sveću, okadi trpezu, pročita "Očenaš" i prereže božićni kolač. Božićna trpeza je uvek mrsna.

Na trpezi se nalazi sve što je još u jesen spremljeno ili nabavljeno za zimu. Ima tu pršute, slanine, kavurme, čvaraka, švargli, kobasica, kajmaka, mladog i prevrelog sira, vruće proje, sarmi, podvarka, turšije, kiselog kupusa, struganih rotkvi, ajvara. Praseće pečenje nije potrebno pominjati. Osim prasetine, obavezna je česnica. To je obredni hleb i sprema se samo za Božić. Česnicu svi pridržavaju rukama i lagano okreću dok domaćin obavlja mirobožanje. Mirobožanje je jednostavno.

Dok se česnica okreće, domaćin izgovara reči: "Mir Božji!", a prisutni odgovaraju: "Hristos se rodi!" Domaćin ponovo izgovara: "Mir Božji!", a prisutni odgovaraju: "Da nam žito rodi!" Važno je u mirobožanju pomenuti sve ono što želite da se vama i vašima dogodi u toku godine. Tako u odgovorima možete govoriti i o želji da završite školu, da se zaposlite, da vam posao napreduje...

Kad izgovorite sve što ste hteli, lomi se česnica i traži novčić ili zrno drena. Oni koji u svom parčetu pronađu znamenje, imaće više sreće te godine.Drugi dan Božića ili treći dan božićnih praznika posvećuje se šetnji i poseti prijateljima i kumovima. Praznici su tu da nas podsete na solidarnost, milosrđe i prijateljstvo. Ko ima prijatelje - bogat je čovek. A bogati ljudi prednjače u solidarnosti i milosrđu.

BOŽIĆNI RUČAK. Božićni ručak je prvi mrsni obed posle dugog posta i uvek je bogat i raznovrstan, ali ga obeležavaju tri neizostavna elementa: česnica, pečenica i božićni kolači. Pečenica može biti i ovca, jagnje ili petao, ali najčešće je to prase, koje se od jeseni posebno hrani da bi bilo što ukusnije. Pečenica se sprema šestog januara, a služi sutradan. Božićni ručak uvek počinje lomljenjem česnice.

S4
S4

ČESNICA. 1/2 l mleka 50 g kvasca2 jajeta malo šećeramalo soli 1 kg brašna dobro opran srebrn ili zlatan novčić.

NAČIN PRIPREME: Rastopite kvasac u malo mlakog mleka i dodajte malo šećera. Jedno jaje umutite i dodajte kvascu. Postepeno dodajte brašno, so i preostalo mleko. Mesite dok ne dobijete glatko testo. Kad je testo dovoljno čvrsto, počnite da ga mesite. Što upornije budete mesili testo, česnica će biti vazdušastija i lepše će narasti. Umešeno testo pokrijte krpom i ostavite da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta izručite ga na kuhinjsku dasku i premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno, već delimično, kao testo za pogaču. Česnica se oblikuje kao pogača, a unutra utisne novčić, tako da se spolja ne vidi. Spustite česnicu u podmazan pleh. Gornju površinu išarajte ubodima viljuške ili grančice badnjaka. Četkicom premažite celu površinu razmućenim jajetom, pa pecite najpre na jačoj, a zatim na slabijoj temperaturi, dok ne porumeni. Još toplu je iznesite na trpezu.

PEČENICA. Prase dobro operite hladnom vodom, pa ga ocedite, izbrišite i posolite iznutra i spolja. Ostavite ga neko vreme da stoji u plehu, na sobnoj temperaturi, kako bi se so što bolje stopila s mesom. Sipajte u pleh malo vode, a prethodno pod prase stavite daščice da ne bi ležalo na samom plehu. Uključite rernu na najvišu temperaturu i pre no što se do kraja zagreje stavite u nju pečenicu. Povremeno dolivajte vodu u pleh, a kad prase počne da rumeni, premazujte ga pivom. Dobro bi bilo da na pola pečenja prase okrenete, tako da mu obe strane budu jednako lepo ispečene. Od veličine praseta zavisi i dužina pečenja, ali računajte da se peče najmanje tri sata. Pečenica je gotova kada kosti na nožicama izvire napolje. Pečeno prase ostavite preko noći da se ohladi, pa ga sutradan isecite i poslužite.

S4
S4

BOŽIĆNI KOLAČI. Interesantno je da je tradicionalna proslava Božića podrazumevala i pravljenje božićnih kolača. I to kolača koji su imali naziv koji simboliše onu blagodet koju domaćica želi svojim ukućanima u narednoj godini. Zato se kolači tako i zovu: zdravlje, zakon, polažajnikov kolač, badnjača, vitica, sunce, mesec, vinograd, njiva, volovi, kvočka s pilićima... Tako je kolač "zdravlje", koji se jede pre badnje večere, simbolizovao želju za dobro zdravlje svakog ukućana i pravi se u obliku vekne koja je zarezana nožem na onoliko mesta koliko ima ukućana. Kada se kolač ispeče, čiji narez ispadne najveći, on će biti najzdraviji te godine. Prvo parče ovog kolača namenjuje se kući, jer se smatra da kolač ima lekovitu moć.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati