Press Online :: Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/rss.html Osnovne stvari koje svaka DAMA treba da zna! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354566/osnovne-stvari-koje-svaka-dama-treba-da-zna.html Moderne žene misle da mogu sve što požele, ali se često uvere da nisu naučile ni neke osnovne stvari, naročito pravila bontona. ]]> Foto:novosti.rs

Recite hvala

Kada vam neko nešto pokloni, ponudi ili učini, trebalo bi obavezno da se zahvalite, a istraživanja pokazuju da to mnoge žene zaboravljaju. Dovoljno je reći samo "hvala" i ništa više. Čini vam se da tu reč često koristite... Jeste li sigurni? Pitajte najbliže saradnike, rođake i prijatelje.

Primite kompliment

Kada vam neko uputi lepe reči na račun izgleda, rada, inteligencije, primite to sa osmehom. Većina predstavnica lepšeg pola negira kompliment ili oseća potrebu da objašnjava da nije to baš tako. Ako i vi to činite, umanjujete svoju vrednost. Sledećeg puta kada vam neki muškarac kaže da ste prelepi, ne mrštite se već ga nagradite čarobnim osmehom.

Izvinite se

Niko nije savršen i svi grešimo, a ponekad povredimo druge slučajno ili namerno. Kada se tako nešto desi, potrebna je hrabrost da kažete izvini, ali to je razlika između žene i dame.

Ostanite dostojanstveni

Zaljubljena žena "izgubi glavu", u stanju je da pravi ljubomorne scene i skandale, ponizi se zbog muškarca koji joj je u tom momentu sve na svetu. Često prelazi granicu dostojanstva, a kada je veza ili brak u krizi, plaši se da to okonča prva. I kada je teško, morate da ostanete uzdignute glave. Emotivne veze koje su destruktivne za vas i partnera trebalo bi da raskinete i to hrabro, licem u lice, nikada porukama ili bez reči.

Sklapajte prijateljstva

Kako starimo, sve su nam viši kriterijumi i teže se sklapaju prijateljstva. Ako promenite životno okruženje, radno mesto, preselite se u drugu zemlju, nemojte da se povlačite u sebe. Slobodno uspostavite kontakt sa nepoznatima, budite ljubazni prema ljudima koje vidite prvi put, otvorite srce za nova prijateljstva.

]]>
Thu, 21 Mar 2019 22:04:49 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354566/osnovne-stvari-koje-svaka-dama-treba-da-zna.html
Ovi bjuti saveti zapravo bi mogli da vam unište kožu http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355015/ovi-bjuti-saveti-zapravo-bi-mogli-da-vam-uniste-kozu.html Predstavljamo vam spisak stvari koje nikako ne bi trebalo da stavljate na bubuljice. ]]> Foto:B92.net

Pasta za zube. Istina, pasta za zube će sigurno isušiti bubuljicu, ali posledice koje ostavlja na koži su dalekosežne. Jeste li se ikada zapitali šta zapravo čini pastu za zube toliko efikasnom? Odgovor je vrlo jednostavan: snažni tenzidi koji adekvatno odstranjuju nečistoće i plak, i iritirajući ekstrakti poput nane i eukaliptusa koji imaju potencijal da doslovno spale kožu. Bubuljicu jednako dobro možete da isušite stavljanjem obloga od gline koji nemaju takav potencijal za iritaciju kože, a izvući će sve nečistoće na površinu i brže zaceliti kožu. 

Limun. Verovatno ste čuli da limun sjajno izbeljuje kožu zbog kiseline koju sadrži, ali jeste li znali da limun isto tako iritira kožu, uzrokuje crvenilo i čini kožu izloženijom negativnom dejstvu sunčevih zraka? Svaki put kada limunom prelazite preko kože, zapravo rizikujete da crvene hiperpigmentacije od bubuljica usled sunčevog delovanja postanu smeđe i učine kožu vrlo diskolorisanom i osetljivom. 

Sirće. Jedan od najboljih prirodnih tonika za kožu je sirće, reći će vam bake. Ali, da li je to baš tako? Apsolutno ne: pH kože jeste blago kisela, i koži su zaista potrebni blago kiseli tonici, ali pH sirćeta je toliko nizak da gotovo može da se takmiči sa želudačnom kiselinom. Ako koristite sirće kao tonik, rizikujete da spalite kožu i njen hidrolipidni omotač, što će uzrokovati njeno pojačano mašćenje i upalne procese. 

 

Eterično ulje čajevca. Nijedno eterično ulje nije dobro u nerazređenoj koncentraciji stavljati na kožu. Iako čajevac sam po sebi ima antibakterijska svojstva, i u vrlo niskim koncentracijama u kremama funkcioniše kao prva linija obrane za mnoga stanja kože, od bakterijskih do čak gljivičnih i virusnih dermatoloških oboljenja, sam eterični čajevac je preagresivan i kontraproduktivan na koži. 

Mehanički pilinzi od sode bikarbone i soli. Mehanički pilinzi na bazi soli problematični su kod relativno tanke kože lica jer nepravilni kristali soli zapravo grebu kožu i na njoj izazivaju mikrotraume, čineći je slabijom i podložnom negativnim spoljašnjim faktorima, a sličan efekat se događa i tokom korišćenja sode bikarbone. Naime, njen pH uopšte ne odgovara našoj koži i dugoročno korišćenje može dovesti do slabljenja njene zaštitne funkcije. Umesto mehaničkih, preferirajte hemijske pilinge na bazi krema, gelova i maski koji će na mnogo blaži način omogućiti da se otarasite mrtvih ćelija kože. 

]]>
Thu, 21 Mar 2019 22:13:26 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355015/ovi-bjuti-saveti-zapravo-bi-mogli-da-vam-uniste-kozu.html
Ovo su osobine USPEŠNIH žena http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354339/ovo-su-osobine-uspesnih-zena.html Istraživanje kaže da su ovo faktori koji predviđaju hoćete li biti uspešni ili ne… ]]> Foto:elle.rs

Verovatno imate priliku da srećete mnogo uspešnih žena, a verovatno da ste i sami vrlo uspešni, bilo kao student, bilo u poslovnim poduhvatima. Ali šta je ono što ženi daje mogućnost da izgradi killer karijeru?

U proteklih nekoliko decenija broj žena na visokim funkcijama je prilično porastao, ali ipak, dame su i dalje u manjini na top pozicijama. Šta je to što žene sprečava da dođu do najviših menadžerskih funkcija? A šta je ono što je nekolicinu dama ipak dovelo do CEO fotelje?

Nedavno urađena studija firme Caliper koja se bavi regrutovanjem talenata, pozabavila se ličnim osobinama i karakteristikama koje krase 85 uspešnih žena. Evo šta je izdvoljeno:

1. Asertivnost: Sposobnost da jasno i direktno kažu sve što misle.

2. Agresivnost: U smislu borbenog zalaganja i konstruktivnog delovanja.

3. Empatija: Slušanje i razumevanje.

4. Snažan ego: Samopouzdanje i uspešno prevazilaženje izazova.

5. Energičnost: Entuzijazam i briga o sebi (da, to podrazumeva i dovoljno sna).

6. Tolerancija na stres: Poznavanje načina da se opuste.

Ovo istraživanje takođe ističe da je najveća prepreka sa kojim se suočavaju žene čija je karijera u usponu, osećaj krivice zbog toga što ne provode dovoljno vremena sa porodicom. Osim toga, žene se često suočavaju sa neophodnošću da nadmaše muške kolege da bi ih uopšte shvatali ozbiljno, kao i sa nedostatkom podrške u porodici, kada su angažovane na zahtevnim pozicijama.

]]>
Wed, 20 Mar 2019 23:51:20 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354339/ovo-su-osobine-uspesnih-zena.html
REŠITE SE STRIJA: Prirodna ulja koja vam mogu pomoći! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354866/resite-se-strija-prirodna-ulja-koja-vam-mogu-pomoci.html Strije, nažalost, nije moguće ukloniti u potpunosti, ali dobra vest je da se upotrebom prirodnih ulja problem može donekle ublažiti... ]]> Foto:B92.net

Strije su jedan od najčešćih kozmetičkih problema sa kojim se žene susreću, a nastaju prebrzim rastezanjem kože - oštećenja koja nastaju zahvataju dubinski sloj vezivnog tkiva, pa koža više nije u stanju da se vrati u prvobitni oblik. 

Najčešće se javljaju u predelu nadlaktica, krsta, iznad kolena, na stomaku, bedrima ili grudima. 

Tržište je preplavljeno proizvodima protiv strija, ali isti efekat možete postići i upotrebom hladno ceđenih ulja, poput maslinovog ili kokosovog, koja će u isto vreme hidrirati i zategnuti kožu, čineći ožiljke manje vidljivim.

Od pomoći bi mogla da bude i kombinacija ulja ruzmarina i bademovog ulja, kojom bi oštećenu kožu trebalo masirati 15-20 minuta svaki dan. Eterično ulje ruzmarina pomaže da se koža tonira i da ne bude suva, a redovna primena podariće sjaj vašoj koži. Bademovo ulje odgovara skoro svim tipovima kože, ublažava iritacije, hidrira kožu, i sadrži vitamine A, B i E, koji hrane kožu. 

Ulje pšeničnih klica sadrži vitamin E koji je prirodni antioksidans, pa dubinski hrani i regeneriše kožu. Još bolje dejstvo imaće ako se pomeša sa ružinim uljem jer ružine latice sadrže esencijalna ulja koja smanjuju crvenilo i iritaciju kože. Ovom kombinacijom masirajte problematično područje dvaput nedeljno.

]]>
Wed, 20 Mar 2019 23:45:31 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354866/resite-se-strija-prirodna-ulja-koja-vam-mogu-pomoci.html
Svetski dan sreće: Odlučno zakoračite u svet bez briga http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/392855/svetski-dan-srece-odlucno-zakoracite-u-svet-bez-briga.html Danas je dan kada treba da zaboravite na sve svoje sekiracije i kažete "siiiiir", iako vas niko ne fotografiše. Budući da je 20. mart i zvanični početak proleća, to je razlog više da budete raspoloženi. Ovo su naši saveti kako da budete što bliži sreći. ]]> Foto:B92.net

Fokusirajte se na realnost 

Šta u vašem životu ide po planu? Kada previše mislite na ono što ne valja, koliko vremena posvećujete onome što je dobro? 

Mislite nekoliko minuta na nešto što vam prija, a dešava se oko vas. 

Nikad nije sve crno. Ne samo da ćete se osećati bolje već ćete privući više lepih stvari na sebe. 

Nije važna kontrola 

Pokušajte da pustite da se stvari odvijaju oko vas, a ne sa vama. Posmatrajte. 

Svoj identitet treba da bude samo vaš, onako kako ga vi stvarate i želite. Jedina stvar, možda, na koju možete uticati je način na koji reagujete na promene. 

Zaboravite ciljeve 

Previše se opterećujemo time da budemo najbolji, najbrži i najpametniji. Kada ne uspemo, tonemo najdublje moguće. 

Budite veseli, nasmejani i zadovoljni.

Podignite nivo endorfina 

Serotonin, hormon sreće, ispušta se kada vežbate. 

Joga podiže energiju u telu tako da imate ravnotežu koja podstiče osećaj zadovoljstva. 

Živite u trenutku 

Najviše smo pod stresom kada mislimo o budućnosti. 

Ne mislite o tome, živite u sadašnjosti!

]]>
Wed, 20 Mar 2019 00:51:18 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/392855/svetski-dan-srece-odlucno-zakoracite-u-svet-bez-briga.html
TOKOM NOĆI SANJAMO OKO PET SNOVA: Neverovatne činjenice o snovima! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355416/tokom-noci-sanjamo-oko-pet-snova-neverovatne-cinjenice-o-snovima.html Tokom noći sanjamo oko pet snova, trećinu života provodimo spavajući, snovi su najčešće negativni, a kad sanjamo da padamo, to je posledica male paralize. Evo još neverovatnih činjenica o snovima... ]]> Foto;economy.rs

I bebe sanjaju

Dojenčad gotovo 70 posto svog života provede spavajući, a polovinu tog vremena sanja. Veruje se da sanjaju o svakodnevnim stvarima kao što su hranjenje, mirisi i osećaj zadovoljstva. Nagađa se da se prve noćne more javljaju oko druge godine života.

Svake noći sanjamo sat i po

Ljudi trećinu života provedu spavajući, a tokom noći imaju oko pet snova. Snovi traju oko sat i po.

Snovi o padanju često su posledica privremene paralize

Jedan od najčešćih snova je onaj o padanju ili o letenju. Tokom spavanja mozak paralizuje mišiće, a nakon buđenja oni se stisnu, što stvara osećaj padanja odnosno plutanja. Moguća je i paraliza koja traje duže pa se budan čovek ne može pomaknuti. Ovaj poremećaj može biti zastrašujući, ali je zapravo bezopasan.

Muškarac koji ne sanja

Snovi su neophodni za pamćenje i život uopšteno, tvrdili su do 1982. godine brojni naučnici. Tada su uočili slučaj ranjenog vojnika Yuvala koji je tri dan spavao bez snova. Pogođen mu je deo mozga odgovoran za REM fazu. Istraživači su smatrali da će bez snova vojnik imati problema s pamćenjem zato što su studije na životinjama potvrdile ozbiljne zdravstvene probleme, a na kraju i preuranjenu smrt. Međutim, vojnik do danas nije imao nikakvih problema, uspešan je advokat i slikar i živi život bez snova.

Mozak je najaktivniji

Iako se spavanje povezuje s mirom i odmorom, tokom snova mozak je jednako aktivan kao u budnom stanju. Osim toga puls se ubrzava, dok je ostatak tela privremeno paralizuje.

Snovi su najčešće negativni

Snovi su češće negativni nego pozitivni. Najčešće izazivaju osećaj ljutnje, straha i tuge s tim da su negativne emocije prisutnije u muškim snovima. Glavni likovi muških snova u 70 posto slučajeva su muškarci dok žene podjednako sanjaju oba pola.

Crno-beli svet

Ne sanjaju svi ljudi u boji, gotovo 12 posto njih sanja isključivo u crno-belom tonu.

]]>
Wed, 20 Mar 2019 01:04:06 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355416/tokom-noci-sanjamo-oko-pet-snova-neverovatne-cinjenice-o-snovima.html
Suze radosnice: Zašto plačemo kada smo srećni? http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304583/suze-radosnice-zasto-placemo-kada-smo-srecni-.html Plakanje nije rezervisano samo za tužne trenutke. Iako ne često, ljudi suzama izražavaju svoje emocije i kada su srećni. ]]> "Ono što je do sada poznato je da su suze, bez obzira na to da li plačemo od sreće ili zbog nekog tužnog događaja, uvek povezane sa nekim ili nečim što smatramo značajnim", objasnio je psiholog dr Džonatan Rotenberg.

Suze radosnice verovatno su izraz socijalne povezanosti. Kada nam suze liju niz lice, to privlači pažnju drugih, bliskih ljudi, koji najčešće žele da nam pomognu u rešavanju problema ili učestvuju u našoj sreći.

Takođe, bez obzira na to što plačemo od sreće, uvek je tu "pomešano" i malo tuge, objašnjava psiholog, i navodi kao primer da, kada plačemo od sreće jer će neko od naših prijatelja stati na "ludi kamen", mi smo istovremeno i zabrinuti u kom smeru će se dalje odvijati njihov život.

Brojna istraživanja pokazala su da su suze radosnice nažalost ređe od onih kada plačemo zbog nekih negativnih osećanja. Takođe, neki ljudi kažu da plaču veoma retko ili da čak nikada nisu plakali. Ako spadate u onu grupu ljudi kojima najmanja sitnica može da "natera" suze na oči, jedino što možete da uradite je da sa sobom uvek nosite maramice.

]]>
Tue, 19 Mar 2019 01:04:11 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304583/suze-radosnice-zasto-placemo-kada-smo-srecni-.html
Ne izgovarajte ih: Ovih 10 rečenica vam mogu uništiti život! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304606/ne-izgovarajte-ih-ovih-10-recenica-vam-mogu-unistiti-zivot.html Negativnim mislima i frazama prizivate negativne stvari kako za sebe tako i za ljude u svom okruženju. ]]> Foto.lisa.rs

1. Glupa sam

Svima se dešava da u nekim trenucima ne smatramo sebe dovoljno pametnim da rešimo određen problem ili savladamo neku materiju. Međutim, ovo nije razlog da ponavljate sebi i drugima kako niste dovoljno inteligentni.

Rešenje: Zamenite ovu frazu sa "Pametna sam" ili "Svi su pametni za svoj način". Zato što to zaista i jeste tako.

2. Ne zaslužujem ovo što posedujem

Ko vam je rekao da ne zaslužujete nešto? Ako je to bio roditelj, deda, neki skeptični ujak... ili bilo ko drugi, ne slušajte ih. Verovatno su sami bili nezadovoljni u tom trenutku. Naravno da zaslužujete sve dobro i sva materijalna dobra koje ima život da ponudi.

Rešenje: Zamenite ovu frazu sa "Zaslužujem svu dobrobit na svetu". Pogledajte oko sebe. Imate hranu u frižideru? Imate više od jednog para obuće u ormanu? Uživajte u svim materijalnim stvarima, jer ste ih zaslužili!

3. Sama sam

Možete se osećati usamljeno trenutno, ali na planeti ima nekoliko milijardi ljudi i nikako niste sami i sigurno postoji neko za vas, bilo da je to prijatelj ili srodna duša .Možda se trenutno ne družite sa ljudima sa kojima ste ranije bili bliski, ali to je trenutno. Svakako postoji neko rešenje za to.

Rešenje: Zamenite "Sama sam" sa rečenicom "Dobar sam prijatelj". Izađite u grad, pridružite se nekim aktivnostima, upoznajte ljude, steknite nove prijatelje.

4. Ne zaslužujem ljubav

Ako ste raskinuli s dečkom ili vas trenutno muče nesuglasice s nekim članom porodice, prijateljem, možda mislite da je to vaša krivica. Ljudi dolaze u naš život, ali nažalost neki i odlaze. Odlazak nekih ljudi može biti i dobar po vas. Nisu vam potrebni ljudi koji unose negativnu energiju u vaš život.

Rešenje: Zamenite ovu negativnu frazu sa "Simpatična sam i vredna ljubavi". Učinite nešto lepo za sebe, obradujte se nekim poklonom. Prvo zavolite sebe, pa će i drugi vas.

5. Nisam dovoljno dobra

Mnogi ljudi se osećaju da nisu dovoljno dobri za razne stvari. Na primer, nije vam uspeo biznis koji ste pokrenuli. U redu je, svima se dešavaju pehovi, to je sastavni deo života. Umesto što ćete sebe prekoravati zbog toga, odajte sebi priznaje što ste imali hrabrosti da uopšte upustite u to.

Rešenje: Zamenite "Nisam dovoljno dobra" sa "Dovoljno sam dobra". Setite se vremena kad ste dobijali silne pohvale - od šefa, na pimer. Dobijali ste ih zato što jeste dobri. A neuspesi se dešavaju stalno, naučite to.

6. Nemam nade

Možete se osećati da ste u bezizlaznoj situaciji, ali i to će proći. Verovali ili ne, imate više snage u sebi nego što mislite. Možete da promenite svoj život na bolje sve dok imate nadu.

Rešenje: Zamenite ovu negativnu rečenicu sa "Imam nade za sve". Čak iako sunce trenutno ne sija za vas, ono sija negde, što znači da će doći i do vas.

7. Švorc sam

Nedostatak novca dešava se vrlo često skoro svim ljudima na planeti. Pomislite samo da neki ljudi nemaju ni upola novca koliko i vi, pa opet nekako žive. Novac dolazi i odlazi , to je potpuno prirodna i normalna stvar. Zapamtite da je za novac potrebna energija i to ona pozitivna. Dozovite ga pozitivnim mislima i radom. Naučite kako da uštedite ili dođete do bolje zarade.

Rešenje: Umesto "Švorc sam", recite sebi "Živom u izobilju. I novac dolazi do mene". Šta god da želite dostupno je ako verujete. Takođe, morate verovati da to i zaslužujete.

Kako da se zaštitite od samodestrukcije, pročitajte .

8. Stara sam

Izgleda da su svi zaokupljeni idejom da treba da večno budu mladi. Zašto? Mladost se nikako ne može zadržati. Starost je prirodni proces, tako  da jednostavno treba prihvatiti da zauvek nećete biti mladi fizički, a psihički - to, već, zavisi od vas.

Rešenje: Zamenite frazu "Stara sam" sa "Odlična sam, baš takva kakva sam". Mladi ste sve dok se osećate tako. Možete imati 65, a osećati se kao da vam je tek 25. Isto tako i obrnuto. Znači problem je u duhu, ne u izgledu.

9. Nisam talentovana

Svi imaju talenat. Neki se odmah primete, dok je za druge potrebno vreme. Uglavnom, talenat je u vama, samo je pitanje kada ćete ga otkriti.

Rešenje: Recite sebi "Talentovana sam i svojim talentom pomoći ću drugima". Napravite listu svojih mogućih talenata i krenite da ih razvijate.

10. Neko me je prokleo

Šta je ustvari kletva? U detinjstvu ste sigurno često čuli od svoje mame na primer "Svašta mi se događa, neko je bacio kletvu na mene". U redu je da u detinjstvu možda i verujete u to. Ali kao odrasla osoba, sami možete doneti zaključke zbog čega se nešto desilo, a ne da okrivljujete magiju za to.

Rešenje: Recite sebi "Blagoslovena sam i zaštićena", umesto što ćete pominjati kletve. Imate posao? Vi ste blagosloveni. Vole vas prijatelji, porodica? Pa vi ste srećni i blagosloveni. Fokusirajte se na dobre i pozitivne stvari oko sebe, a negativne zaboravite.

]]>
Tue, 19 Mar 2019 01:12:14 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304606/ne-izgovarajte-ih-ovih-10-recenica-vam-mogu-unistiti-zivot.html
Posle ovoga nikada više nećete zaspati sa šminkom! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304432/posle-ovoga-nikada-vise-necete-zaspati-sa-sminkom.html Skidanje šminke uveče pred spavanje ponekad je pravo mučenje, pa se često desi da odustanemo i zaspemo sa šminkom. Ali nakon što pročitate ovo priču, to vam više nikada neće pasti na pamet. ]]>

Novinarka Daily mail-a želela je da proveri kako bi izgledala ako ne skida šminku mesec dana. Već trećeg dana, došlo je do pojave belih cisti oko trepavica, a koža joj je postala suva. Prijatelji su počeli da primećuju i da joj govore da izgleda umorno. Posle 10 dana, probudila se sa nateklim očima zbog grudvica od maskare.

Posle mesec dana otišla je na dermatološku kliniku da popravi štetu na licu. Specijalan fotoaparat otkrio je da joj je tekstura površinskog sloja kože znatno gora nego prethodnog meseca, zato što je u koži bilo manje kiseonika. Bore su se produbile, zbog suve kože.Crvenilo na licu, sa kojim je već imala problema, još više se pogoršalo, a pore su se proširile.

Stručnjaci tvrde da mesec dana neskidanja šminke može da vas učini starijom za 10 godina.
]]>
Mon, 18 Mar 2019 00:02:05 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304432/posle-ovoga-nikada-vise-necete-zaspati-sa-sminkom.html
Ovo su znaci da je vreme da posetite psihologa! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304472/ovo-su-znaci-da-je-vreme-da-posetite-psihologa.html Otići kod psihologa za mnoge je opcija koja se ne stavlja na razmatranje. To je nešto što po mnogima rade samo krajnje "lude" osobe. Međutim, ponekad nam je potrebna pomoć profesionalca, ali često ne umemo da uočimo kada je vreme da to uradimo. Pogledajte koji to znakovi govore o tome da je krajnje vreme da potražite pomoć. ]]>

1.Sve što osećate je jako intenzivno: Svi mi ponekad osećamo bes ili tugu, ali pitanje je koliko često, i koliko intenzivno. Ako vam se često dešava da od jačine svojih osećanja ne možete da obavljata svakodnevne aktivnosti normalno, to može da bude znak da imate neki skriven problem. Još jedna stvar na koju treba da obratite pažnju jeste takozvano „katastrofiranje“. Da li vam se često dešava da od malog problema odmah napravite katastrofu u svojoj glavi? Kada naiđete na neki problem, da li odmah zamišljate najgori mogući scenario? Sve su to znaci anksioznosti, i najbolje bi bilo da se obratite psihologu.

2. Preživeli ste traumu i ne možete da prestanete da mislite o tome: Bol gubitka bližnjeg, raskida ili dobijanja otkaza često može da dovede do problema, za koje će vam trebati pomoć profesionalca. Ljudi često misle da će osećanja tuge i bola vremenom nestati sama od sebe, ali to nije uvek slučaj. Bol od gubitka može da poremeti vaš svakodnevni život, i čak da vas natera da se povučete od prijatelja. S druge strane, traumatična iskustva na neke ljude deluju suprotno, pa oni naglo počnu da izlaze, opijaju se i imaju problema sa snom. Ako ste primetili da su vam se svakodnevne aktivnosti i odnosi sa ljudima promenili od kada ste proživeli to bolno iskustvo, najbolje bi bilo da prestanete da pokušavate sami da se izborite s bolom, i potražite pomoć.

3. Imate stalne neobjašnjive glavobolje, bolove u stomaku i pad imuniteta: Kada smo emotivno potrešeni, to može da se odrazi na našim telima. Mnogobrojne studije su dokazale da stres može da se fizički manifestuje nizom boljki, počev od glavobolje, preko stomačnih problema, pa sve to učestalih prehlada, pa čak i manjka seksualnog nagona. Uz to, mnoge neuobičajene žalbe doktorima, kao što su neobjašnjivi bolovi u mišićima (slični upali, ali im ne predhodi vežbanje) zapravo su prouzrokovane emotivnim problemima. Ako ste primetili da imate fizičkih problema, a doktori ne mogu da pronađu ništa što vam fali, možda je u pitanju potisnut stres ili emotivni problemi.

4. Sami se lečite alkoholom i lekovima: Ako se često napijate, ili koristite lekova, pa čak i drogu, a to niste radili ranije, to može da bude znak da pokušavate da otupite neko osećanje sa kojim ne želite da se suočite. Čak i prečesto pomišljanje na alkohol može da bude alarmantno. A druge strane, i hrana može da bude način „otupljivanja“. Kada ne mogu da se izbore sa nekim emocijama, neki ljudi se okrenu alkoholu i psihoaktivnim supstancama, a drugi imaju problema sa hranom. I prejedanje i izgladnjivanje mogu da znače da ste u depresiji ili pod velikim stresom.

5. Loši ste na poslu: Promene u preformansima na poslu uobičajene su za ljude koji se bore sa emoivnim ili psihološkim problemima. Možda se osećate kao da vas posao ne ispunjava, čak i ako vas je ranije radovao odlazak u kancelariju. Osim poremećene pažnje i koncentracije, možda ćete dobiti i loše kritike šefova, jer ne obavljate posao kako treba. Ako mislite da možete da se borite sami sa problemima koje imate, ali vas šef stalno opominje da ne radite kao nekada, onda je to znak da je vreme da posetite psihologa.

6. Više vas ne zanimaju stvari kao ranije: Ako vas porodična okupljanja, druženje sa prijateljima ili bilo koja aktivnost koju volite, više ne raduje, velika je verovatnoća da je neki emotivni problem posredi. Ako se osećate kao da ništa nema svrhu, te da su vam predhodno drage aktivnosti sada potpuno besciljne, ili ako generalno više ne osećate sreću i uzbuđenje kao ranije, obratite se strućnjaku, jer će vam to pomoći da na život ponovo gledate sa vedrije strane.

7. Odnosi su vam zahladneli: Ljudi koji imaju probleme često ne žele da pričaju o njima, a to dovodi do zahladnjenja odnosa sa partnerom i sa porodicom. To su ljudi koji su vam najbliži i žele da pomognu, ali im vi to ne dozvoljavate. Ako ste primetili da imate problema u komuniciranju sa voljnim ljudima, da vas to čini nesrećnima ili da vas nervira, vreme je da posetite terapiju za parove ili porodičnu terapiju. To zaista može da pomogne u ponovnom ostvarivanju harmonizovanih odnosa, a pomoći će i vama da rešite svoje probleme.

8. Prijatelji su vam zabrinuti: Ako ste više puta čuli rečenicu „Da li si dobro, zabrinut sam za tebe“ od prijatelja, čak i ako ste svaki put potvrdno odgovorili na to pitanje, ovo je znak da nešto sa vama zaista nije u redu. Prijatelji koji su vam bliski mogu mnogo lakše od vas da uoče kada promenite ponašanje, i zato nemojte da se ljutite na njih, već prihvatite to kao dobronamernu primedbu i obratite se psihologu za pomoć.

 

]]>
Mon, 18 Mar 2019 00:09:53 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304472/ovo-su-znaci-da-je-vreme-da-posetite-psihologa.html
ZA GLATKU KOŽU, POPUT BEBINE: Evo kako da same napravite najbolju pastu za depilaciju! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355225/za-glatku-kozu-poput-bebine-evo-kako-da-same-napravite-najbolju-pastu-za-depilaciju.html Šećerna pasta je sredstvo za depilaciju koje se sastoji od šećera, limuna i vode. ]]> Foto;zenskikutak.rs

Smesu možete da napravite sami, kod kuće. Kod uklanjanja dlačica šećernom pastom nema straha od uraslih dlačica i iritacije kože. Bol je neuporedivo manji nego kod depilacije voskom, a s vremenom se znatno smanjuje broj dlačica i one postaju sve mekše i ređe. U principu, ovaj način depilacije doprinosi zatvaranju folikula dlake i onemogućava njen rast.

Nakon depilacije šećernom pastom, vaša će koža biti nežna i glatka poput bebine. Nema alergijskih reakcija i drugih neugodnih nuspojava s obzirom na to da sadrži isključivo prirodne sastojke koji odgovaraju telu i ne lepe se za kožu poput voska. Šećerna pasta se preporučuje i za skidanje dlačica s intimnih delova, kao i za skidanje dlačica s ruku.

Pogledajte kako napraviti šećernu pastu za depilaciju:
Sastojci za pripremu šećerne paste:

1. 1/4 šolje soka od limuna (svežeg)

2. 1/4 šolje vode

3. 2 šolje šećera

Sve sastojke dobro izmešajte i stavite u dublju posudu, pa ostavite da se kuva na visokoj temperaturi 4–5 minuta. Kada proključa, uklonite s vatre i sipajte u dublju posudu, najbolje metalnu. Smesa bi trebalo da izgleda poputkarameliziranog šećera za kolače.

Pustite da se malo ohladi – ne previše, pa započnite s odvajanjem: deo po deo, razvlačeći smesu prstima sve dok ne primi strukturu sličnu gumi za žvakanje. Po potrebi dodajte kap vode – ne više.

 

Uputstvo za depilaciju šećernom pastom

Pre nego što započnete s depilacijom, dobro očistite kožu na mestima gde planirate da uklonite dlačice. Najbolje bi bilo da na to mesto pospete malo dečjeg pudera u prahu, kako bi se koža dodatno isušila. Pazite da dužina dlačica ne bude duža od 5 mm.

Postupak se izvodi tako što se odvojeni deo paste nanese na mesto s kojeg želimo da uklonimo dlačice, pritom pazeći da se lepi suprotno od smera rasta dlake! Zatim se zalepljeni komad paste povuče u smeru rasta i gotovo! Kao što možete da primetite, postupak je drugačiji nego kod depilacije voskom gde se vosak lepi u smeru rasta.

Nakon depilacije kožu obavezno isperite vodom i namažite kremom koja odgovara vašem tipu kože. Depilaciju šećernom pastom u početku ponovite 2-3 puta nedeljno, a kasnije pređite na jednom mesečno jer će se do tada dlačice znatno prorediti, pa neće biti potrebe za tako čestim uklanjanjem. Upotrebljenu smesu nikako nemojte da vraćate u posudu za drugi put, jer se ista ne sme koristiti više puta!

Depilacija šećernom pastom pogodna i za žene koje imaju problema s proširenim venama i ispucalim kapilarama. Jednom rečju, šećerna depilacija se preporučuje svima. Jedino na šta treba da pripazite je to da se smesa, dok je još vruća, ne zakači i ne prospe po podu jer biste zbog toga mogli da imate silne muke oko čišćenja ili još gore - da je onako vrelu ne prospete po sebi što bi izazvalo poprilično velike opekotine na koži.

]]>
Thu, 14 Mar 2019 23:49:26 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355225/za-glatku-kozu-poput-bebine-evo-kako-da-same-napravite-najbolju-pastu-za-depilaciju.html
Stručnjaci tvrde: Spavajte goli - bićete zdraviji i lepši! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304074/strucnjaci-tvrde-spavajte-goli---bicete-zdraviji-i-lepsi.html Zašto je dobro spavati bez pidžame pojasnili su razni specijalisti, a ispostavilo da je korist višestruka. ]]>

Pidžame više nisu hit! Spavanje bez veša ili spavaćica je postalo obavezno od kada su stručnjaci naveli da ćete se zbog toga osećati seksi, imati zategnute trbušnjake i veće samopouzdanje.

Dobro je za intimne delove: Dženifer Landa, autorka knjige “The Sex Drive Solution For Women”, tvrdi da je spavanje bez gaćica zdravije za vaginu. Bakterijske infekcije su normalna pojava, ali toplo okruženje može pogoršati situaciju. Stoga, ne oblačite donji veš.

Bolje ćete spavati: “Zdravije je spavati u hladnijoj prostoriji”, kaže Lisa Šivs iz National Sleep Foundation. Normalno je da se temperatura tela postepeno snižava dok spavate, a pidžama i debeli pokrivači to mogu poremetiti.

Bićete privlačniji: Nataša Tarner, autorka knjige “The Hormone Diet”, pojašnjava zašto nije dobro da je telo pretoplo dok spavate. Može doći do smetnji pri oslobađanju melatonina i hormona rasta odnosno najvažnijeg hormona za usporavanje starenja. Kako temperatura tela pada, hormon rasta se oslobađa što doprinosi lepšem izgledu kože i kose.

Nestaće naslage na trbuhu: Ako spavate goli, spavaćete čvršće. To omogućuje da nivo kortizola tj. hormona stresa pada i održava energiju i nivo gladi pod kontrolom.

Imaćete više samopouzdanja: Osećaj hladne posteljine na koži može biti jako seksi, a ako se osećate seksi to će vam povećati i samopouzdanje.

Bolji seks: Spavanje bez odeće dobro je i za vezu jer međusobno dodirivanje kože povećava hormon oksitocin koji je zaslužan za dobar i osećaj zaljubljenosti. “Spavanje bez odeće podstiče na seks, a veze u kojima ima više seksa su srećnije”, kaže Landa.

]]>
Thu, 14 Mar 2019 23:56:03 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/304074/strucnjaci-tvrde-spavajte-goli---bicete-zdraviji-i-lepsi.html
5 trikova od kojih će pržena hrana postati zdravija http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355332/5-trikova-od-kojih-ce-przena-hrana-postati-zdravija.html Pržena hrana nije omiljena samo u Americi. Jede se naširoko i u Srbiji. Ukoliko ne želite da se odreknete vrelog ulja, a hoćete da jedete zdravije, pratite ove trikove. ]]> Foto:LIFEHACK.ORG

1. Koristite maslinovo ulje
Maslinovo ulje je verovatno najbolje koje možete da koristite, ako već morate da pržite. Ono je stabilnije na visokim temperaturama u odnosu na kukuruzno i suncokretovo, što znači da možete da ga koristite duže od ostalih vrsta ulja, a i dalje će zadržati svoje nutritivne vrednosti i kvalitet. Najbolje je koristiti Virgin ili Extra Virgin. Ove oznake ukazuju da je dodato manje hemikalija tokom proizvodnje.

2. Neka ulje bude čisto
Ukoliko pržite u fritezi, važno je da ulje bude čisto. Ako ga ostavite da dugo stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a jelo će vam imati ukus zagorelog. Ako koristite staro ulje, ono je verovatno izgubilo svoju hranljivost. Prvi način je da sklanjate ostatke hrane iz ulja, a drugi je da ga redovno menjate.

3. Zdravije pohovano bez glutena
Ljudi obično za pohovanje koriste belo brašno koje sadrži gluten, pa se dobro veže za hranu. Ipak, brašno koje ima mnogo glutena podrazumeva da će hrana upiti mnogo masti. Koristite pirinčano ili kukuruzno brašno.

4. Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu
Još jedna stvar koja može da pomogne kada pohujete nešto je da dodate malo mineralne gazirane vode ili sode bikarbone u poh. Dok se prži, iz hrane će izaći balončići gasa, pa će hrana samim tim manje apsorbovati masnoću. Ukoliko kombinujete ovaj i prethodni trik, izvesno je da će vam obrok biti zdraviji.

5. Održavajte temperaturu ulja

Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni Celzijusa. Ukoliko ulje nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti tako brzo kao što bi trebalo, pa će upiti i mnogo više masnoće. S druge strane, ako ga pregrejete, zagoreće, što nije ni malo ukusno, a još manje zdravo. 
Ukoliko možete, prednost dajte fritezi umesto tiganju i kada izvadite hranu iz ulja, ostavite je kratko na ubrusu da biste odstranili višak masnoće.

]]>
Thu, 14 Mar 2019 03:02:59 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/355332/5-trikova-od-kojih-ce-przena-hrana-postati-zdravija.html
Kako da naučite da volite svoje telo? http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/303931/kako-da-naucite-da-volite-svoje-telo.html Nije jednostavan zadatak prihvatiti i zavoleti svoje telo baš takvo kakvo jeste, posebno u eri kada je imperativ biti mršav, izvajan, zategnut! Kako se odupreti samoomalovažavanju i biti zadovoljan u svojoj koži? ]]> 1. Dajte sebi vremena: Većina stvari u našem životu ne dolazi preko noći, pa tako i za ljubav prema sopstvenom telu treba vremena i truda. Budite strpljivi, ne očajavajte i ne očekujte da se vaša perspektiva promeni za sat vremena ili jedan dan. Početak je da ne mrzite i ne stidite se svog tela, već da pokušate da ga prihvatite i budete zadovoljni takvim kavo ono jeste. To ne znači da ne treba da poradite na njemu, već samo zauzimate nov stav, daleko bolji za vas.

2. Budite realni: Rešite da budete iskreni prema sebi i jednostavno priznajte da niste savršeni i da vaše telo možda ima mane, ali ste i dalje jedinstveni i lepi. Ako volite sebe i imate samopouzdanje, najmanje je bitno da li imate široke bokove, krive noge, debele listove, veliki stomak. Nekad genetika odradi svoje, pa ni svo vežbanje sveta i dijete ne mogu da pomognu. Grudi vam nikada neće porasti ili vam guza nikada neće biti podignuta i zategnuta, što ne znači da ste ružni ili neatraktivni. Jednostavno, to ste vi i budite ponosni na sebe! 

3. Obratite pažnju na ono što je dobro na vama: Skrenite pažnju sa svojih loših strana, veličajući dobre! Možda nemate lep struk, ali zato imate fantastične noge! Vaše telo ne mora da izgleda šablonski, nigde ne piše kako savršeno telo treba da izgleda. Ideali su različiti, pa dok neko voli vitke i zategnute devojke, neko preferira bucmastije i "meke", a neko recimo voli da vidi žene sa velikim grudima. Sve je tako relativno!

4. Cenite ono što vaše telo može: Jednom kada ste prihvatili svoje telo, sledeći korak je da cenite sve njegove "mogućnosti". Vaše telo može mnogo, i za sebe i za druge. U stanju je da trči, skače, pliva, pleše, vaše ruke su doslovce čarobne, one slikaju, pišu, kuvaju, i kao šlag na tortu - vaše telo kakvo god da je, nosilo je ili nosiće jednog dana novi život unutar sebe.

5. Prestanite da se poredite sa drugima: Poređenje sa drugima je totalno gubljenje vremena i najlošiji način da zavolite sebe. Jedino što donosi su zajedljivost, određena zavist, i nezadovoljstvo sobom. U redu je da vam nečiji izgled bude pokretač ili inspiracija, mada i tada je bolje naći druge izvore motivacije. Svako je osoba za sebe, i čak naizgled najsavršeniji ljudi imaju svoje mane i nesigurnosti. Sledeći put kada zatekente sebe kako se poredite sa ovim ili onim, jednostavno preokrenite misli na nešto čime se ponosite na sebi!

6. Preusmerite energiju i misli na druge stvari: Mnogo ljudi je toliko opterećeno onim što na njima ne valja i šta bi trebalo da poprave, da totalno zanemare život van toga, obavljajući sve mehanički. Opsednutost sopstvenim nedostacima neće vas motivisati, već će vas samo baciti u frustraciju i stalnu težnju da se to promeni, a često baš vam tada nedostaje volja za preokret. Umesto bacanja vremena na razmišljanje šta na vama ne valja, bavite se stvarima koje vas čine srećnim. Jednom kada zavolite sebe i svoje telo, imaćete više snage i želje za početak promene.

7. Verujte: Ako mislite da za vas i dalje nema pomoći, da je beznadežan pokušja da zavolite svoje telo, vi ipka i dalje verujte. Čak ako je to uverenje i lažno, vremenom mora da postane pravo i istinsko! Vera je u svakom segmentu života veoma važan stvar, pa tako i u ovoj situaciji. Verujte da ćete jednog dana zavoleti sebe i svoje telo onako kako zaslužuje! Ako ništa, ono je jedino koje imate! 

]]>
Thu, 14 Mar 2019 03:09:48 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/303931/kako-da-naucite-da-volite-svoje-telo.html
Trikovi za vitkiji izgled http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/371240/trikovi-za-vitkiji-izgled.html Stručnjaci za modu savetuju da se izbegavaju pantalone s niskim strukom i nose širi modeli, kao i majice i bluze šireg kroja. ]]> Foto:zenskikutak.rs

Kako kamuflirati višak kilograma koji se tokom zime nataložio oko struka i bokova, pitanje je koje ovih dana muči mnoge pripadanice lepšeg pola. U takvim situacijama, stručnjaci za modu savetuju:

* Izbegavajte pantalone s niskim strukom

Ovaj model steže neželjeni višak i time ga još više ističe. Osim što više nisu moderne, ove pantalone vizuelno skraćuju noge, pa se svaki višak lakše primeti. Visokim strukom ćete prekriti viškove naglasićete struk. Izgledaćete elegantnije, ako kratke majice i topove kombinujete sa suknjama visokog struka.

* Širi model pantalona

Džins i pantalone s više elastina, šireg i vrećastijeg kroja, mogu jednostavno da prikriju neželjene viškove. Izbegavajte garderobu koja prati liniju tela, posebno uske farmerke s dosta elastina.
 

* Majice i bluze šireg kroja

Osim što su udobne, vrlo su moderne i nosive u svim prilikama, dnevnim, opuštenim, elegantnim. Jedna duža i šira bluza će prekriti sve nedostatke i viškove, čak i ako je kombinujete sa farmerkama ili pantalonama koje vam u predelu struka ne stoje baš najbolje.

]]>
Tue, 12 Mar 2019 23:46:57 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/371240/trikovi-za-vitkiji-izgled.html
SMEJTE SE "OD SRCA": Smeh je najbolji lek! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354567/smejte-se-od-srca-smeh-je-najbolji-lek.html Smeh je za svaku boljku najbolji lek, tvrde psiholozi. Potrudite se da svakodnevno pronađete razlog da se smejete "od srca" ]]> Foto:novosti.rs

Smeh je za svaku boljku najbolji lek, tvrde psiholozi. Potrudite se da svakodnevno pronađete razlog da se smejete "od srca" i videćete da će vam život biti mnogo lepši, a stvari će početi da se odvijaju u pozitivnom smeru. A, razloga za dobro raspoloženje uvek ima...

* Mala zadovoljstva - Osmehnite se komšijama, ljubaznoj prodavačici ili konobaru, šarmantnom kolegi, prolaznicima i oni će vam uzvratiti osmehom. To će odmah da rastera sumorne misli.

* Gledajte komedije - Kada ste pod stresom ili u depresivnom raspoloženju, posle dobre komedije ćete se osećati opušteno i veselo.

* Lepe uspomene - Kada evocirate uspomene, neka to budu smešne situacije, školski nestašluci, dobar provod ili lepi trenuci iz detinjstva.

* Šalite se na svoj račun - Pokušajte da u svakom problemu pronađete nešto zabavno, našalite se na račun svoje nepsretnosti, viška kilograma ili frizure. Tako ćete lakše prebroditi teške trenutke i prihvatiti svoje mane.

* Vicevi i anegdote - Umesto političkih rasprava, na porodičnim okupljanjima i "sedeljkama" sa prijateljima pričajte anegdote i viceve, prisetite se lepih uspomena. Čak i ako većina prisutnih ima velike probleme ili su hronično umorni od posla, prijaće im da "upiju" makar pola sata pozitivne energije.

]]>
Tue, 12 Mar 2019 23:53:06 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/354567/smejte-se-od-srca-smeh-je-najbolji-lek.html
Šta vaša omiljena boja otkriva o vama!? http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/312894/sta-vasa-omiljena-boja-otkriva-o-vama.html Omiljena, ali i omražena nijansa otkrivaju osobine karaktera, kao i ono što bismo hteli da promenimo kod sebe. Otkrije koju simboliku nosi svaka boja. ]]> Foto:24sata.hr

Omiljena boja govori puno o tome kakav je čovek, kako funkcioniše, kako ga drugi doživljavaju, bar tako tvrdi teorija o psihologiji boja. Naime, omiljena boja nije ona koju često nosite na garderobi, ili kojom ste ispunili svoj dom - u stvari to je boja uz koju se istovremeo osećate puni života i smireno!

Takođe, boje koju ne volite isto govore o karakteru, najpre otkrivajući njegove slabosti i nedostatke. Tako ona boja koju izrazito ne volite govori o onim delovima života u kojima "zakazujete",. Dobar je trik da pokušate da unesete i male količine omražene boje u vašu svakodnevicu, što će doprineti ravnoteži energija boje u vašem životu.

Ako su vam dve boje podjednako drage pročitajte koje se osobine vežu za te boje, jer predstavljaju kombinaciju onog što vas motiviše i pokreće. Većini ljudi je jedna boja omiljena još od detinjstva, a ako ste nedavno promenili svoj ukus u bojama, razmislite u kojim se okolnostima ta promena dogodila i odražava li ona promenu nekih prioriteta u vašem životu, kažu teoretičari boja.

Crvenu vole ljubitelji akcije: Crvena je simbol snage, strasti i vitalnosti. Često je vole ekstrovertni i temperamentni, ili ono koji bi to voleli da budu. Povezuje se s ambicijom, dobrom procenom ljudi, ali i optimizmom. Ljudi koji vole crvenu ljubitelji su akcije i inteligentni, ali često nervozni i nemaju samokritičnosti.

Narandžasta je boja društvenih i kreativnih: Ako vam je narandžasta omiljena boja, onda najverovatnije imate veliku potrebu za ljudima, toplinom u odnosima i društvom. Obično su popularni u svakoj sredini, a u radnom smislu i vrlo kreativni. Mana im je preterano dramatiziranje, prevrtljivost i neodlučnost. Narandžasta je boja znatiželje, energije i mladosti. 

Žuta je boja sreće i praktičnosti: Ako je žuta vaša omiljena boja, onda verovatno u svemu tražite neki logički smisao i red. Volite da izražavate svoju individualnost, a u stalnoj ste potrazi za novim izazovima. Mana je neodgovornost prema drugim ljudima i njihovim potrebama. Žuta boja simbolizuje sreću, mudrost i misao.

Zelena je boja ljubavi i sigurnosti: Ljudi kojima je zelena omiljena boja imaju veliku potrebu za osećajem ljubavi i pripadnosti. Takođe, teže osećaju sigurnosti i prihvaćanja u međuljudskim odnosima, a najviše pate ako ih oni koje vole ne cene. Kvalitet im je empatija, smirenost i iskrenost, a mana upravo prevelika potreba za prihvatanjem. Zelena je boja mira, morala i srdačnosti.

Plavu vole oni koji teže mirnom životu: Ljudima kojima je plava omiljena boja veliki su sanjari, koji veruju u ideale. Plava je kraljevska boja koja je simbol snage i mudrosti, a oni koju je vole deluju sanjivo i pomalo melanholično. Oni teže skladnom životu prema "poštenim pravilima", a mana im je naivnost i odbijanje promjena.

Ljubičastu vole sanjari i individualci: Ljudi kojima je ljubičasta omiljena boja su individualci, a vrline su im domišljatost, osećajnost i želja da budu jedinstveni i drugačiji od drugih. Temperamentni su i obično imaju talent za umetnost. Mane su im sklonost ironiji i pesimizmu, kao i prevelike ambicije. 

Braon vole strpljivi i izdržljivi: Ljudi kojima je braon omiljena boja jako vole svoj unutrašnji mir, dom i udobnost. Najčešće su vrlo strpljivi i izdržljivi, posebno ako nešto rade za neki cilj. Oni su odgovorni i pouzdani, a mana im je što su često nepopustljivi i tvrdoglavi u svojim stavovima.

Ljubitelji crne vole kontrolu: Ljudi kojima je crna omiljena boja imaju veliku potrebu za moći i kontrolom, a njima se rešavaju svojih prikrivenih nesigurnosti. Spolja djeluju jako i staloženo, ali su emotivniji nego što se misli. Dostojanstveni su i pomalo povučeni, a mana im je što znaju da potcene druge.

Belu vole ljubitelji savršenstva: Bela je simbol čistoće i nevinosti, ali i naivnosti. Ljudi kojima je bela omiljena boja često žude za savršenstvom i neostvarivim idealima, a često se previše orijentišu na prošlost umesto da žive u sadašnjosti. Vrlina im je što su jednostavni, praktični i pristojni.

]]>
Tue, 12 Mar 2019 00:20:35 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/312894/sta-vasa-omiljena-boja-otkriva-o-vama.html
Nikad brže nećete smršati: Dijeta sa kiselim mlekom http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/373831/nikad-brze-necete-smrsati-dijeta-sa-kiselim-mlekom.html Osnovni sastojak ove dijete je kiselo mleko, namirnica koja veoma pozitivno utiče na metabolizam. ]]> Foto:B92.net

Uz pomoć ove dijete možete skinuti 5 do 6 kilograma za 10 dana. Ipak, imajući u vidu da je u pitanju restriktivna dijeta, ne bi trebalo da se drži duže od 14 dana. Kiselo mleko je izuzetno korisna namirnica koja normalizuje aktivnost organa za varenje, poboljšava imunitet, pomaže „skupljanje” i izbacivanje toksina iz organizma i podstiče metabolizam. Dok držite dijetu sa kiselim mlekom preporučuju se sledeće namirnice: Prirodno kiselo mleko - 500 g dnevno, voće - do 300 g dnevno (osim grožđa, dinja i lubenica zbog velike količine šećera koju sadrže), meso - do 100 g dnevno (riba, piletina i curetina - sa odstranjenom kožicom i masnocom), povrće (plodovi) - do 300 g dnevno (paradajz, rotkva, krastavac, paprika...), povrće (zeleniš) - do 300 g dnevno (zelena salata, kelj, kupus, rukola, endevija...) 

Količina kiselog mleka koju ćete koristiti u pojedinim receptima zavisi od vaše želje i ukusa. Bitno je da se pojede 500 g kiselog mleka dnevno, a kako je raspoređeno po obrocima to je već vaša stvar. 

Primer jelovnika: 

DORUČAK 

Žele od kiselog mleka i malina, šoljica zelenog čaja ili šoljica čistog soka od pomorandže. 

RUČAK 

Šolja toplog biljnog čaja, hladna supa napravljena od kiselog mleka i krastavaca isečenih na sitne kolutiće, 100 g kuvanog mesa, salata od krastavca, paradajza i začinskog bilja, kiselo mleko po želji, čaša tople limunade (bez šećera). 

POPODNEVNA UŽINA 

Paradajz sa kiselim mlekom. U kiselo mleko dodajte malo senfa, malo soli i u blenderu kratko izmiksujte. 

VEČERA 

Šolja toplog biljnog čaja, boranija na pari sa kiselim mlekom, čaša tople limunade bez šećera).

]]>
Tue, 12 Mar 2019 14:51:22 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/373831/nikad-brze-necete-smrsati-dijeta-sa-kiselim-mlekom.html
Udahnite novi život nepotrebnim sitnicama u vašem domu! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/303671/udahnite-novi-zivot-nepotrebnim-sitnicama-u-vasem-domu.html Evo zanimljivih ideja kako uz malo maštovitosti možete ponovo upotrebiti dotrajale, beskorisne predmete, pretvarajući ih i divne, praktične i neobične dodatke vašem domu. ]]> "Upcycling" pojam pojavio se sredinom devedesetih, ali vremenom sve više dobija na popularnosti. Predstavnja manje radikalnu i kreativniju varijantu recikliranja - nema prethodnog uništavanja starih stvari kako bi se one pretvorile u nešto novo, već se iz njih takvih kakve jesu, uz minimalne prepravke prave novi predmeti i pronalazi im se drugačija svrha. Neki to smatraju čak i umetnošću…

A evo i nekoliko zanimljivih ideja kako uz malo maštovitosti možete ponovo upotrebiti dotrajale, beskorisne predmete, pretvarajući ih i divne, praktične i neobične dodatke vašem domu. Bez obzira je li reč o starim čepovima od vina, slomljenim čašama, starim fiokama – gotovo sve oko nas može da dobije neku novu, simpatičnu namenu.

1. Uz malo truda i boje stari ram za slike ili dotrajale rende mogu postati stalak za nakit.

  

2. Slomljene čaše mogu poslužiti kao romantilni svećnjaci u vašem vrtu.

  

3. Stare fioke kao nesvakidašnje police, ili još bolje - neobična tabla za poruke.

  

4. Čepovi od plute kao kuhinjski podmetači.

  

5. Prastara, ukrašena kutija od videokasete kao "skladište" za ključeve i sve slične kućne sitnice.

  

6. Stari CD-ovi imaju svoju namenu u pravljenju holografskih ukrasa.

  

]]>
Tue, 12 Mar 2019 00:26:40 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/303671/udahnite-novi-zivot-nepotrebnim-sitnicama-u-vasem-domu.html
Zašto opada kosa? http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/265431/zasto-opada-kosa.html Otkrijte tajnu vezu bubrega i kose i kakva je ishrana najbolja za zdravu, bujnu i sjajnu kosu ]]> Ručak za kosu

Češljamo je, farbamo, izbjeljujemo, peglamo, feniramo, kovrdžamo... Za njenu neposlušnost ne možemo uvek kriviti šampon ili lak za učvršćivanje, nego navike koje smo upražnjavali mesecima, pa i godinama unazad od dana kada se kosa odlučila pobuniti našem stilizovanju.

Čim dlaka izraste iz folikula i postane vidljiva, ona više nije živa. Zato se za negu kose treba pobrinuti mnogo pre, dok je još u začecima, u porama na temenu koje ne vidimo. Folikuli se mogu negovati jedino zdravom ishranom, namirnicama bogatim složenim ugljenimhidratima (pirinač, testenine, hlebovi od celog zrna) koji folikulima daju energiju, esencijalnim masnim kiselinama (riba, soja) koje hidriraju folikule, vitaminima B6 i B12 (žumance, banane, spanać) koji ojačavaju spoljašnji deo dlake i sprečavaju opadanje.

Koji organi su povezani sa kosom

Kosa u proseku rastu od 1 do 1,5 cm mesečno. Stoga ako je vaša kosa do ramena, vaš najduži pramen star je čak do dve godine. Možete li se setiti šta ste tada užinali? Ako danas započnete ishranu bogatu vitaminima i mineralima i esencijalnim masnim kiselinama ne očekujte da će se to već sutra odraziti na izgled kose. Moraćete da se strpite od tri do šest meseci kako bi se novi prehrambeni stil za očuvanje prirodne lepote kose isplatio. No ako se već godinama zdravo hranite, uzrok preteranog opadanja kose može biti stres, hormonalni disbalans, bolesti koje ste preboleli ili lekovi koje ste pili, smatra američki dermatolog Neil Sadick.

Sve to može uticati, kaže Sadick, na nadbubrežne žlezde koje u situacijama psihičkog i fizičkog stresa proizvode više muških hormona, a taj višak uzrokuje preterano opadanje kose. Dobra vest je da se kosa nakon takve prolazne faze stresa obično oporavlja. 

]]>
Mon, 11 Mar 2019 00:19:29 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/265431/zasto-opada-kosa.html