Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 01. 2020.  - Autor: bizlife

NEKOLIKO SAVETA KAKO DA UPRAVLJATE OSEĆANJIMA: Kako i zašto da postanete emocionalno inteligentni?

Psiholozi emocionalnu inteligenciju povezuju sa sposobnošću čoveka da gotovo uvek održava svoju staloženost, da se sa optimizmom ili milošću izbori i sa teškim i neprijatnim situacijama, kao i da čini da se drugi osećaju opušteno i smireno. ’Kontrola’ emocija, međutim, ne znači da emocije ne postoje, već da je nivo njihovog balansiranja toliko visok da je osoba u stanju da u pravom trenutku i na adekvatan način raspolaže svojim osećanjima. Ova vrsta inteligencije posmatra se i kroz veštinu savladavanja impulsivnosti, napada besa i nervoze, negativnih emocija, ali i građenja samouverenosti i pozitivne slike o sebi.

NEKOLIKO SAVETA KAKO DA UPRAVLJATE OSEĆANJIMA: Kako i zašto da postanete emocionalno inteligentni?

Foto.bizlife

Stručnjaci kažu da je sposobnost razumevanja i upravljanja emocijama jedan od ključnih faktora za uspeh: od donošenja svakodnevnih odluka do akademskih dostignuća, a neki nalažu da je čak i važnija od opšteg koeficijenta inteligencije. Psiholog Daniel Goleman sugeriše na postojanje pet komponenti kritičnih za emocionalnu inteligenciju, i kako poboljšati svoj način upravljanja osećanjima.

Ovo je pet ključnih komponenti:

1. Samosvest, ili sposobnost prepoznavanja i razumevanja sopstvenih emocija. Osim samog prepoznavanja emocije, važno je biti svestan efekata svojih postupaka, raspoloženja i emocija – kako utiču na druge? Za građenje samosvesti neophodno je praćenje i identifikovanje različitih reakcija, jer vaša naglašena impulsivnost, nervoza ili akcija učinjena u afektu mogu značajno, a ponekad i trajno, ugroziti osobe sa kojima ste u svakodnevnom odnosu. Oni koji su samosvesni, u stanju su da prepoznaju svoje sposobnosti, ali i ograničenja, otvoreni su za nove informacije i iskustva, i uče iz interakcija sa drugim ljudima. Osim toga, imaju istančan smisao za humor, sigurni su u sebe i imaju realnu sliku o tome kako ih drugi doživljavaju. Potrudite se da budete samosvesni, jer posledice lošeg percipiranja sopstvenih emocija ili doživljaja drugih o vama, mogu negativno uticati na sve segmente vašeg života – bićete stalno nezadovoljni zarobljenik svojih emocija u ulozi ’žrtve’.

2.  Samokontrola. Pored stanja svesnosti svojih emocija i njihovih uticaja na druge, emocionalna inteligencija podrazumeva i njihovo vođenje i ’uređivanje’. Ovo, svakako, ne znači ’zaključavanje’ i sputavanje emocija, već čekanje pravog trenutka, mesta i prilike da se one ispolje. Samokontrola se najkraće definiše kao adekvatno izražavanje osećanja, a oni koji su u tome vešti, imaju tendenciju da budu fleksibilni i lako se prilagođavaju promeni, dobri su u upravljanju konfliktom i otklanjanju napete i teške situacije. Ukoliko prepoznajete da ne posedujete ove veštine, vreme je da njihovo savladavanje postane deo vašeg svakodnevnog ponašanja i reagovanja, naročito ako želite da postignete velike poslovne rezultate. Vežbajte svoju smirenost: usavršite tehnike laganog disanja, pretvorite

3. Društvene veštine. Istinsko emocionalno razumevanje se ne odnosi samo na shvatanje sopstvenih emocija, već i na komunikaciju sa drugima. Koliko ljudi poznajete, ili ste i sami bili u takvoj situaciji da vas nečiji neprijatan komentar na poslu iznervira, potrese, rasplače? Ako niste u stanju da se adekvatno izborite sa kritikom ili tenzijom na poslu, kao i u životu – u odnosu sa ljudima, pokazujete određen stepen nezrelog ponašanja i najveći problem pravite sebi, uništavajući svoje mentalno zdravlje. Kada je reč o ovom umeću u poslovnom svetu, ističu se menadžeri, kao neko kome je dobra interne i eksterna komunikacija glavna ’alatka’ za rad i postizanje uspešnih rezultata. Važne društvene sposobnosti uključuju i: aktivno slušanje, verbalne i neverbalne veštine komunikacije, liderstvo i uverljivost.

4. Empatija – bitan deo emocionalne inteligencije. Ne podrazumeva samo shvatanje i usvajanje tuđih emocija, već i vaš odgovor drugima, na osnovu dobijenih informacija. Kada prepoznate da se neko oseća tužno ili beznadežno, to utiče na vaš odgovor – verovatno ćete je/ga tretirati sa posebnom pažnjom i brigom, ili ćete uložiti napor da je/ga razveselite i utešite. Empatija ’dozvoljava’ ljudima i da razumeju dinamiku moći koja često utiče na društvene veze, naročito na radnom mestu, što je važno ako želite da procenite ko poseduje moć u različitim odnosima, kako ta snaga utiče na ponašanje i osećanja, kao i koje situacije su uzrokovane dinamikom moći. Ovo će vam olakšati snalaženje u svakodnevnim situacijama, što je razlog više da vežbate veštinu empatije. Probajte da ne ignorišete probleme drugih (ali ni da ih preuzimate na sebe), da ulepšate nekome dan jednom rečju ili postupkom, da ukažete pomoć kome je to potrebno i koliko ste u mogućnosti.

5. Motivacija. Emocionalno inteligentne ljude motivišu stvari koje su daleko izvan ’eksternih nagrada’, poput slave, novca, uvažavanja i priznanja. Umesto toga, oni imaju strast da ispune svoje unutrašnje potrebe i ciljeve, što ih čini istinski srećnima, iznutra. Karakteriše ih konstantno postavljanje i postizanje ciljeva, preduzimanje akcije i preuzimanje inicijative, kao i traženje načina za bolji rad.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati