Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

04. 10. 2007.  - Autor: Z. GLIGORIJEVIĆ

RAJ ZA OČI I DUŠU

Mitrovac na Tari pruža odlične uslove za odmor i oporavak, karakterišu ga povoljni klimatski uslovi s velikim brojem sunčanih dana, čistim vazduhom i „ružom vetrova"

s1
s1

Na Tari, na blago zatalasanom proplanku površine oko 150 hektara, okružen stoletnim smrčama, jelama, bukvama i jedinstvenim Pančićevim omorikama nalazi se Mitrovac. Na nadmorskoj visini od 1.082 metra, ovaj delić Tare se izdvaja po povoljnim klimatskim uslovima s velikim brojem sunčanih dana, čistim vazduhom i „ružom vetrova". Baš iz tih razloga, grupa prirodnjaka iz Akademije nauka je 1956. godine, skoro nenaseljeno mesto, izabrala za buduće dečje letovalište. Na Mitrovcu danas živi nekoliko desetina meštana, ali turisti čine ovo mesto sve atraktivnijim.

a1

Informativni centar

Informativni centar na Mitrovcu najvredniji je objekat koji je sagrađen u poslednjih nekoliko godina. U njega je uloženo osam miliona dinara. Zainteresovanim turistima pruža brojne podatke o Nacionalnom parku „Tara", omogućava im da kupe knjige, mape, razglednice i suvenire. U njemu se nalazi postavka izložbe biljnog i životinjskog sveta, kao i izložba kulturnog nasleđa. U posebnoj prostoriji smeštena je etnološka izložba sa obiljem predmeta, stvari i nošnji naroda ovog kraja iz prve polovine prošlog veka. Tu je i prostorija za boravak rendžera, koji će biti na usluzi turistima koji žele da obiđu prirodne rezervate i vidikovce ovog nacionalnog parka.

Tepih livada

Do Mitrovca na Tari može se stići iz dva pravca. Bilo koji put da izaberu, posetioci će ostati pod velikim utiskom prirodne lepote. Ako dolazite iz pravca Užica, preko Kremana, pa uz obronke Tare preko Kaluđerskih bara, zadiviće vas raznovrsnost boja livada i šuma. U početku pitoma priroda, a onda gusta šuma smrče duž puta dužine od 18 km, iz koje očekujete da iznenada iskoči domaćin ovih predela - medved, pa opet raskošne livade na Kaluđerskim barama, izmamiće vas da izađete iz automobila i uživate u ovim prirodnim dražima i zaboravite na loš asfaltni put. Ali, ako dolazite iz pravca Bajine Bašte, preko Perućca, gde je put u prilično dobrom stanju, ne možete odoleti da ne izvadite fotoaparat i zabeležite predivan prizor na Drini i jezeru Perućcu.

s2
s2

Na samom Mitrovcu nalaze se lovački dom i objekti Centra dečjih letovališta i oporavilišta iz Beograda. Kompleks je urađen u tipično planinskom stilu, s centralnim objektom i šest paviljona s visokim krovovima. Na Mitrovcu su i savremena pošta, više samoposluga i ugostiteljskih objekata, kao i ski-staze sa žičarom. Postoje i sportski sadržaji kao što su fudbalski stadion, bazen, košarkaški, rukometni tereni, ski-lift za skijaše početnike, ribolov na obližnjim jezerima, lov na divlji svinju, a ko dobro plati može da ulovi srndaća ili medveda.

a2

Pogodna klima

Iako se Tara svrstava u red vlažnih planina, klima je izuzetno pogodna sa 100 dana pod snegom i prosečnom letnjom temperaturom od 16 stepeni. Na osnovu istraživanja i višegodišnjeg prikupljanja podataka, grupa lekara je došla do zaključka da mikroklima Mitrovca pozitivino utiče na opšti imunitet, krvnu sliku, respiratorne probleme i pospešivanje apetita.

U neposrednoj blizini Mitrovca, na samo desetak minuta hoda od dečjeg odmarališta, nalazi se prirodni rezervat najviše kategorije - Crveni potok ili Tepih livada. U vegetacijskom smislu, Crveni potok spada u red retkih prirodnih fenomena, gde se na nadmorskoj visini od 1.080 metara sreću Pančićeva omorika, smrča, jela, planinski javor, jarebika, ali i crna joha i druge vrste drveća. Omanji proplanak Tepih livada je tresetište s finom travom. Šetnja po ovoj travi stvara prijatan osećaj kao hodanje po tepihu, dok se zemljište pod nogama lagano uvija. Za posetu i obilazak Tepiha livada preporučuje se izrazito suvo vreme. U suprotnom, posetioci će se susresti s tlom karakterističnim za močvarne predele.

s3
s3

Vidikovac - Banjska stena

Na sat pešačenja, sedam kilometara od Mitrovca, iza drveća odjednom će se ukazati neverovatna scenografija koju je priroda napravila. S vidikovca Banjska stena impresioniraće vas pogled na HE „Bajina Bašta" i srednji tok Drine sa svih sedam rečnih terasa. Vidik se pruža sve do sela Bačevci i planine Maljen, a vidi se brdo Đurđevac iznad koga se nalazi Osat, odakle potiču čuveni zidari - Osaćani. Na jugozapadu se mogu videti brdo Zvezda i plato Božurne na kome rastu tri vrste božura koje predstavljaju relikte Tare.

Banjska stena je dugo nosila naziv Kozja stena, ali je preimenovana zbog mesta gde se nalazi, a koje se zove Banjsko točilo. Točilo je uvala, dugačko 1.100 metara, od Banjske pa sve do Drine. Tuda su ljudi spuštali seno i drva sve do Drine.

S4
S4

Na trista metara od Banjske stene smešteno je hranilište za medvede, koji su ugrožena i zakonom zaštićena vrsta. Procenjuje se da na Tari ima oko 45 jedinki. Pristup na hranilište dozvoljen je samo organizovanim grupama, i to uz pratnju stručnog lica. Ujedno je i stanište divokoze.

Na potezu Mitrovac - Tisovo drvo, na površini od 40 do 50 hektara, u planu je da se izgradi poligon za zimske sportove sa četiri ski-staze, stazom za snoubord, velikim klizalištem i svim pratećim objektima. Radovi će trajati nekoliko godina i biće izvedeni u više faza, a na njih će biti utrošeno oko dva miliona evra. Polovinu te sume obezbediće vlasnik zemljišta Nacionalni park „‘Tara" sečom i prodajom stabala, a ostatak uložiće druge zainteresovane firme, pre svih Dečje odmaralište grada Beograda na Mitrovcu.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati