Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 04. 2018.

Detoksikacija kože: 5 razloga zašto nam je neophodna

I to odmah!

Detoksikacija kože: 5 razloga zašto nam je neophodna

Foto:B92.net

Detoksikacija kože neophodna je u današnjem modernom načinu života koji je u potpunosti drugačiji od života naših predaka. Ubrzan tempo života, stres, zagađena sredina, premalo sna dovode da se često osećamo loše, a time i naša koža poprima nezdravu boju i stanje. 

Nakupljeni toksini pod uticajem negativnih spoljašnjih i unutrašnjh faktora poput duvanskog dima, UV zračenja dovode do zagađenosti kože usled čega joj je neophodna detoksikacija. 

Postoji 5 najvažnijih razloga zašto je svakoj koži potrebna detoksikacija. #1 Duvanski dim 

Duvanski dim utiče na manjak kiseonika u koži, i hranljivih materija što dovodi do žutila u licu i neujednačene boje tena. Preko 4000 hemikalija i iritanasa se krije u duvanskom dimu koji znatno utiču na uništavanje kolagena i elastina što dovodi do gubitka elastičnosti i opuštenosti kože lica. Kao posledica duvanskog dima javljaju se i staračke pege na licu. Kada duvanski dim dospe u pluća oslobađa se više miliona molekula slobodnih radikala koji putem krvi utiču na funkciju svih ćelija kože, a ništa manje ni na efikasnost ćelija kože. 

Usled delovanja štetnih sastojaka i iritanasa iz duvana, pušači deluju mnogo stariji od nepušača. Bore na koži su najizražajnije oko usta, na obrazima, ali i oko očiju, dok je koža lica znatno tanja i odiše sivkasto – žutom bojom i gubitkom sjaja. 

Pasivno pušenje (boravak u prostorijama sa duvanskim dimom) takođe ništa manje nije štetno za našu kožu. #2 UV zračenje 

Stvaranje vitamina D u kostima u velikoj meri zavisi od sunca, ali se od sunčevih zraka treba i čuvati. UVA i UVB zraci su svakako najštetniji za našu kožu. 

UVA zraci prodiru duboko u kožu, u dermis, i uzrokuju pojavu pigmenatacija na koži, ali i opekotine, dok UVB zraci prodiru u površinski sloj, epidermis, i izazvaju opekotine. Stalna izloženost UV zračenju uzrokuje starenje, ali i promene na koži. #3 Zagađenost 

Klasični zagađivači vazduha najčešće se javljaju u gradovima, ali u i manjim sredinama, odnosno svuda gde postoje izduvni gasovi. 

Štetne materije u velikoj meri utiču na izgled kože. Dolazi do nastanka nezdrave boje kože, pucanja kapilara, oticanja lica, ali i do stvaranja bora. #4 Stres 

Neretko se može čuti ‘’Koža mi je baš onakva kako se i osećam.’’ 

Stres predstavlja unutrašnje, subjektivno, odnosno intrapsihičko stanje koje predstavlja reakciju na stresor, odnosno stresni događaj. Kao četvrti na listi razloga za detoksikaciju stres je prepreka za obnavljanje zaštitne funkcije kože i dovodi do istanjivanja sloja epiderma te su kožne infekcije zastupljenije. #5 Manjak sna 

Period između 22h i 2h ujutro, vreme je kada se odvija detoksikacija kože. Ćelije kože se tada obnavljaju i potrebno im je dati energiju. Istraživanja su pokazala da tokom poslednjih godina spavamo čak 4 – 5 časova manje nego pre. Takođe, ispitivanja su pokazala da su osobe koje su imale manjak sna ili san nedovoljnog kvaliteta imale mnogo izražajnije promene na koži u vidu opuštene kože, gubitka elastičnosti, pojave bora i nepravilne pigmentacije. 

Izvor: B92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage