Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 12. 2006.

VRUĆI ZIMSKI NAPICI

Tokom hladnih dana pića poput čokolade, kuvanog vina, punča, čaja i kafe okrepljuju organizam. Dehidratacija tela moguća je ne samo leti, već i zimi. Najčešći simptomi su umor, glavobolja, suve i ispucale usne, suvi nosni putevi i potpuna bezvoljnost.

slika
zma

 Kako biste sprečili pojavu bilo kog od ovih simptoma, popijte barem 6 do 8 čaša tečnosti dnevno. Unošenjem napitaka koji sadrže više kalorija telu pružamo energiju kojom se bori protiv hladnoće.

Topla čokolada

Čokoladni napitak jednostavan je za pripremu. Dovoljno je samo ugrejati mleko i pomešati ga s čokoladom u prahu ili čokoladnim pudingom. Kako bi se dobilo na punoći ukusa i mirisa, dodaju se arome lešnika, amareta, pomorandže, cimeta, a sve je popularniji i napitak s rumom. Deca posebno vole kada se u topli napitak doda šlag sa čokoladnim mrvicama.

Kuvano vino

Sezona pripremanja kuvanog vina počinje pred kraj novembra. Kuvano vino priprema se od zagrejanog crnog ili belog vina, uz dodatak začina i šećera. Od začina se najčešće upotrebljava cimet, đumbir, kora pomorandže ili drugih agruma, anis, karanfilić, pa čak i lovorov list. Pre serviranja vino je potrebno procediti. U Finskoj je običaj da se u šolju pre serviranja stavi nekoliko grožđica i oguljenih badema.

Punč

Punč je piće koje može da se priprema toplo ili hladno. Sastavljeno je od vina ili nekog drugog alkoholnog pića uz dodatak vruće vode, mleka ili čaja, šećera, limuna i različitih začina. Od alkoholnih pića najčešće se upotrebljava rum, a od voća limeta.

antrfile

Deci čokolada, odraslima alkohol

Deci se preporučuju bezalkoholni napici poput čaja, kakaa ili čokolade, dok odrasli smeju da unose i manju količinu alkohola. Topli napitak takođe može da pomogne u opuštanju pre spavanja. U tom slučaju najčešće se preporučuju toplo mleko ili čokoladni napitak, čaj ili kafa bez kofeina.

Čaj

Pustite mašti na volju i sami osmislite svoj čajni napitak. Umesto uobičajenog zaslađivanja šećerom, zasladite ga medom. Kako biste pripremili ukusan vitaminski napitak, pomešajte čaj sa sveže isceđenim sokom od pomorandže ili limuna. Ako želite mirisni napitak, dodajte nekoliko cvetića karanfilića ili koru cimeta. Postoji i mornarski čaj s dodatkom ruma, a čaju možete da dodate i vino.

Kafa

Pored standardne turske kafe, danas se često priprema irska kafa, u koju se dodaje viski. Među lovcima popularna je lovačka kafa, koja se priprema tako što se u klasičnu crnu kafu doda domaća rakija.

Izvor: Press

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage