Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 05. 2011.  - Autor: Rajko Nedić

Sve tajne srpskih masona

Stevan Nikolić, autor knjige „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2010", otkriva za Pressmagazin da su i naši masoni, baš kao i čitava država, u poslednje dve decenije prošli veoma težak period

1
Skup u Beogradu - Godišnja skupština UVLS održana 26. marta 2011. u prisustvu 400 članova i brojnih gostiju iz Evrope i SAD

Početkom juna u Srbiji će biti promovisana knjiga Stevana Nikolića „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2010". Pressmagazin objavljuje ekskluzivni razgovor sa autorom koji nam otkriva mnoge tajne srpskih slobodnih zidara, objašnjava kakvo je stanje u masoneriji kod nas i koliko u Srbiji danas ima masona.

5
Kratak istorijat masonerije - Zabranjivani u komunizmu
  • Prva loža u Srbiji osnovana je 1876. Masoni su delovali sve do 1945. U vreme komunizma masonerija je bila zabranjena
  • 1990. godine zvanično su u Beogradu registrovane lože „Pobratim", „Sloga, rad i postojanstvo", i „Maksimilijan Vrhovac".
  • Iste godine predstavnici Ujedinjene velike lože Nemačke "uneli su svetlo" i reaktivirali Veliku ložu Jugoslavije na svečanosti u Beogradu.
  • Nakon brojnih raskola i promena imena, danas u Srbiji postoje dve velike lože - Regularna velika loža Srbije sa 20 loža i Ujedinjene velike lože Srbije sa 18 loža i više od 400 članova
  • Manje lože su Velika nacionalna loža Srbije i nekoliko loža pod zaštitom Velikog Orijenta Francuske
- Masoni su proganjani za vreme komunizma, kada je bio zabranjen njihov rad. Devedesetih godina prošlog veka ponovo su počeli sa radom. Srpski slododni zidari prošli su u poslednjih 20 godina težak period. Neorganizovanost i razjedinjenost doveli su i do pojave izvesnog broja nelegalnih organizacija koje su sebe prikazivale kao legitimne i uz velike novčane dažbine kandidata stvarale slobodne zidare koje bi potom ubeđivali u svoju legitimnost. Pojedinci su ovo radili iz komercijalnih razloga, jer su videli u tome lak način da dođu do zarade. Ipak, sve ovo vreme, veliki broj srpskih slobodnih zidara, bez obzira kojoj su obidijenciji pripadali, održavao je prisne bratske odnose i ispoljavao nezadovoljstvo podeljenošću koja se smatrala štetnom i kontraproduktivnom. Danas je situacija mnogo bolja. Ipak, garant stabilne srpske masonerije je u ujedinjenju svih slobodnih zidara - kaže Stevan Nikolić koji je u svojoj knjizi „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2010" na 200 stranica i kroz 13 poglavlja detaljno napisao istoriju masonerije u našoj zemlji.

Steban Nikolić za Pressmagazin otkriva i koliko u našoj državi ima masona i njihovih organizacija.

- Prema nekim procenama, danas u Srbiji postoji između 1.500 i 1.800 aktivnih masona, razvrstanih u nekoliko organizacija, pre svega u Ujedinjenim velikim ložama Srbije čiji je veliki majstor Vladimir S. Marković i u Regularnoj velikoj loži Srbije koju vodi Petar Kostić. Pored ove dve najjače lože, još je aktivna i Velika nacionalna loža Srbije, a pojavilo se i nekoliko manjih organizacija koje još pokušavaju da pronađu svoj identitet. U Srbiji je takođe aktivno i nekoliko liberalnih slobodnozidarskih loža pod zaštitom Velikog Orijenta Francuske, ženska loža pod zaštitom ženske Velike lože Francuske i mešovita loža pod zaštitom internacionalne organizacije „Ljudska Prava" - priča naš sagovornik.

3
Nikšić kaže da trenutno u Beogradu postoje dva hrama masona Regularne velike lože Srbije i Ujedinjenih velikih loža Srbije.

- Regularna velika loža Srbije (RVLS) posle skoro dvadeset godina postojanja uspela je da otvori svoj prvi stalni hram u Beogradu. Sa oko dvadeset loža širom Srbije, ovo je formalno najbrojnija organizacija, iako je tačan broj članova teško utvrditi zbog čestih oscilacija u broju. Ove oscilacije su prouzrokovane u poslednjih godinu dana sukobima unutar RVLS, koji su prilično destabilizovali ovu organizaciju - kaže Nikolić.

On govori da je stvaranje Ujedinjenih velikih loža Srbije (UVLS) 2006. godine donelo srpskoj masoneriji suštinsku promenu u pristupu i razvoju slobodnog zidarstva.

7
Ruža vetrova - Žene masoni
Ženska masonerija je takođe aktivna u Srbiji. Pod zaštitom Ženske velike lože Francuske osnovan je 1994. beogradski „trougao" pod imenom „Ruža vetrova". Porast broja članova trougla „Ruža vetrova" omogućio je da se 2007. godine osnuje prva ženska masonska loža u Beogradu pod imenom „Vera Fides". Ova loža trenutno ima 22 člana i radi pod zaštitom Ženske velike lože Francuske. Mešovita masonerija koja postoji kao internacionalna komasonska organizacija pod imenom „Ljudska prava" takođe je svoju aktivnost počela na Balkanu.
- Bazirajući svoje aktivnosti na čistim slobodnozidarskim principima, težište je postavljeno na pažljivom odabiru kvalitetnog članstva, njihovoj edukaciji i razvoju. Ovakav pristup konceptu je brzo doneo pozitivne efekte i u relativno kratkom periodu od šest godina doveo do vidnih rezultata. Sa 18 loža širom Srbije UVLS su jedna od najaktivnijih u regionu. Danas ova organizacija ima više od 400 članova.

Naš sagovornik ističe da je ubrzo po stvaranju UVLS podignut prvi hram u Beogradu, koji nije postojao u Srbiji od uspavljivanja Velike lože Jugoslavije 1940. godine.


- Iako je jugoslovenska masonerija, pa zatim srpska, ponovo počela sa radom 1990, sve lože i sve obidijencije su sve do 2007. održavale svoje radove u iznajmljenim prostorima. Nijedna od Velikih loža do 2007. nije uspela da stvori stalno mesto okupljanja i rada. To je prvi put pošlo za rukom UVLS, i to samo godinu dana od njihovog osnivanja. U zgradi hrama nalazi se i prva masonska biblioteka na zapadnom Balkanu. Ubrzo nakon podizanja hrama u Beogradu otvoreni su hramovi u Novom Sadu i u Loznici. U pripremi je podizanje još jednog hrama u Beogradu, čije se otvaranje očekuje do kraja 2011. - kaže Pressov sagovornik.

Stevan Nikolić kaže da je istina da su masoni uvek bili interesantni javnosti, ali da nije tačno da se radi o nekakvoj tajnoj organizaciji.

8
Pokušaj zloupotrebe - Slobodan Milošević i masoni
Stevan Nikolić otkriva da su početkom devedesetih godina prošlog veka velike lože širom sveta zdušno podržavale i pomagale razvoju slobodnog zidarstva u Jugoslaviji, ali da je Slobodan Milošević pokušao to da zloupotrebi.
- U podršci su se najviše isticali slobodni zidari srpskog porekla širom dijaspore. Međutim, nestabilna politička situacija u zemlji, masonska nezrelost većine članstva, nedostatak jasne vizije rasta i razvoja Velike lože, kao i pokušaji vlade Slobodana Miloševića da iskoristi srpsku masoneriju u svojim političkim mahinacijama, doveli su do sukoba unutar slodobnih zidara.
- U članstvo se primaju, prema ustaljenim principima i normama, ugledni intelektualci, univerzitetski profesori i predavači, uspešni profesionalci, menadžeri, novinari, među kojima je i veliki broj ličnosti iz svih sfera javnog života. U srpskoj javnosti i u raznim medijima stalno željnim senzacionalizma, često se govori o pripadnosti bratstvu slobodnih zidara javnih ličnosti. U više od 200 godina postojanja slobodnog zidarstva na zapadnom Balkanu, veliki broj znamenitih Srba iz svih sfera društvenog života zaista jeste pripadao bratstvu, a nije drugačije ni danas.

U prilog njegovim rečima ide i spisak poznatih srpskih masona. A on je stvarno impozantan, i po dužini i po imenima: Dositej Obradović, Stevan Mokranjac, Đorđe Vajfert, Stevan Sremac, kralj Petar Karađorđević, Mihajlo Pupin, Vladika Nikolaj Velimirović, Ivo Andrić, Petar II Petrović Njegoš....


Nikolić dodaje da je druga važna činjenica da je u slobodnozidarskim organizacijama strogo zabranjena diskusija o politici i religiji.

- Slobodnozidarske organizacije nikada nisu imale, nemaju, niti će imati ili zastupati ičije političke, finansijske ili ekonomske interese. Iako se dešava da, često u istoj loži, sede braća koja pripadaju raznim političkim partijama ili drugim interesnim grupama, jedino polje njihovog angažovanja u slobodnom zidarstvu je na moralnom, duhovnom i karakternom samoizgrađivanju, kao i na humanitarnom doprinosu društvu u kojem žive. Jedina posledica i uticaj njihovog slobodnozidarskog rada na njihove profesionalne i privatne živote može i mora biti u primeni principa moralnosti, humanosti, tolerancije, bratske ljubavi i istine - tvrdi Nikolić.

Naš sagovornik otkriva koja je zapravo tajna masonerije.

4
Prvi u Srbiji - Hram Ujedinjenih velikih loža Srbije u Beogradu
- Kao što su stari zidari podizali prelepe gotske katedrale, tako je i današnja loža radionica na izgradnji humaniteta. Polazna tačka rada je izgradnja sebe, a budući da se masonstvo smatra za porodicu, radi se na izgradnji članova te porodice. Masonstvo je po svojoj metodi individualističko. Svaki član prvenstveno izgrađuje sebe na osnovu etičkih principa. Tu i leži glavna tajna slobodnog zidarstva. Kroz sebe za druge taj rad se može postići ulaženjem u sva područja ljudske delatnosti. Tu u prvom delu dolazi nacionalni rad. Svaki srpski slobodni zidar je po konstituciji dužan braniti slobodu, samostalnost i nacionalni integritet Srbije. Ko nije dobar za svoj dom, za svoj narod i otadžbinu, ne može biti dobar ni za čovečanstvo. Tu i leži snaga slobodnog zidarstva.


On objašnjava da je jedna od glavnih aktivnosti srpskih masona humanitarni rad i pružanje pomoći najugroženijim socijalnim grupacijama u društvu.

- Slobodni zidari u Srbiji su u poslednjih dvadeset godina osnovali, finansirali i podržavali najmanje pet humanitarnih organizacija, što je aktivno nastavljeno i u okviru delovanja Ujedinjene velike lože Srbije. Nastavljajući svetle tradicije Velike lože kraljevine Jugoslavije između dva svetska rata, slobodni zidari Srbije nastavili su da pružaju podršku deci bez roditelja, slepima, invalidima ratova, ženama žrtvama porodičnog nasilja, narodnim kuhinjama, žrtvama prirodnih nepogoda, i svima onima u srpskom društvu kojima je pomoć potrebna. Znatna je pomoć data i još se daje za obnovu i održavanje srpskih kulturnoistorijskih spomenika, pre svega manastira i crkava. Lično angažovanje čini veliki deo humanitarnog rada: davanje krvi, besplatna lečenja i besplatna pravna pomoć onima kojima je to potrebno, kao i inicijativama za izmene i dopune postojećih zakona u cilju poboljšanja statusa roditelja i dece sa posebnim potrebama, samo su deo društvenog angažovanja slobodnih zidara - zaključuje Nikolić.

Knjiga „Slobodno zidarstvo u Srbiji 1785-2010" biće štampana na srpskom i engleskom jeziku. U knjižarama u Srbiji pojaviće se početkom juna, a nešto ranije na najvećoj internet knjižari na svetu Amazon.com.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati