Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

23. 02. 2007.

KAD HRANA POSTANE OTROV

Preosetljivost na hranu teže je ustanoviti od alergije, ali to ipak ne znači da je reč o umišljenoj bolesti

S

Britansko udruženje Alerdži UK obrušilo se na tvrdnje o tome da su alergije umišljena bolest. Dok mali broj lekara smatra da je "sve u glavi", većina ipak tvrdi da su alergije i netolerancija na hranu stvaran problem, iako nije uvek moguće dokazati ih.

Naime, alergije uključuju reakciju imunog sistema, pa ih je lako otkriti testiranjem, a kod preosetljivosti na hranu to nije slučaj.

Kad simptomi preosetljivosti na hranu uključuju pojačan umor, nadutost, promene raspoloženja i migrenu, teško je otkriti njihov uzrok. Jedini način prepoznavanja je izbegavati sumnjivu hranu najmanje mesec dana - ako simptomi nestanu, najverovatnije je reč o nepodnošenju hrane.

Kravlje mleko

S3

Alergija na kravlje mleko javlja se kod 2,5 odsto novorođenčadi i kod dece do druge godine, pa je to najčešća alergijska reakcija kod dece u tim godinama. Međutim, oko 85 odsto dece prestaje da bude alergično od treće godine. Oko 50 odsto osoba alergičnih na kravlje mleko alergično je i na kozje.

Veštački dodaci

Konzervansi, boje i dodaci hrani mogu da izazovu alergije. Koliko su te alergija zaista učestale, nije poznato, jer se zbog manjkavih testova ređe dokazuju. Reakcije najčešće izazivaju konzervans natrijum-benzoat, žuta boja tarazin i zaslađivač aspartam.

Alergija na jaja

Češća je alergija na belance, nego na žumance jajeta. Alergični na jaja često imaju pozitivne kožne alergijske testove i na piletinu. Treba izbaciti sve namirnice pripremljene s jajima (testenina, rezanci, mleveno meso i majonez).

Riba, plodovi mora

S2

Ribe, rakovi i školjke izazivaju i alergije i reakcije nepodnošenja, a većini ljudi smetaju samo određene vrste, dok druge mogu da jedu bez teškoća. Kod alergija na ribu treba pripaziti i na jaja i piletinu.

Alergija na meso

Alergija na meso je retka, ali se najčešće javlja na piletinu i teletinu, jer su te životinje češće lečene penicilinima i drugim lekovima. Tu se radi o alergiji na lekove, a ne na proteine iz mesa. Zbog toga se alergičarima preporučuje meso divljači.

Voće i povrće

Alergija na razne vrste povrća je česta, i to na mahunarke, celer, šargarepu, paradajz, ređe na krompir. Od voća, česta je alergija na agrume i jagode, ređe na breskve i mandarine. Takođe se javlja i unakrsna alergija na pomorandže i mandarine, kao i jabuke i maline.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati