Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 07. 2019.

Ovo su najpopularnija imena za devojčice u Srbiji! A, tu su i njihova značenja!

Ukoliko imate dilemu o izboru najlepšeg imena za svoju devojčicu, pogledajte listu najzastupljenijih imena u našoj zemlji i njihovih značenja

Ovo su najpopularnija imena za devojčice u Srbiji! A, tu su i njihova značenja!

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u najpopularnija imena za devojčice u Srbiji spadajuMilica, Anđela i Teodora, i to u proteklih dvadesetak godina. Kao što vidimo iz spiska, prednjače hrišćanska imena latinskog i grčkog porekla, kao i biblijska starohebrejska imena, piše "Yumama.com".

Milica - Staro srpsko ime. Naslanja se na prastari slovenski koren mil-, vrlo produktivan u slovenskim imenima. Ime “Milica” je jedno od naših nastarijih ženskih imena. Zabeleženo je još pre carice Milice, žene cara Lazara, ali upravo zahvaljujući njoj postalo je popularno. Od ovog imena izvedena su imena: Mila, Milana, Milanija, Miluna, Milja, Miljana, i Minja.

Anđela - Reč je obliku imena "Angela" koje potiče od grčke reči "angelos" ili "Aggelos" i označava božjeg poslanika ili anđela. na latinskom i italijanskom je deminutiv, odnosno označava malog anđela. Veruje se da se u Srbiji pojavilo u 19. veku, kad i prezime "Anđelković".

Teodora - Potiče od grčkog “Theodoros”, koje se sastoji od “theos” (Bog) i “doron” (dar) – Božiji dar. Po narodnoj tradiciji nadevalo se detetu koga su roditelji dugo i željno očekivali pa ima ga napokon Bog dao.

Jelena - Potiče od grčkog “Elene”, “Helene”, izvorno od “hele” - sunčeva svetlost, sjajna, blistava. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa - Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa. Od najstarijih pisanih izvora do danas veoma je često kod svih hrišćanskih naroda. Od ovog imena izvedena su imena: Ela, Elena, Jeka, Jelenica, Jelenka, Jecka, Lela, Lena, Lenka, Lenče i Helena.

Sara - Biblijsko ime. Došlo nam je preko engleskog “Sara(h)”, iz starohebrejskog “sara” - najviša, istaknuta, čuvena, poznata. Popularno je u zapadnoevropskim jezicima od najstarijih vremena do danas.

PROČITAJTE JOŠ:

PREVIŠE ZA NJEGA: MIlijarder završio u bolnici posle seksa sa primabalerinom!

Zašto je ovo najzdravija biljka na planeti? I da li ste je već probali!?

Ovo je 20 sitnica koje ljude najviše usrećuju! A zbog čega je vama dan bolji!?

Jovana i Ivana - Ženski oblik imena Jovan, nastao od latinskog “Johanes” (“Johannes”) koje void porekl od grčkog imena “Johanes” (“Ιωαννης”), a ovo od hebrejskog “Johanan” (“יוחנן”). Značenje imena je “onaj kome se Bog smilovao”.

Ana - Potiče iz starohebrejskog “Hannah” (milost, zahvalnost) – plemenita, milosrdna, blagodarna. Ime je majke Bogorodice Marije, pa je preko kalendara postalo popularno i sveprisutno širom hrišćanskog sveta od najranijih vremena do danas. Od ovog imena izvedena su imena: Aneta, Anita, Anica, Anka, Ankica, Anja i Eta.

Marija - Biblijsko ime, koje je nosila Isusova majka. Ovo je veoma zastupljeno ime u hrišćanskim zemljama već vekovima, a ima veliki broj različitih verzija, često u kombinaciji s drugim imenom. Srpski oblik imena nastao je prema latinskoj verziji „Maria“. Izvorno, u hebrejskom jezik, ovo ime ima oblik „Mirjam“, u aramejskom „Mariam“. Postoji tumačenje po kojem je nastalo od reči „mar(a)“, što znači „gospođa“ ili „uzvišena“. Drugi veruju da je nastalo od staroegipatske reči „mry(t)”, što znači “ona koju Bog ljubi”, a oostoji tumačenje po kojem je hebrejska reč “Mirjam” nastala od hetitskog imena “Maria” i da znači “koja je kao koplje”.

Katarina - Skraćeni oblik grčkog imena Aikatheríne, koje se sastoji od starogrčkog ái (“uvek”) i “a kithara” (“čista”). Značenje imena je, dakle, “uvek čista”.

Anastasija - Potiče od grč. “Anastasia,” ženski oblik od “Anastasios” - upravo rođen na Uskrs, usršnji. Od ovih imena izvedena su imena: Anastazija, Anastazije, Anastas, Asja, Nasta, Nastas, Nastasija, Nastasije, Nasto, Naca, Staso i Stasa

Aleksandra - Potiče iz grčkog Alex(ks)andra, ženski oblik od Alex(ks)andros: alex(ks)o (zaštita) + aner, andros (čovek, muževan, muškarac) – zaštitnik ljudi. Od ovih imena izvedena su imena: Aleksa, Aca, Aco, Ksandra, Laca, Laco, Leko, Leksa, Sanda, Sandra, Sandro, Sanja, Sanjin, Sanjica, Saša, Saška, Caja, Caka i Caca.

Kristina - Latinsko ime koje potiče od reči "christianus", a vezano je za grčko "hristiános", što znači "hrišćanin", odnosno "pomazan", "pomazanik". Dolazi od imena "Hrist".

Tamara - Vodi poreklo iz starohebrejskog “tamar” - palma (urma). Po uticajem ruskog jezika i kulture postalo je u novije vreme izuzetno popularno.

Izvor: Yumama.com

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
Mladen Mladenovic [neregistrovani]
 [13.07. 2014., 17:55]

IMENA SU VAZNA

Prelepa imena. Nazalost pomodarstvo i tu uzima danak. Deci se daju strana 'mutava' imena koja nista ne znace ali, ljudima palanackog duha i sa skracenim kursem iz obrazovanja, to zvuci tako nobl, tako svetski, tako interesantno. Imena su deo kulture, a svako ime ima neverovatno siroka i bogata znacenja. Mislim da bi se toj temi moralo posvetiti puno vise prostora. Ja sam, pre rodjenja svoje dece, procitao veliki broj clanaka i tekstova u kojima se pojasnjava znacenje srpskih imena. Odabiranjem lepih i iyvornih srpskih imena za svoju decu, radimo dve stvari. Nagovestavamo zelju kako bismo voleli da izgleda buduci karakter naseg potomka i u isto vreme nas potomak oplemenjuje to ime.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati