Press Online :: Zabava http://www.pressonline.rs/zabava/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Zabava http://www.pressonline.rs/zabava/rss.html 20 INDIJANSKIH MUDROSTI: Dragocena pravila koja će vam promeniti život na bolje! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/343398/20-indijanskih-mudrosti-dragocena-pravila-koja-ce-vam-promeniti-zivot-na-bolje.html Kako biste napravili korenite promene u vašem životu i da bi vam sve krenulo na bolje, prvo morate promeniti način razmišljanja. Etički kodeks severnoameričkih Indijanaca može sve vas inspirisati na važnu promenu u razmišljanju, pa samim tim i životu. ]]> Foto.lovesensa.rs

Usvojite 20 indijanskih životnih pravila i otisnite se u lepšu budućnost!

1. Ustanite sa suncem i pomolite se. Molite se sami. Molite se često. Jednom će Veliki Duh poslušati vaše molitve.

2. Budite tolerantni prema onima koji su skrenuli s puta. Neznanje, ljutnja iljubomora dolaze od izgubljenih duša. Molite se da se vrate na ispravan put.

3. Pronađite sebe. Ne dopustite da drugi upravljaju vašim putem. To je samo vaš put! Ostali mogu ići s vama, ali niko ne može napred umesto vas.

4. Budite obzirni prema gostima u svojoj kući. Poslužite im najbolju hranu, ponudite im najbolji krevet, prema njima budite pošteni i pravedni.

5. Ne uzimajte što nije vaše, bilo od ljudske zajednice, prirode ili nečije kulture. Niste zaslužili ni dobili. Nije vaše.

6. Poštujte sve na Zemlji, kako ljude tako i biljke.

7. Poštujte mišljenja drugih, njihove želje i reči. Nikad ne prekidajte druge dok govore, ne zamerajte, ne rugajte im se. Svakoj osobi dopustite pravo na lično mišljenje.

8. Nikada ne govorite loše o drugima. Negativna energija koju šaljete a još u njoj i uživate vratiće vam se višestruko.

9. Svi ljudi greše. Svaka greška se može oprostiti.

10. Negativne misli stvaraju bolest uma, tela i duha. Vežbajte optimizam.

Pročitajte još:

FENG ŠUI: Kako da harmonija i sreća vladaju vašim domom tokom 2015. godine

NA SLOVO, NA SLOVO: Šta početno slovo imena govori o vašem karakteru?

NOVI POČETAK: Evo kako da budete srećniji u 2015.

11. Priroda nije naša, ona je deo nas. Priroda je deo naše globalne porodice.

12. Deca su budućnost. Usadite im u srca ljubav, vodite ih s mudrošću i učite o svim životima. Kada rastu, dajte im prostora da rastu.

13. Izbegavajte da povređujete srca drugih. Otrov tog bola vratiće se vama.

14. Uvek budite iskreni.

15. Održavajte svoju ravnotežu: mentalno, duhovno, emocionalno i telesno "ja" moraju da budu jednako snažni, čisti i zdravi. Krepite telo da bi se krepio um. Rastite u duhovnosti kako biste iscelili emocionalne rane.

16. Svesno odlučite šta ćete biti i kakvi ćete biti, kako ćete delovati i kako ćete stajati iza svojih postupaka. Budite odgovorni za svoje postupke.

17. Poštujte tuđu privatnost i lični prostor. Ne mešajte se u tuđe vlasništvo, pogotovo ne u sveto i duhovno. To je zabranjeno.

18. Budite sigurni u sebe. Ne možete biti brižni i pomagati drugima ako niste brižni prema sebi i ako prvo ne pomognete sebi.

19. Poštujte tuđa verska uverenja. Ne prisiljavajte druge da veruju u vaša.

20. Delite svoju sreću.

]]>
Thu, 24 Dec 2020 23:46:36 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/343398/20-indijanskih-mudrosti-dragocena-pravila-koja-ce-vam-promeniti-zivot-na-bolje.html
Horoskop za petak 25. decembar http://www.pressonline.rs/zabava/astro/343546/horoskop-za-petak-25-decembar.html Dnevni horoskop. ]]> OVAN

Ona: Prijatelji su vam na prvom mestu. Idealan period za rešavanje zakonskih situacija.

On: Prija vam druženje sa Vodolijama. Trpite pritisak na poslu.

BIK

Ona: Pokušavate da se osigurate za sve što radite u životu. Potrebne su vam promene.

On: Teško menjate bilo šta u svom životu. Problemi na poslu.

BLIZANCI

Ona: Priželjkujete odlazak na putovanje. Rzamišljate o nasledstvu.

On: Neko vam je obećao veću količinu novca. Planirate putovanje.

RAK

Ona: Dobijate brojne komplimente. Razmišljate o zajedničkom životu.

On: U periodu ste kada možete povoljno da plasirate svoje ideje u javnost. Manji troškovi.

LAV

Ona: Neko vam predlaže sastanak. Ne odstupate od svojih kriterijuma.

On: Ispunjava vas rad na poslu. Dobijate ponudu od Jarca.

DEVICA

Ona:  Javlja vam se muškarac iz inostranstva. Vodite računa da vas neko ne prevari za novac.

On: Loš period za finansije. Moguća je nova ljubav.

VAGA

Ona: Posao vas opterećuje. Nova saradnja sa Ribama.

On: Upuštate se u novi poslovni projekat. Kreativni ste.

ŠKORPIJA

Ona: Očekuje romantičan potez svog partnera. Gubite strpljenje na poslu.

On: Dogodiće vam se neobična ljubav. Veoma ste osećajni.

STRELAC

Ona: Skloni ste donošenju iznenandih odluka u ljubavi. Impuslivni ste.

On: Preko interneta će vam se javiti uporna ženska osoba. Izlazite na zabavu.

JARAC

Ona: Rešavate porodične odnose. Neko će vas obradovati sa romantičnim gestom.

On : Razmišljate o renoviranju svog doma. Potrebne su vam inovacije.

VODOLIJA

Ona: Brojne vesti su vas iznenadile.  Dobijate neobične pozive.

On: Često se nervirate zbog razgovora sa nekim osobama. Budite tolerantniji.

RIBE

Ona: Imate nejasne predstave o osobi koja vam se sviđa. Zaljubićete se.

On: Opterećuje vas finansijski problem. Flertujete sa jednom Vagom ili Bikom. 

]]>
Thu, 24 Dec 2020 23:47:17 +0100 Astro http://www.pressonline.rs/zabava/astro/343546/horoskop-za-petak-25-decembar.html
Otkrivena 75 godina duga misterija smrti čuvene žene pilota http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387693/otkrivena-75-godina-duga-misterija-smrti-cuvene-zene-pilota.html Kada je neverovatna žena pilot Ejmi Džonson ispala iz svog aviona i nestala u ledenoj vodi Temze, Britanija je izgubila jednu legendu. Ribareva kći je postala svestski poznata zvezda jer je bila prva žena koja je samostalno letela iz Engleske u Australiju, a misterija njene smrti i dalje se razrešava. ]]> foto: blic.rs

Ejmi Džonson je rođena u engleskom gradu Hal. Njeni roditelji, Džon Vilijam Džonson i majka koja se zvala takođe Ejmi, radili su u ribarskoj industriji. Učila je u Kingstonškoj srednjoj školi u rodnom mestu. Kasnije je studirala na Šefildskom Univerzitetu. Kada je završila studije otišla je na kurs za sekretarice. Želela je da leti i da iskusi poslove kakvi nisu nuđeni ženama početkom 20. veka. U julu Ejmi odlazi u Londonski avijatičarski klub i tamo započinje nov život.

Ejmi je postavila rekord i za najbrži let od Britanije do Japana, Južne Afrike i Indije. Ona je takođe postala i prva osoba koja je letela iz Londona za Moskvu za samo jedan dan.

Čak i 75 godina nakon njene smrti Ejmina zaostavština živi. Smela Džonsonova je uz pomoć improvizovanih mapa i kompasa uspela da zabeleži neverovatna putovanja.

Ejmi se zatim povukla i počela da služi Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu tokom Drugog svetskog rata, prevozeći avione iz fabrike u Škotskoj do vazduhoplovnih baza na jugu Engleske. Ta odluka koštala je Ejmi života, što je misterija koja i danas postoji.

Njeno telo nakon jednog leta nikada nije pronađeno, a istoričar doktor Alek Gil, veruje da dokazi ukazuju na užasan kraj za Ejmi, kako ju je iseckao propeler broda koji je poslat da je spase nakon pada njenog aviona.

Ejmi je imala 37 godina, kada je 5. januara 1941. godine letela kroz maglu i jake nanose vetra i snega, sa pokvarneim kompasom, kako bi prevezla novi "Airspeed Oxford" avion iz Blekpula do Oksforda. Ona je odbila da posluša naređenje da ne kreće. Let je trebalo da taje oko 90 minuta, ali četiri sata kasnije, ona se srušila u blizini obale grada Kent.

Kada je njen avion ostao bez goriva, ona je primetila konvoj Kraljevske mornarice u Temzi i rizikovala nadajući se da će biti spašena.

Samo sekundu nakon otvaranja padobrana upala je u ledenu vodu, ona je panično krenula da maše, a zatim je nestala. Pretpostavlja se da se udavila, a novi dokazi mogu da objasne zašto njeno telo nikada nije pronađeno. Tvrdi se da ju je slučajno ubio brod za spašavanje.

Otkrovenje dolazi od Henrija Golda (84), čiji je otac, takođe Hari, bio mornarički rezervista na brodu koji je tragao za Ejmi. Hari je naveo kako je brod udario u sprud i zatim je promenio pravac kako bi se oslobodio.

- Moj otac je ugledao i video da je ona previše blizu broda i vikao da ugase motore zato što idu u pogrešnom pravcu, ali ga oni nisu poslušali. Jedan od oficira mu je rekao da mu ne govori šta da radi. Da su ga poslušali Ejmi bi možda preživela - ispričao je Hari.

- Nekoliko sekundi kansije ona je odvučena pod brod gde su je kako se tvrdi propereli iseckali - priča dalje vremešni Gold.

Ni Hari ni njegove kolege nisu pozvane da svedoče tokom istrage o Ejminoj smrti.

Ali, u zvaničnom izveštaju postoji podrška za Harijevu priču, od strane zapisničara Kraljevske moranirice Klarka Robertsa, čiji je prijatelj kapetan Bil Hal, takođe bio na brodu, koji je tragao za Ejmi, zajedno sa Harijem.

Ta priča otkriva kako je Ejmi plutala veoma blizu broda, zatim je uspela da dozove mornare, da kaže da je voda ledena i da je što pre izvuku napolje.

Ejmi, 1931.
Foto: WikipediaEjmi, 1931.

- Bacili su joj konopac, ali ona nije mogla da se drži čvrsto za njega. Zatim se čulo kako neko viče da se ugase motori broda. Na kraju, Ejmi je bila odvučena ispod broda i iseckana na komade.

Kapetan broda poručnik Valter Flečer je zaronio sa konopcem oko struka da je traži. Ubrzo su ga izvukli iz ledene reke, i dan kasnije je umro zbog hipotermije. Dobitnik je Albertove medalje za hrabrost.

Gore pomenuti istoričar doktor Alek Gil navodi da je priča koja rešava misteriju Ejmine smrti samo spekulacija bez dokaza u vidu ostataka njenog tela, ali da ipak postoji mogućnost da je Krajevksa mornarica želela da prikrije šta se dogodilo jer nisu sigurno hteli da priznaju da su ubili najpopularniju ženu pilota na svetu.

]]>
Thu, 24 Dec 2020 23:48:22 +0100 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/387693/otkrivena-75-godina-duga-misterija-smrti-cuvene-zene-pilota.html
TAKO JEDNOSTAVNO, A TAKO EFIKASNO: Čarobni domaći preparat za brži rast kose! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/342987/tako-jednostavno-a-tako-efikasno-carobni-domaci-preparat-za-brzi-rast-kose.html Duga i zdrava kosa je jedan od glavnih obeležja ženstvenosti. ]]> Foto:zena.rs

Ravnu i sjajnu kosu svi muškarci vole a svaka devojka je bar jednom poželela da je ima.

Neke žene ne mare mnogo za dužinu kose dok postoje one koje bi sve dale da imaju dugu, gustu i zdravu kosu.

Možete isprobati metodu sa crnim lukom, koja je veoma popularna u Holivudu. Dermatolozi kažu da nema nikakvih loših posledica po kožu glave ili dlaku.

Crni luk je dobar zato što je bogat sumporom koji podstiče proizvodnju kolagena, koji je jako važan za rast kose.

Rezultati će biti vidljivi već nakon mesec dana!

Recept je veom jednostavan.

Izrendajte dva do četiri luka i iscedite njihov sok. Masirajte glavu sokom i ostavite 15 minuta da odstoji.

Ako imate vremena, možete ostaviti sok na glavi ceo sat. Tako će rezultat biti bolji.

Nakon toga operite kosu kao i inače i stavite regenerator. Ovaj tretman radite dva puta mesečno i rezultati će vas zadiviti.

I nemojte da brinete, kosa vam neće smrdeti na luk.

Pročitajte još:

OSNOVNA PRAVILA STILA: Ovih pravila se morate pridržavati!

NOVI POČETAK: Evo šta treba da obećate sebi za Novu godinu!

Deset znakova koji vam govore da SIGURNO niste spremne da se udate!

]]>
Thu, 24 Dec 2020 23:50:31 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/342987/tako-jednostavno-a-tako-efikasno-carobni-domaci-preparat-za-brzi-rast-kose.html
HOROSKOP OTKRIVA KAKVI STE U BRAKU: Strelac u svemu prati svog partnera, Ovan sklon ljubomornim ispadima! http://www.pressonline.rs/zabava/astro/342834/horoskop-otkriva-kakvi-ste-u-braku-strelac-u-svemu-prati-svog-partnera-ovan-sklon-ljubomornim-ispadima.html Neko je posvećen karijeri, drugi pak porodici, neki zaborave nežnost u braku, a neki švrljaju sa strane...Saznajte kakav je vaš horoskopski znak u braku ]]> Ovan
Muškarac Ovan je vrlo muževan. Lako se odlučuje za brak. Ne beži od odgovornosti i voli da dominira. Kraj sebe želi lepu i pametnu ženu, koja će mu dati dovoljno slobode. Često se dešava da dodatno zadovoljstvo traži van kuće.
Žena Ovan će uvek će podržati partnerove ambicije jer pored sebe želi uspešnog muškarca. Ispunjavaće sve svoje bračne obaveze, ali neće želeti da se odrekne svojih interesovanja. Vrlo je aktivna i uvek dobro organizovana. Sklona je ljubomornim ispadima.

Bik
Muškarac Bik je jako je posvećen ženi i deci. Uvek će se truditi da svojoj porodici obezbedi najbolje uslove za život. Po prirodi je vrlo blag i dobroćudan. Jedan je od najstrastvenijih muževa. Ako mu žena ne pruži fizičko zadovoljstvo, može biti sklon prevarama.
Žena Bik je vrlo posvećena bračnoj zajednici i spremna na žrtvu da bi sačuvala harmoniju. Podržava tezu da ljubav ulazi preko stomaka, odlična je domaćica.Vrlo je osećajna i slaba na decu. Od muža očekuje da bude uspešan i da joj pruži materijalnu sigurnost.

Blizanci
Muškarac Blizanac nije najidealniji partner za brak. Život sa njim može biti vrlo lep, interesantan i opušten, ali samo ako pored sebe ima ženu koja ga neće sputavati. S druge strane, njegova žena će imati punu slobodu. Vrlo je šarmantan i voli da flertuje.
Žena Blizanac je po prirodi pomalo nestašna, ali u braku je spremna da se menja. Često je vrlo privržena svom mužu. Odgovaraju joj muškarci koji mogu intelektualno i verbalno da joj pariraju. Nije tip žene koja će sve da podredi porodici jer želi da se ostvari i u karijeri.

Rak
Muškarac Rak je vrlo tradicionalan i jako vezan za svoju porodicu, ali i porodicu iz koje potiče. Iako važi za idealnog partnera, sa njim nije lako živeti. Njegova žena će uvek morati da se bori i sa njegovom mamom. U kući provodi najviše vremena i vrlo je dobar domaćin.
Žena Rak je prava „žena“, osećajna i verna svom mužu. Pre svega je majka, puna ljubavi i razumevanja. Porodica joj je najvažnija. Ona traži muža koji će joj u svakom trenutku biti zaštitnik i oslonac. Lako stupa u brak, a još lakše prepušta incijativu partneru.

Lav
Muškarac Lav je neko ko želi da svojoj ženi bude centar sveta. Smatra da svi u kući treba da mu se podrede, posebno ona da bi on mogao da napreduje. Kao roditelj nije strog jer je i on sam veliko dete. Njegova žena mora da bude lepa, negovana i uvek doterana.
Žena Lav je vrlo organizovana i uvek nađe vremena za sve, dok kućne obaveze ne zapostavlja. Za ambiciozne muškarce je idealna prilika. Njena pojava izaziva divljenje. Sa ponosom ćete moći da je predstavite svojim roditeljima i poslovnim saradnicima. Vrlo je lojalna i stastvena.

Devica
Muškarac Devica će u braku sigurno biti najvredniji muž i neko koga bi na prvi pogled poželele sve žene. Nije posesivan, ali ni naročito strastven pa se najbolje uklopa sa ženom Devicom. Čest je vrlo konzervativan po shvatanjima i nije mnogo romantičan.
Žena Devica je veoma analitična. Ukoliko se ne odluči za brak iz interesa, u bračnoj zajednici je izuzetno osećajna supruga i majka. Sposobna je da sve drži pod kontrolom. Od muža očekuje da pre svega bude odgovoran. Često deluje hladno. Fizičko zadovoljstvo joj nije primarno.

Vaga
Muškarac Vaga je pravi umetnik u ljubavi, ali ipak nije neko kome odgovara bračni život. Teško se prilagođava. Privlače ga žene koje vode računa o svom izgledu i koje umeju da mu se suprotstave kada je to potrebno. Vrlo je strastven, dobar ljubavnik, ali često i neveran.
Žena Vaga je vrlo upadljiva, privlačna i ženstvena žena, uvek okružena udvaračima. Ona je ideal o kome maštaju svi muškarci. U braku teži harmoniji. Prava je dama koja ne uživa u obavljanju kućnih poslova. Muž mora da je mazi, pazi i obezbedi luksuzan život.

PROČITAJTE JOŠ:

PAZITE KOME ŠTA PRIČATE! Evo kako horoskopski znaci čuvaju tajne!

ŠTA VAS U LJUBAVI I SEKSU ČEKA U 2015.: Raku sledi dinamičan period, Ovnu prijatna iznenađenja!

EGIPATSKI HOROSKOP: Koji duh vlada vašim karakterom!

Škorpija
Muškarac Škorpija je vrlo posesivan i ljubomoran. Sa njim nije lako dostići sreću u braku. Neprijatne situacije mogu da se izbegnu ukoliko mu žena stalno pokazuje i dokazuje veliku ljubav. Ne voli hladne i dominantne žene jer smatra da je on „glava porodice“.
Žena Škorpija vrlo ozbiljno pristupa braku. Partnera bira srcem, a ne razumom. Sve će učiniti da usreći svoju decu i muža. S druge strane, očekuje da bude beskrajno voljena i poštovana. Vrlo je energična i strastvena. Ukoliko muškarac ne uspe da odgovori njenim zahtevima, spremna je da ode.

Strelac
Muškarac Strelac je rođeni avanturista i u životi i u ljubavi. Ne teži braku po svaku cenu. Njegova žena mora da bude elokventna, zabavna i sposobna da se snađe i bez njega. On na ljubav gleda potpuno drugačije od drugih. Ljubomoru svoje žene neće tolerisati.
Žena Strelac je pre svega vrlo mudra i prijateljski nastrojena kao supruga. U stanju je da u svemu prati svog izabranika. U braku ne podnosi monotoniju i sve će učiniti da zajednički život ne upadne u kolotečinu. Potreban joj je neko ko ume da je zabavi. U duši je romantična.

Jarac
Muškarac Jarac je najčešće posvećen karijeri pa u brak ulazi dosta kasnije nego drugi znaci. Žena će pored njega osećati sigurnost, ali će biti lišena emotivnih izliva nežnosti s njegove strane. On nesvesno bira dominantniju ženu, ali očekuje da se i neka njegova pravila poštuju.
Žena Jarac je kao stvorena za muškarca koji teži mirnom porodičnom životu bez uzbuđenja. Muž može da bude potpuno siguran u njenu vernost. Ipak, ova žena je vrlo suzdržana, hladna, često čak i odbojna. Ne ume da pokaže emocije čak ni kad joj je veoma stalo do partnera.

Vodolija
Muškarac Vodolija je vrlo nepredvidiv muškarac koji nije idealan za brak. Njegova izabranica ne treba da otvori sve karte ukoliko želi da zadrži njegovu pažnju tokom zajedničkog života. On se lako okreće onoj koja je interesantnija i sposobnija.
Žena Vodolija je vrlo jednostavna, neobična i prijateljski nastrojena žena. Od braka beži dok se ne pojavi pravi. U kuhinji se ne snalazi baš najbolje, ali zato ništa ne krije niti se stidi da vam pokaže svoje emocije. Sklona je avanturama uvek kada pomisli da je njen život postao rutina.

Ribe
Muškarac Riba je jedan od najboljih kandidata za brak. Svojoj ženi će biti spreman da ispunjava sve želje ukoliko mu to mogućnosti dozvoljavaju. On je neko ko će najviše vremena provoditi sa porodicom. Teško će se odlučiti da rizikuje bračnu sreću zbog ljubavnice.
Žena Riba je toliko ženstvena da sve ostale žene baca u senku. Često nema dovoljno snage i volje da svoje fantastične ideje sprovede u delo pa joj je potreban jak muškarac, koji će da je vodi kroz život. Od braka ne odustaje čak ni kada doživi krah čvrsto verujući da će drugi put imati više sreće.

]]>
Thu, 24 Dec 2020 23:51:05 +0100 Astro http://www.pressonline.rs/zabava/astro/342834/horoskop-otkriva-kakvi-ste-u-braku-strelac-u-svemu-prati-svog-partnera-ovan-sklon-ljubomornim-ispadima.html
Čovek koji je pokušao da digne Hitlera u vazduh, ali nije uspeo zbog jednog detalja http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/391365/covek-koji-je-pokusao-da-digne-hitlera-u-vazduh-ali-nije-uspeo-zbog-jednog-detalja.html Baron Rudolf fon Gersdorf je uzviknuo: "Pobeda", držeći levu ruku u džepu, a desnu podignutu kako bi pozdravio Hiltera. Firer je uzvratio na ovaj znak poštovanja, a Baron je aktivirao bombu u levom džepu. ]]> foto: blic.rs

Gersdorf je bio oficir u nemačkoj vojsci, a plan za napad na Hitlera je razvio u saradnji sa Treskovim, jednim od oficira koji je bio čaln izdajničke grupe koja je imala zadatak da napravi strategiju invazije Sovjetskog saveza. Oni su takođe bili i deo zaverničkog kruga koji se bavio likvidacijom Hitlera.

Kad je pozdravio firera, Baron je pomerio ruku iz džepa i dozvao Hitlera mašući u izložbeni prostor u berlinskom vojnom muzeju "Zeughaus". Dok je vodio lidera Trećeg rajha u obilazak oduzete opreme sovjetskih snaga, bomba je trebalo da eksplodira u roku od petnaest minuta, a obilazak je po rasporedu trebalo da traje oko pola sata. Sve je bilo lepo smišljeno, ali jedan detalj je bio neočekivan.

Hitler je bio u žurbi.

Prema Baronovim memoarima, imao je samo nedelju dana da razmisli da li će prihvatiti zadatak da likvidira firera. Treskov mu nije dao nikakve smernice kako to da učini, osim kad to treba da se desi i da Gersdorf treba da ubije i sebe. Baron je bio udovac, a o njegovom jedinom detetu, ćerci, bi se starao njegov brat.

Adolf Hitler
Adolf Hitler

Gersdorf je tvrdio da je gajio anti-naci osećanja još kasnih tridesetih u svojim memoarima, uz napomenu kako je njegov prvi utisak o Hitleru bio da je on "odbojan proleter koji je možda i mentalno nestabilan". Godine 1941, Gersdorf je dobio naređenja koja opisuje u memoarima kao monstrouzna i kriminalna.

Jedno, da omogući nemačkim vojnicima da ubijaju ruske građane bez straha od mogućeg progona, drugo, da bilo koji uhvaćeni komesar bude momentalno pogubljen. ali, prema Baronu, to je bio masakr u Barisovu u Belorusiji, koji je bio prekretnica za pokretanje zavera protiv Hitlera i njefove likvidacije, jer je to bila jedina preostala opcija. Jevrejski geto u Barisavu je bio mesto masakra 15.000 muškaraca, žena i dece.

Bilten iz Jevrejske telegrafske agencije je izvestio da su punoletne žrtve ubijene oružjem, a da su deca živa zakopana.

Gersdorf je tokom gore pomenutog obilaska muzeja sa Hitlerom, u sebi neprestano ponavaljao da mora da uspori razgledanje kako zna i ume. Međutim, Adolf je sve prošao za manje od pet minuta, ostavljajući Gersdorfa iza sebe, sa bombom koja otkucava na njemu.

Dok je gledao u Hitlera kako napušta muzej, Baron je razmišljao kako da se spase. Brzo je otišao do najbližeg toaleta i oslobodio se bombe.

Baron je preminuo u Minhenu 1980. godine u 74. godini starosti, decenijama se pitajući šta bi se desilo da je uspeo da uspori firera.

]]>
Thu, 24 Dec 2020 23:51:46 +0100 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/391365/covek-koji-je-pokusao-da-digne-hitlera-u-vazduh-ali-nije-uspeo-zbog-jednog-detalja.html
dRUMELODY, NewLand je tu, naše novo okruženje! http://www.pressonline.rs/zabava/dzet-set/421322/drumelody-newland-je-tu-nase-novo-okruzenje.html Frekvencija emocionalnog komunicaranja na najmanjoj je daljini. ]]> Ljudi i biljke veće digitalne dopadljivosti nego prirodne, dosegle je najveći stepen površnosti.

Fizičko upravljanje osećajima je počelo.

Osećaj ukusa, mirisa, a danas i dodira, ništa drugo neće donieti nego tupilo. Inteligencija je na kolenima.

Sve su to podsvesne poruke koje su nam različitim, novim „on line“ doktrinama koje ne poznajemo, servirane na meniju za doručak svakog jutra.

Pa ipak danas dRUMELODY nam donosi novi muzički spot kao jedinstvenu video priču ono što mnogi i ne vide, i ne čuju, a vide i sve čuju, i razumeju.

Pripovedajući pesmom i videom, NewLand ostavlja jedan zapis vremena u kojem danas živimo.

Novi album Freedom of imagination u izdanju Sarajevo diska možete preslušati ovde.

Podsećanja radi Berin Tuzlić iz Sarajeva multmedijalni umetnk poznat pod umetničkim
imenom Drumelody u oktobru ove godine objavio je novi album „Freedom of imagination”.
Ceo album je na Jutjubu, a spotom u šumi je velika vrata otvorio „Slobodi maštanja”.

]]>
Fri, 11 Dec 2020 20:32:56 +0100 Džet set http://www.pressonline.rs/zabava/dzet-set/421322/drumelody-newland-je-tu-nase-novo-okruzenje.html
Nije posao drugih da vas vole, to je vaš posao: 10 životnih istina koje morate da znate http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/384819/nije-posao-drugih-da-vas-vole-to-je-vas-posao-10-zivotnih-istina-koje-morate-da-znate.html Važno je uvek biti svestan ovih životnih činjenica kako bismo svoj životni put uvek održavali svežim i smislenim. ]]> foto: stil.kurir.rs

Znate ono kad nešto čujete sto puta na stotinu različitih načina pre nego što konačno dopre do vas? Deset istina navedenih u nastavku čvrsto pripadaju toj kategoriji – životne lekcije koje su mnogima od vas verovatno već poznate, ali se vrlo lako zaborave. Vrlo često nastavljamo da "živimo" svoje živote kao da ove "istine" uopšte ne postoje. Važno je uvek biti svestan ovih životnih činjenica kako bismo svoj životni put uvek održavali svežim i smislenim.

1. Prosečni ljudski život je relativno prekratak

Duboko u sebi znamo da je ovaj život prekratak i da će nas jednog dana snaći smrt, ali ipak se uvek bezgranično iznenadimo kada se to dogodi nekome koga poznajemo. To je osećaj poput onoga kad se penjemo stepenicama odsutnog uma i pogrešno procenimo poslednju stepenicu. Očekujemo da ima još jedna, ali je zapravo ne bude. To nas za trenutak izbaci iz ravnoteže, ali vrlo brzo nam se um vrati u sadašnji trenutak.

Živite svoj život danas! Ne ignorišite smrt, ali nemojte ni da je se bojite. Smrt je deo života i smrt nije kraj, ali trenutno je bitno da se bavimo sadašnjim životom. Bojte se života kojeg nikad niste živeli jer ste se bojali da nešto preduzmete. Smrt nije najveći gubitak u životu. Najveći gubitak je ono što umire u vama dok ste još živi. Budite hrabri. Budite odvažni. Budite nasmrt preplašeni i nakon toga svejedno napravite sledeći korak.

2. Živećete samo život kakvog ga sami sebi stvorite

Vaš život ja samo vaš. Drugi vas mogu uveravati u nešto, ali odluka leži samo na vama. Drugi mogu hodati uz vas, ali ne i umesto vas. Stoga se pobrinite da je put kojim odlučite da hodate usklađen s vašom intuicijom i željama i nemojte se bojati da promenite svoj put ili da krenete novim ako to ima smisla.

Bolje je biti na dnu onih skala na koje želite da se popnete, nego na vrhu onih na koje ne želite. Budite produktivni i strpljivi. Spoznajte kako strpljenje ne znači čekanje, već sposobnost zadržavanja dobrog stava dok teško radite na onome u šta verujete. Ovo je vaš život i stvoren je potpuno od vaših izbora. Neka vaša dela govore glasnije od vaših reči.

I ako vas život nauči samo jedno, neka to bude da se uvek isplati napraviti skok prema onome o čemu sanjate. Čak iako ne znate gde ćete doskočiti, budite dovoljno hrabri da zakoračite u nepoznato i da poslušate svoje srce.

3. Biti zauzet ne znači i biti produktivan

Zauzetost (ili prezaposlenost) nije vrlina, niti je nešto vredno posebnog poštovanja. Iako svi ponekad imamo lude rasporede, retki od nas imaju legitimnu potrebu da budu zauzeti sve vreme. Mi jednostavno ne znamo kako da živimo unutar svojih mogućnosti, kako pravilno da postavimo prioritete, i kako reći "ne" kada je to potrebno.
Zauzetost se retko može povezati s produktivnošću. Dovoljno je baciti pogled na "zauzete" ljude. Njihov broj uveliko nadmašuje broj produktivnih ljudi. Zauzeti ljudi žure na sve strane, a gotovo uvek kasne. Idu na posao, konferencije, sastanke, društvene angažmane, itd. Oni jedva da imaju dovoljno slobodnog vremena za porodična druženja i retko dovoljno spavaju. Ipak, imejlovi i poruke pršte iz njihovih pametnih telefona poput metaka iz mitraljeza, a njihovi planeri su pretrpani obvezama. Njihov zauzet raspored im daje uzvišeni osećaj važnosti. No, sve je to iluzija. Oni su poput hrčka koji trči na točku.

Iako zauzetost može da učini da se osećamo više živim nego bilo šta drugo na kratko vreme, osećaj nije održiv dugoročno. Mi ćemo neminovno, bilo to sutra ili na dan naše samrti, zaželeti da smo provodili manje vremena u toj zauzetosti, a više za življenje svrhovitog života.

4. Pre uspeha se uvek pojavljuje neka vrsta neuspeha

Većina grešaka su neizbežne. Naučite kako da oprostite sebi. Nije problem pogrešiti, ali je problem ako iz grešaka nikad ništa ne naučimo.

Ako se previše bojite neuspeha, nema šanse da ćete učiniti šta je potrebno da biste bili uspešni. Rešenje ovog problema je u stvaranju prijateljstva s neuspehom. Želite da znate razliku između majstora i početnika? Majstor je pogrešio više puta nego što je početnik uopšte pokušao. Iza svakog velikog umetničkog dela leži hiljadu neuspelih pokušaja, samo što nam ti pokušaji jednostavno nikada nisu bili prikazani.

Samo zato što se nešto ne događa sada, ne znači da neće nikad. Ponekad stvari moraju da budu vrlo pogrešne pre nego što postanu ispravne.

5. Razmišljanje i delovanje su dve vrlo različite stvari

Uspeh nikada ne dolazi da vas traži dok vi čekate i razmišljate o njemu.

Vi ste ono što činite, a ne ono što kažete da ćete uraditi. Znanje je u osnovi beskorisno bez delovanja. Dobre stvari ne dolaze onima koji čekaju; one dolaze onima koji rade na osmišljenim ciljevima. Zapitajte se šta vam je zaista važno, a zatim imajte hrabrosti da izgradite svoj život oko odgovora.

Zapamtite, ako čekate trenutak u kojem ćete se osećati 100% spremnim za početak, verovatno ćete čekati ostatak svog života.

6. Ne morate čekati izvinjenje da biste oprostili

Život postaje mnogo lakši kada naučite da prihvatite sva izvinjenja koje nikada niste dobili. Ključ je biti zahvalan za svako iskustvo – pozitivno ili negativno. Ljutnja iz prošlosti je savršen način za gubljenje današnje sreće. To je kao da dopuštate neželjenom društvu da besplatno stanuje u vašoj glavi.

Oprost je obećanje – ono koje želite da održite. Kada oprostite nekome vi dajete obećanje da nećete dozvoliti da nepromenjiva prošlost radi protiv vašeg sadašnjeg sebe. To nema nikakve veze s oslobađanjem kriminalca od posledica njegovog ili njenog kriminala, ali ima sve veze s oslobađanjem sebe tereta večne žrtve.

7. Neki su ljudi su jednostavno pogrešan izbor za vas

Vi ćete biti samo onoliko veliki koliko su ljudi s kojima ste okruženi, stoga budite dovoljno hrabri da otpustite one koji bi vas spuštaju. Ne bi trebalo da forsirate odnose s ljudima koji stalno čine da se osećate manje vrednima.

Ako neko čini da se osećate neugodno i nesigurno svaki put kad ste s njima, iz bilo kojeg razloga, oni verovatno nisu baš materijal za prijatelja. Ako oni čine da se osećate da ne možete biti svoji, ili ako vas umanjuju na bilo koji način, nemojte nastavljati odnos s njima. Ako se osećate emocionalno iscrpljeni nakon druženja s njima ili ste uvek malo teskobni kada ih se prisećate, poslušajte svoju intuiciju. Ima toliko "pravih ljudi" za vas, koji vam daju energiju i podstiču vas da budete još bolji vi. Nema smisla nastavljati odnos s ljudima koji nisu pravi izbor za vas.

8. Nije posao drugih da vas vole – to je vaš posao

Važno je ophoditi se lepo prema drugima, ali je još važnije da to činite sebi. Da biste nešto učinili u ovom svetu, potrebno je da zaista volite sebe. Zato pazite da ne počnete sami sebe posmatrate očima onih koji vas ne cene. Znajte svoje vrednosti, čak i ako oni to ne čine.

Neka vas danas neko voli baš onakvim kakvi jeste – koliko god da imate grešaka, koliko god se ponekad osećate neprivlačnim, koliko god da mislite da ste nepotpuni – neka vas neko voli upravo takvima kakvi jeste, a taj neko budite vi.

9. Vi niste ono što posedujete

Stvari su stvarno samo stvari i one nemaju apsolutno nikakvog uticaja na to ko ste vi kao osoba. Većina nas može da učini nešto s mnogo manje nego što mislimo da nam je potrebno. To je vredan podsetnik, pogotovo u današnjoj izuzetno potrošačkoj kulturi koja se fokusira više na materijalne stvari, nego na smislene veze i iskustva.

Stvorite sebi svoju vlastitu kulturu. Nemojte gledati TV, ne čitajte svaki modni časopis i ne trošite previše vremena uz večernje vesti. Smognite snage da ispunite svoje vreme smislenim iskustvima. Prostor i vreme koje zauzimate u ovom trenutku su život, ali ako se brinete o nekom poznatom licu, onda ste neopunomoćeni. To je tragična vrsta razmišljanja. To je samo "holivudsko" pranje mozga. Ono što je stvarno ste vi i vaši prijatelji, vaša porodica, vaše ljubavi, vaši usponi, vaše nade, vaši planovi, vaši strahovi, itd.

Prečesto nam se govori kako mi nismo važni, mi smo periferija za ono što jeste. "Dobiti diplomu, dobiti posao, dobiti auto, dobiti kuću i nastaviti dobijati." I to je tužno, jer jednog dana ćete se probuditi i shvatiti da ste bili prevareni. I sve što ćete onda želeti je da vratite svoj um uzimajući ga iz ruku perača mozga koji žele da vas pretvore u robota koji kupuje sve što nije važno kako bi zadivio one koji nisu važni.

10. Sve se menja, svake sekunde

Zagrlite promenu i shvatite da se ona događa s razlogom. To neće uvek biti očigledno odmah, ali na kraju će se isplatiti.

Ono što danas imate, već sutra može postati ono što ste jednom imali. Nikad se ne zna. Stvari se menjaju, često spontano. Ljudi i okolnosti dolaze i odlaze. Život ne prestaje ni za koga. On se kreće brzo i juri od smirenosti do haosa u razdoblju od nekoliko sekundi i to se događa ljudima svaki dan. Verovatno se to upravo sada događa nekome u vašoj blizini.

Ponekad najkraći delić sekunde u trenutku promeni smer naših života. Naizgled bezopasna odluka ponekad pogodi naš svet kao da meteorit pogađa Zemlju. Čitavi životi se okrenu naglavačke, prema boljem ili lošijem, snagom nepredvidljivog događaja. I ti se događaji neprestano odvijaju.

Koliko god dobro ili loše stanje bilo sada, to će se promeniti. To je jedina stvar na koju možete računati. Zato, kada je život dobar, uživajte u njemu s osećajem zahvalnosti. Nemojte svaki dan težiti nečem boljem. Sreća nikada ne dolazi do onih koji ne cene ono što imaju dok to imaju. Kad se situacija promeni, budite zahvalni na lekciji koju je potrebno naučiti kako biste rasli.

 

 

 

]]>
Wed, 18 Nov 2020 02:37:18 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/384819/nije-posao-drugih-da-vas-vole-to-je-vas-posao-10-zivotnih-istina-koje-morate-da-znate.html
Horoskop za sredu 18. novembar http://www.pressonline.rs/zabava/astro/384805/horoskop-za-sredu-18-novembar.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

OVAN
Obratite pažnju na nečiju primedbu, nema razloga da se ponašate kao preveliki optimista u poslovnim susretima. Umerenost u svakom pogledu predstavlja najbolje rešenje, zatražite na vreme nečiji savet ili stručno mišljenje. Izbegavajte osobu koja Vas često nepotrebno opterećuje svojim teatralnim ponašanjem ili velikim prohtevima. Napravite emotivnu distancu u odnosu na nekog. Sugestija:Važno je da sačuvate unutrašnju ili psihološku ravnotežu.

BIK
Uporno zagovarate svoje profesionalne ciljeve i imate odredjene zahteve od kojih ne želite lako da odstupite. Sve se svodi na sposobnost dobre procene i uspešnog delovanja na različitim nivoima. Nema potrebe da iskušavate osobu sa kojom se nalazite u ljubavnoj ili prijateljskoj vezi. Ublažite svoje kriterijume kako biste imali realniju sliku o zajedničkim mogućnostima. Sugestija: Sačuvajte prisebnost duha i »zrno mudrosti«.

BLIZANCI
Stalo Vam je da ostavite veliki utisak na svoju okolinu ili na jednu uticajnu osobu. Potrudite se da sačuvate pravu meru vrednosti i dobre kriterijume u poslovnim pregovorima. Budite dovoljno promišljeni i uzdržani. Prenesite dobro raspoloženje i emotivnu inspiraciju i na svog partnera. Ako ste slobodni, prihvatite nečiji poziv ili igru zavodjenja u društvu osobe koja Vam se dopada. Sugestija: Neka Vaša osećanja budu ispred »glasa razuma«, opustite se.

RAK
Prate Vas dobre okolnosti i faktor sreće, očekuje Vas zapaženi uspeh na različitim stranama. Važno je da se pravilno organizujete, postoje rezultati koji istovremeno potvrdjuju Vaše intelektualne i praktične sposobnosti. Neko ume da Vas ispuni emotivnim zanosom. Nova dešavanja predstavljaju dobar povod da stvarate zajedničke planove, iz svega možete da naslutite i neko novo zadovoljstvo. Sugestija: Podstičite kod sebe pozitivnu orijentaciju u raspoloženju i mišljenju.

LAV
Pomisao da se nalazite ispred drugih, odslikava Vašu potrebu za dominacijom ili potrebu da zavedete nova pravila poslovanja. Neprijatnost koja Vas očekuje predstavlja logičan sled dogadjaja i reakciju na Vaše ponašanje. Nema razloga da preuveličavate svoje potrebe u susretu sa voljenom osobom. Ne možete lako promeniti nečiju volju i mišljenje, ponekad ni upornost nije dovoljna. Sugestija: Izbegavajte stresne ili naporne situacije koje Vas suviše iscrpljuju.

DEVICA
Postoje iznenadni dogadjaji na poslovnoj sceni koji Vas ometaju da u potpunosti ostvarite svoje namere. Potrebno je da pronadjete neko zaobilazno rešenje. Položaj Meseca trenutno utiče na Vaše sentimentalno raspoloženje ili na potrebu za emotivnim zbližavanjem. Emotivni izazov ili nova avantura, može imati i svoje negativne posledice. Ponekad »zabranjeno voće« donosi gorak ukus. Sugestija: Prijaće Vam više sati zdravog sna, obratite pažnju na svoje snove.

VAGA
Uporno pokušavate da skrenete pažnju svoje okoline u pravcu koji najviše ispunjava Vaše potrebe. Ispoštujte nečiju ulogu u poslovnoj saradnji, jer korisne informacije mogu da Vam obezbede odredjene olakšice koje Vam nedostaju. Izbegavajte novu rasparavu sa voljenom osobom, nema potrebe da se dokazujete na pogrešan način ili protiv nečije volje. Promenite svoju taktiku. Sugestija: Obratite pažnju na uredniji način života.

ŠKORPIJA
Nema razloga da strogo forsirate svoje poslovno-finansijske planove, jer nova orijentacija u razmišljanju i delovanju donosi bolju satisfakciju. Zatražite nečije stručno mišljenje ili praktičan savet. Nepotrebno iskušavate patnerovo strpljenje, možete zažaliti zbog nekih izgovorenih reči ili ishitrenih postupaka. Budite strpljiviji nego obično u iščekivanu na nečiji odgovor ili reakaciju. Sugestija: Priuštite sebi bolji tretman nege i kvalitenije uslove relaksacije.

STRELAC
Delujete neskromno u svojim poslovnim nastupima i ne dozvoljavate da se neko suprotstavlja Vašim zahtevima. Zbog Vašeg autoritativnog ponašanja usledice različiti komentari i reči kritike. Nema potrebe da pričate o stvarima koje ne poznajete dovoljno ili da se energično suprotstavljate svom partneru bez dobrog povoda. Osećaj ljutnje brzo prolazi, više mislite o onim lepim stvarima. Sugestija: Slobodno vreme posvetite nekom omiljenom hobiju ili relaksaciji.

JARAC
Vaš način razmišljanja u ovom trenutku predstavlja »pun pogodak«. Poslovni stil koji zagovarate pozitivno utiče na Vašu popularnost u društvu saradnika. Potrebno je da se izjasnite o zajedničkim ciljevima. Smišljate novi izgovor za neka neispunjena obešanja, ali Vas partner ima jasne zahteve i neše dozvoliti da ga »pomerate« u drugi plan. Učinite nešto, kao gest izvinjenja i iskrene pažnje. Sugestija: Podstičite kod sebe vedro i optimističko raspoloženje.

VODOLIJA
Vaš entuzijazam nailazi na izvesno negodovanje u društvu saradnika, prati Vas nerazumevanje sa jednom »uticajnom« osobom. Nema potrebe da rizikujete oko poslovno-finansijskih pregovora ili u situacijama, kada postoji neki vid zabrane. Stvari nisu tako jednostavne, kao što biste želeli da ih predstavite pred bliskom osobom. Jer san o sreći, ipak nije isto što i sreća. Sugestija: Potrebne su Vam različite »mere opreza«, izvegavajte novo uzbudjenje i stresne situacije.

RIBE
Važno je da prihvatite sve nužne okolnosti u poslovno-finansijskoj saradnji, kao i da ispoštujete osnovni protokol u odnosu prema saradnicima. Ponekad delujete previše sitničavo, nema potrebe da komplikujete zajednički dogovor. Delujete uznemireno, što predstavlja »loš predznak« u susretu sa voljenom osobom. Kontrolišite svoju sujetu kako nekog ne biste isprovocirali na lošu reakciju. Sugestija: Izbegavajte situacije koje Vas preterano uznemiravaju.

]]>
Wed, 18 Nov 2020 02:38:21 +0100 Astro http://www.pressonline.rs/zabava/astro/384805/horoskop-za-sredu-18-novembar.html
PUTOVANJE KROZ KRALJEVINU JUGOSLAVIJU: Prošetajte mističnim svetom 1920ih godina http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/389425/putovanje-kroz-kraljevinu-jugoslaviju-prosetajte-misticnim-svetom-1920ih-godina.html Zahvaljujući Velislavu Radevu i portalu MyCentury.tv, Newsweek Srbija je došao do izuzetno retkih fotografija koje su zabeležile davno izgubljene predele i raznolike načine života širom Kraljevine Jugoslavije ]]> Kurt Hilšer bio je nemački fotograf koji je svoju karijeru posvetio putovanjima po Evropi i umetničkom dokumentovanju neverovatnih predela, mesta i etnografskog bogatstva. Zahvaljujući Velislavu Radevu, osnivaču i uredniku portala MyCentury.tv, portal Newsweek Srbija je došao do ovih izuzetno retkih fotografija koje su zabeležile davno izgubljen svet i način života.

Novo Selo, južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

U periodu između 1910. i 1930. godine, objavio je nekoliko knjiga sa fotografijama pejzaža i arhitekture u Italiji, Španiji i Nemačkoj, nakon čega je dobio poziv od vlade Kraljevine Jugoslavije.

Novo Selo, južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Sredinom dvadesetih godina prošlog veka, Hilšer je proputovao kraljevinu i ostavio nam neprocenjivo svedočanstvo o davno nestaloj državi i ljudima koji su u njoj živeli.

Kratovo, južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Od zvaničnog Beograda, dobio je prevodioca koji mu je pomagao u radu, kao i pismo preporuke koje mu je omogućavalo da od lokalnih vlasti dobije resurse koji su mu bili potrebni za rad, a izvanrednu fotografsku opremu obezbedile su mu fabrike Zeiss-Ikon i Agfa.

Kratovo, južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Hilšer je napravio preko 1.200 fotografija na putovanju koje ga je vodilo od u slovenačkih Alpa, do jugoslovensko-bugarske granice. U uži izbor, ušla je 191 fotografija kojima je Hilšer želeo da "prikaže privlačni, raznoliki karakter pejzaža, arhitekture i načina života Jugoslovena".

Ohrid, južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

"Nisam želeo da napravim kolekciju razglednica", pisao je Hilšer.

Narodna nošnja u južnoj Srbiji (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Njegova neverovatna kolekcija objavljena je 1926. u Berlinu od strane "Verlag Ernst Wasmuth AG".

Bardovci, južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Portal Newsweek.rs došao je do ovih neverovatnih fotografija Kurta Hilšera, zahvaljujući Velislavu Radevu, osnivaču i uredniku portala MyCentury.tv čiji je cilj očuvanje foto-video istorije Balkana.

Kontrolni punkt na jugu Srbije (Kosovo i Metohija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Južna Srbija (današnja Makedonija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Pijačni dan u Prizrenu, Srbija (Kosovo i Metohija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Prizrenska narodna nošnja, Srbija (Kosovo i Metohija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Porodica iz Srbije; Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Manastir Visoki Dečani, Srbija (Kosovo i Metohija); Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Herceg Novi; Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Skopska Crna Gora; Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Crnogorski guslar; Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Višegrad, Bosna; Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Trebinje; Autor: Kurt Hielscher / courtesy of Velislav Radev, Editor at MyCentury.tv

Nastavak članka na sledećoj strani...

]]>
Wed, 18 Nov 2020 02:39:32 +0100 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/389425/putovanje-kroz-kraljevinu-jugoslaviju-prosetajte-misticnim-svetom-1920ih-godina.html
Ovo vam mama NIKADA nije rekla! http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/338775/ovo-vam-mama-nikada-nije-rekla.html Nije bilo tužnijeg zvuka od vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njenoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slomilo u milion sitnih komadića. ]]> foto:magazin.hr

Onog trenutka kada shvatite da čekate dete, život vam počne nepovratno da se menja. Ta promena postane sve očiglednija rođenjem deteta koje će da vas provede kroz najnapornije, ali i najlepše putovanje u životu - roditeljstvo. A uživljavajući se u ulogu roditelja, shvatićete i koliko je toga podnelavaša majka, pa ćete napokon i sami da iskusite neke stvari koje vam ona, verovatno, nije nikada rekla.

1. Rasplakali ste je... mnogo puta

Plakala je kad je otkrila da je trudna s vama. Plakala je dok vas je rađala. Plakala je prvi put kad vas je držala u naručju. Plakala je od sreće, straha, brige i jer vas toliko voli. Ona je sve vreme s vama proživljavala svaku vašu sreću i tugu, bili vi toga svesni ili ne.

2. Ona je želela to poslednje parče torte
 
Ali, kad je videla kako ga vi gledate (iako je vama bio treći komad, a ona tortu nije ni probala), nije mogla da ga uzme. Znala je da će biti mnogo srećnija ako vaš stomačić bude pun, a ne njen.

3. Bolelo je

Kad ste je vukli za kosu, kad ste je grebali noktićima koje niste želeli da isečete, kad ste je grizli dok vas je dojila, kad ste je lupali u rebra još dok ste bili u stomaku, kad ste naterali njeno telo da se grči u agoniji dok vas je rađala... svaki put je bolelo.

4. Uvek se bojala
 
Od trenutka kad vas je začela, činila je sve što je u njenoj moći da vas zaštiti. Ona nije želela da vas da nikome da vas drži (iako je popustila), da vas slučajno ne bi ispustili, a srce joj je zastalo kad ste napravili prve korake. Kad ste počeli da izlazite, ostajala je budna da vas dočeka (čak i ako se pravila da spava), i ustajala je rano kako bi vas budila za školu. Sa svakim ogrebanim kolenom bila je uz vas i bila je spremna da vas reši svakog ružnog sna.

5. Ona zna da nije savršena

Ona je svoj najgori kritičar. Zna sve svoje mane i ponekad se mrzi zbog njih. A najstroža je prema sebi kad je reč o vama. Želela je da bude savršena mama, da ne uradi ništa pogrešno, ali, budući da je samo čovek, grešila je. I verovatno još uvek pokušava da sebi oprosti neke od tih grešaka. Volela bi da može da se vrati u prošlost i da ispravi neke stvari, ali ne može, pa budite blagi prema njoj jer je radila najbolje što je tada znala.

6. Gledala vas je dok spavate
 
Bilo je noći kada je bila budna do tri ujutru, moleći se da napokon zaspite. Jedva je držala otvorene očidok vam je pevušila i molila vas je da napokon zaspite. Tada, kada ste napokon zaspali, legla bi pored vas i na tren bi je napustio umor kad bi videla vaše anđeosko malo lice, iskusivši više ljubavi nego što je mislila da je moguće.

7. Nosila vas je duže od devet meseci

Jer vam je trebala. Tako da je to i radila. Naučila je da vas drži u naručju dok kuva, čisti, jede, čak i dok spava. Jer to je bio jedini način na koji je nekad mogla da zaspi. Bila bi umorna, bolela bi je leđa, alidržala bi vas jer ste vi želeli da budete uz nju. Mazila vas je, volela, ljubila i igrala se s vama. A vi ste bili sigurni i voljeni u njenim rukama.

8. Slomilo joj se srce svaki put kad biste se rasplakali

 
Nije bilo tužnijeg zvuka od vašeg plača, ili toliko užasnog prizora kao kad bi se niz vaše obraščiće kotrljale velike suze. Ona bi učinila sve što je u njenoj moći da vas smiri, a kad ne bi mogla da zaustavi vaše suze, srce bi joj se slomilo u milion sitnih komadića.

9. Stavljala vas je na prvo mesto

Mogla je da izdrži bez hrane, tuširanja i sna. Uvek je vaše potrebe stavljala ispred svojih. Provela bi ceo dan brinući o vama, i na kraju dana ne bi imala energije za sebe. Ali sledećeg dana bi se probudila i ponovila sve ispočetka, jer ste joj vi toliko značili

10. Sve bi ponovila
 
Biti majka je jedan od najtežih poslova na svetu, pa će vas ponekad dovesti do ivice snage i živaca. Plačete, boli vas, trudite se, ne uspevate, radite i učite. Ali uz to iskusite i više sreće nego što ste mislili da je moguće i osećate da će vam ponekad srce pući od silne ljubavi. Uprkos bolu, tugi, dugim noćima i ranim jutrima, ona bi opet sve to ponovila, jer ste vi to zaslužili. Tako da sledeći put kad je vidite, recite svojoj mami hvala i neka zna da je volite. Verujte, to je nešto što ne možete da joj kažete previše puta.


]]>
Mon, 16 Nov 2020 23:12:39 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/338775/ovo-vam-mama-nikada-nije-rekla.html
Kako se vaš horoskopski znak bori sa stresom? http://www.pressonline.rs/zabava/astro/344199/kako-se-vas-horoskopski-znak-bori-sa-stresom.html Praznici su vreme veselja i ljubavi, ali takođe sa sobom donose dosta stresa. Pogledajte kako se možete opustiti na osnovu znanja iz astrologije. ]]> foto:zenablic.rs

OVAN
Pripadnici ovog znaka su puni energije, koja može da bude negativna. U stresnim situacijama mogu doći do negatvnog ispoljavanja frustracija koje su se sakupile u njima. Najbolje je prepustiti se fizičkim aktivnostima i izbaciti napetost iz sebe. Vožnja biciklom ili udaranje u vreću za boks mogu biti idealno rešenje!

BIK

Bikovi skupljaju negativne stvari i frustracije u sebi. Može doći do ispaštanja nedužnih ukoliko ne izbace stres na vreme. Trebalo bi da obrate pažnju na dnevni raspored i ostave slobodno vreme za sebe. Gledanje omiljene serije ili opuštajuća kupka im mogu pomoći u stresnim danima.

BLIZANCI

Pripadnicima ovog znaka mozak uvek radi i upravo ih te misli koče da se opuste. Najbolji način relaksacije za ovaj intelektualni znak je da prebace fokus misli na drugu temu. Igranje igrica ili čitanje dobre knjige su uvek dobro rešenje.

RAK

Oni često preuzimaju previše zadataka na sebe. Umeju da budu emotivno i fizički iscrpljeni. Mirna večera kod kuće uz zagrljaj voljene osobe će im ublažiti emotivne nalete besa.

LAV

Dobro se nose sa pritiskom ali i njima je potrebno opuštanje. Bavljenje stvarima koje vole će ih najviše usrećiti i osloboditi stresa. Kroz kreativnost će izbaciti napetost tako da je rešenje okretanje hobiju.

DEVICA

Uvek u pripravnosti i spremni za nove zadatke. Ukusna večera i čaša vina podstaćiče ih na razgovor kojim mogu izbaciti ono što ih muči.

VAGA

Pripadnicima ovog znaka fizičko ugađanje je najveći užitak. Odlazak na masažu ili kod frizera može popraviti i najgori dan.

ŠKORPIJA

Stres na ovaj znak deluje zamorno u fizičkom smislu. Njihovo ultimativno opuštanje je seks sa voljenom osobom i dugo maženje posle toga. Ovo će ih udaljiti od briga i problema.

STRELAC

Kao i Ovnu, Sstrelcu je potrebna određena doza fizičke aktivnosti da bi izbacili frustracije. Najbolja je kombinacija fizičke aktivnosti sa druženjem. Sportska ekipa je najbolje rešenje, a druženje mogu nastaviti na piću posle toga.

JARAC

Ovi ljudi su jedni od onih koji nakon napornog dana ne zadovoljava izležavanje. To ih dovodi do ponovnog premotavanja događaja od tog dana. Najbolja stvar za njih je izlazak u grad ili zajednička aktivnost sa partnerom.

VODOLIJA

Pripadnici ovog znaka stresne situacije bolje proživljavaju kada su okruženi ljudima. Odabrano društvo i gledanje smešnih video snimaka mogu ih oraspoložiti. Partnerov zagrljaj i čaša pića dodatno udovoljavaju Vodolijama.

RIBE

Za svoju savršenu relaksaciju bi trebalo stvoriti posebnu atmosferu. Prigušena svetla i omiljena muzika. Meditacija i biljni čaj doprinose osećaju smirenosti. Mobilni telefon bi trebalo ugasiti i usmeriti misli ka sebi.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 23:23:56 +0100 Astro http://www.pressonline.rs/zabava/astro/344199/kako-se-vas-horoskopski-znak-bori-sa-stresom.html
MISTERIJA: Ko je bio Kristofer Kolumbo i zašto je krio svoje poreklo? http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/351384/misterija-ko-je-bio-kristofer-kolumbo-i-zasto-je-krio-svoje-poreklo.html Kolumbov sin Ernando znao je odgovor na ovo misteriozno pitanje, ali, sledeći instrukcije svoga oca, posejao je još veće sumnje... ]]> Foto:Blic.rs

Ovaj čuveni moreplovac koji je otkrio Novi svet veoma se potrudio da prikrije ko su njegovi preci i da istoričarima tako zada težak zadatak. Teorijama o njegovom poreklu nikada kraja: bio je i Kastiljanac i Portugalac i Majorčanin i Baskijac i Katalonac, pa čak i Englez. Međutim, istoričari nikada ništa od ovoga nisu potvrdili.

Zvanična teorija glasi da Kolumbo potiče iz skromne porodice iz Đenove, ali ipak se svake godine pojavi i neka nova informacija, koja to pobija.

Samo jedan čovek znao odgovor

Ove predostrožnosti mogu se opravdati činjenicom da je pitanje Kolumbovog porekla veoma osetljivo (bilo iz religijskih razloga, ako je preobraćeni Jevrejin, bilo iz političkih razloga, ukoliko je bio otvoreno neprijateljski raspoložen prema velikim plemićima i monarsima, ili zbog svog nezavidnog društvenog položaja).

Mada je tajnu čuvao sve do svoje smrti, Ernando, Kolumbov sin je u svom testamentu otkirva važne detalje: navodi da je sin Kristofera Kolumba, Đenovljanina, admirala koji je otkrio Novi svet.

Njegovi savremenici su ga nazivali „strancem“, što je tada značilo da nije rođen u Kastilji, ali to nije isključivalo mogućnost da je Majorčanin, Valensijanac ili Katalonac.

U dokumentu overenom 22. februara 1498. godine Kristofer Kolumbo navodi da je iz Đenove došao da služi Katoličkim kraljevima. U istom tekstu nalaže svome drugom sinu Dijegu da, kada on napusti ovaj svet, neguje odnose sa svojim rodnim krajem, Đenovom. Međutim, oni koji brane stav da se Kolumbo nije rodio u Italiji dovode u pitanje verodostojnost ovog teksta.

Čak i ukoliko je tačno da je rođen u Đenovi, druga pitanja ostaju otvrorena: Zašto je to tako uporno krio kada su već svi znali da nije kastiljanskog porekla? Čime se bavio pre nego što je došao u Španiju?

 

Plemenito poreklo je tada bilo izuzetno značajno. Sama činjenica da je Kristofer Kolumbo iz Đenove nije predstavljala problem na španskom dvoru, ali poreklo njegove porodice svakako jeste bilo prepreka za ostvarivanje njegovih planova.

Međutim, Ernando Kolumbo navodi da nije istina da je porodica njegovog oca skromnog porekla.

Danas je najprihvaćenija teorija da je Kristofer Kolumbo bio unuk Đovanija Kolumba koji se bavio tkanjem u okolini Đenove. Njegov otac Domeniko nastavio je ovaj porodični zanat i oženio je ćerku jednog drugog tkača, Suzanu Fontanarosu. Bračni par se preselio u Đenovu, gde se negde oko 1451. godine rodio ovaj veliki moreplovac.

Dakle, na prvo putovanje je otišao sa nešto više od 40 godina. Međutim, i ovo može biti sporan podatak: Bartolome de las Kasas u svojim spisima navodi da je Kolumbo tada bio znatno stariji.

Iako nije bio iz siromašne porodice, njegovi roditelji su hleb zarađivali sa svojih deset prstiju. Budući da su bili karakteristični za ljude iz nižih društvenih slojeva, manuelni poslovi su u ono doba u gotovo svim krajevima Evrope bili predmet prezira. Zato ne čudi činjenica da je Kolumbo krio svoje poreklo. Ne iznenađuje čak ni to što se hvalio, ne navodeći ime, da nije prvi admiral u svojoj porodici.

Pradeda jevrejskog porekla

Mada je bilo govorkanja da Kolumbo ima jevrejske krvi (između ostalog, neki su tvrdili da ima fizičke osobine karakteristične za Jevreje u Italiji), Bartolome de las

Kasas, koji je veoma dobro poznavao Kolumba, zapisao je da je ovaj osvajač Novog sveta bio katoličke veroispovesti, naglašavajući da je čak bio i veoma pobožan.

Čak i u ovoj đenovljanskoj teoriji, za sada najprihvaćenijoj, istraživači još uvek vide mnogo pitanja bez odgovora. Dovoljno je navesti da na italijanskom jeziku ima veoma malo poznatih tesktova o Kolumbu, a te sporadične beleške sadrže ozbiljne greške.

U poslednje vreme na snazi dobija i teorija po kojoj je Kolumbo rođen u Pontevedri.

Istraživač Giljermo Garsija de la Riega navodi da je dokaza za ovu tezu toliko da „istorija ne bi dozvolila toliko slučajnosti“. Dodatna istraživanja će verovatno dati I pouzdanije podatke.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 23:23:43 +0100 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/351384/misterija-ko-je-bio-kristofer-kolumbo-i-zasto-je-krio-svoje-poreklo.html
Pet stvari koje nikako ne biste smele da radite vašim grudima http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/384696/pet-stvari-koje-nikako-ne-biste-smele-da-radite-vasim-grudima.html Poznate zvezde nikada neće prestati da nas iznenađuju svojim "izumima"... ]]> Foto:B92.net

Verovatno ste čuli kako Kim Kardašijan namešta svoje grudi kada želi da ima savršen dekolte bez grudnjaka i sigurno ste upoznati sa pirsingom na bradavicama. Jeste da sve to zvuči zanimljivo i možda izgleda lepo, ali nikako nije zdravo. 

Predstavljamo vam pet stvari koje nikako ne treba da uradite da bi vam grudi izgledale bolje i lepše, ako ne želite da zdravlje stavite pod rizik. 

Lepiti ih selotejp trakama 

Kim Kardašijan je odavno podelila sa celim svetom informaciju o tome kako namešta grudi kada treba da nosi haljinu ili majicu bez grudnjaka sa dubokim dekolteom - lepi ih širokim selotejp trakama! Ako želite da probate ovaj trk, rizikujete da dobijete gadnu iritaciju kože u tom predelu, jer je ona jako osetljiva. Kako kaže dr Kac, trake mogu izazvati crvenilo i osip, naročito u predelu bradavica, koje su posebno osetljive. Takođe možete razviti alergiju koja će se pojavljivati u vidu ekcema svaki put kada upotrebite selotejp traku (za neke druge stvari naravno). 

Stavljanje botoksa u njih 

Neke žene se opredeljuju za tretman botoksom, kako bi podigle i učvrstile mišiće dojki. Ideja iza ovoga stoji u tome što se pektoralni mišić paralizuje, a samim tim se dojka podiže ka gore. Međutim, mnogi poznati estetski hirurzi predlažu da to ne radite, jer rezultat nije dugovečan, košta mnogo i ima nuspojavu - višak kože koja visi. Takođe treba izbegavati i tretmane koji uključuju ubrizgavanje filera za lice u grudi. Poslednja procedura koja se takođe preporučuje je "vampirski tretman", u kojem se koristi vaša krv za povećanje i podizanje grudi. 

Depiliranje dlačica sa grudi 

Možete ih izdepilirati u salonu, ali zašto biste to htele? Pored toga što može izazvati urastanje i iritaciju, tretman ostavlja i neprijatne opekotine. Elektroliza takođe nije dobra opcija, jer može dovesti do pojave ožiljaka. Skraćivanje makazama je u redu, ali ako želite da ih se rešite, najbolje je da odete na lasersko uklanjanje, koje jeste skupo, ali je najbolje. 

Trčanje u topu za jogu 

Grudnjak/topić za jogu je možda odličan za pravljenje poza u jogi, ali nije nikako dobar za trčanje jer ne pruža dovoljnu podršku grudima. Pored toga što vam može dati osećaj neugodnosti, trčanje u ovom grudnjaku može dovesti do pucanja vezivnog tkiva u grudima, zbog čega će grudi početi da vam vise. Zato je najbolje da kupite pravi sportski grudnjak koji će stegnuti grudi i neće im dozvoliti da se mnogo pomeraju. 

Bušenje bradavica 

Poznate zvezde poput Kendal Džener i Rijane sa ponosom pokazuju svoj pirsing na bradavici, ali ipak treba biti oprezan sa ovim načinom ukrašavanja: bušenjem bradavica može se razviti rizik od dobijanja apscesa (gnojnog čira) koji je jako bolan. Pored toga, pirsing može ozbiljno oštetiti mlečne kanale, što može predstavljati problem kada budete imali dete. Takođe, neke žene su alergične na metal koji se koristi za pirsinge, pa to može izazvati i osipe i druge tipove infekcija.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 23:23:21 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/384696/pet-stvari-koje-nikako-ne-biste-smele-da-radite-vasim-grudima.html
Horoskop za utorak 17. novembar http://www.pressonline.rs/zabava/astro/402323/horoskop-za-utorak-17-novembar.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

Ovan

Ljubav:
Priželjkujete više nego što je moguće, partner deluje mrzovoljno dok sluša Vaše primedbe. Budite realni u proceni nečijih mogućnosti.
Posao:
Imate drugačije ideje od svojih saradnika i nećete dozvoliti da neko odlučuje u Vaše ime o poslovnim interesima.
Zdravlje:
Izbegavajte stresne situacije, prijaće Vam više sati zdravog sna.

Bik

Ljubav:
Voljena osoba negoduje i osporava Vaše ponašanje. Ali, Vi to poričete sa namerom da se stvari promene u Vašu korist.
Posao:
Delujete sumnjičavo u susretu sa saradnicima, tako da odbijate nečije kritizersko mišljenje. Ne budite brzopleti.
Zdravlje:
Obratite pažnju na pravilniji režim ishrane, budite umereni.

Blizanci

Ljubav:
Partner, za razliku od Vas, lakše rešava lične probleme. Na žalost, nečije samouvereno ponašanje Vas dovodi u inferiornu poziciju.
Posao:
Nema razloga da optužujete okolinu za poslovne propuste. Dobro procenite najbolji trenutak za efikasnu akciju.
Zdravlje:
Razgovarajte sa bliskim prijateljima i izbegavajte depresivno raspoloženje.

Rak

Ljubav:
Nema razloga da se zanosite velikim očekivanjima. Nemojte ucenjivati partnera, pokažite više tolerancije.
Posao:
Nečije prisustvo na Vas deluje podsticajno. Orijentisani ste ka dobrim ciljevima i imate jasne stavove.
Zdravlje:
Važno je da pravilno usmerite svoju kreativnu energiju.

Lav

Ljubav:
Nema potrebe da se namećete u nečijem prisustvu. Ponekad velika upornost donosi suprotan efekat.
Posao:
Teško Vam je da donesete dobru poslovnu procenu i konačnu odluku bez nečijeg znanja. Izbegavajte preteranu razmetljivost u ponašanju.
Zdravlje:
Važno je da pravilno kanališete svoju kreativnu energiju.

Devica

Ljubav:
U emotivnom životu delujete napeto, jer stvari iznenada izmiču Vašoj strogoj kontroli.
Posao:
Između Vas i okoline postoje različiti nesporazumi, što Vam daje za pravo da insistirate na istini.
Zdravlje:
Nemojte sebe opterećivati nepotrebnim sumnjama.

Vaga

Ljubav:
Pokažite više nežnosti i maštovitost u društvu voljene osobe. Ukoliko ste slobodni, odgovorite na nečiji poziv. Planirajte novi emotivni susret.
Posao:
Ukoliko Vam nedostaju pouzdane informacije nemojte davati zvanična obećanja. Probleme je lakše rešavati uz saradnički dogovor.
Zdravlje:
Važno je da pravilno usmeravate svoju kreativnu energiju.

Škorpion

Ljubav:
Partner insistira na obostranim promenama. Morate posedovati dovoljno razumevanja da biste prihvatili i stvari koje nisu po Vašoj volji.
Posao:
Važno je da poštujete osnovni protokol, stoga nemojte činiti prekršaje koji mogu da Vas kompromituju pred saradnicima.
Zdravlje:
Nema razloga da se opterećujete pogrešnim slutnjama.

Strelac

Ljubav:
Izbegavajte destruktivno ponašanje pred bliskom osobom. Kažnjavanjem drugih, ustvari kažnjavate sami sebe.
Posao:
Lakše je krivicu prebaciti na druge, posebno ako neko nema dovoljno hrabrosti da Vam se suprotstavi. Preuzmite odgovornost.
Zdravlje:
Potrebno je da se rasteretite suvišnih briga i obaveza.

Jarac

Ljubav:
Pred voljenom osobom umete da ostavite utisak koji odgovara Vašim potrebama, ali zapitajte se kuda sve to vodi?
Posao:
Velike ambicije treba pravilno dozirati, procenite najbolji trenutak za akciju. Postoje ciljevi koji se drže u strogoj tajnosti.
Zdravlje:
Položaj Meseca utiče na Vašu preteranu sentimentalnost i osetljivost.

Vodolija

Ljubav:
Nema razloga da nepravedno kažnjavate osobu koju volite. Budite pažljiviji prema svojoj porodici.
Posao:
Dobro razmislite o svojim poslovnim interesima, jer okolnosti se brzo smenjuju. Odložite jedan poslovni dogovor ili finansijsko ulaganje.
Zdravlje:
Obratite pažnju na pravilniji način ishrane.

Ribe

Ljubav:
Nedostatak takta i poverenja u susretu sa voljenom osobom uzrokuje novu raspravu. Delujete suviše strogo i zahtevno.
Posao:
Ideju koju imate ne treba isticati kao najbolje poslovno rešenje, strpljivo sačekajte nečiju podršku.
Zdravlje:
Prijaće Vam neka dodatna aktivnost, kao dobra psihoterapija ili resterećenje.
]]>
Mon, 16 Nov 2020 23:14:41 +0100 Astro http://www.pressonline.rs/zabava/astro/402323/horoskop-za-utorak-17-novembar.html
Najveća lažirana pomorska tragedija u istoriji http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382708/najveca-lazirana-pomorska-tragedija-u-istoriji.html U četiri sata ujutro 22. novembra 1963. trajekt Kornelijus G. Kolf sa 400 putnika polako je plovio sa Staten Ajlenda prema trajektnom pristaništu kod Ulice Vajthol na Donjem Menhetnu. ]]> foto: b92.net

Još je bio mrak, bilo je hladno, a oni koji su na pristaništu dočekali trajekt nisu ni primetili da se oko broda pojavljuju džinovski kraci hobotnice koja je odjednom izronila, obmotala se oko broda i, dok su putnici vrištali, povukla ga ispod površine mora. 

Magazin Ozy podsetio je na jedinu zabeleženu katastrofu u SAD u kojoj je ogromni glavonožac odvukao neki brod. Bila je to ujedno i najgora pomorska katastrofa u SAD ikad, a razlog zašto je skoro niko nije zapamtio jeste to što je tog dana, samo nekoliko sati kasnije, u Dalasu ubijen američki predsednik Džon Kenedi. 

Više od pola veka kasnije, umetnik Džoi Redžinela sa Staten Ajlenda čuva sećanja na živote izgubljene tog dana. Osnovao je veb-stranicu s retkim vestima iz 1963. o toj nesreći i snimio dokumentarni film s dvojicom retkih očevidaca. 

Izborio se i za postavljanje spomenika u Bateri Pprku na Menhetnu i štampao brošure o obližnjem memorijalnom muzeju Staten Ajlend posvećenom toj tragediji, koji ima suvenirnicu, prostor za izložbe, kulturni centar, pa čak i mali Zoo-vrt s hobotnicama. 

Redžinela se povremeno suočava s dva problema. Prvo, muzej uopšte ne postoji, ali to i dalje ne sprečava stotine turista da ga potraže. Drugo, trajekt Kornelijus G. Kolf jeste postojao, ali postoji i danas, jer se tragedija nikada nije dogodila. 

O čemu je reč? 

Redžinela je 45-godišnji vajar i scenograf, koji je počeo da uživa u podvalama - postao je tzv. prankster. 

Svoj projekat s trajektom tumači kao deo društvenog eksperimenta i muldimedijalnog umetničkog dela. 

Kaže da ima običaj da se udalji nekoliko metara od spomenika i onda posmatra turiste i njihove reakcije nakon što pročitaju o čemu je reč. Odnosno, gleda ih kako nakon čitanja zabrinuto i sumnjičavo počnu da posmatraju obližnje more. 

Bilo je potrebno šest meseci planiranja i radova da ostvari planove, a javnosti čak šest nedelja da uoči prevaru – prvi ju je otkrio list "Njujork post" pre nekoliko dana. 

Uprkos tome, podvala i danas funkcioniše, a Redžinelin projekat se nastavlja.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 23:15:53 +0100 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382708/najveca-lazirana-pomorska-tragedija-u-istoriji.html
Domaće maske za regeneraciju kože i kose u hladnim danima http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/384632/domace-maske-za-regeneraciju-koze-i-kose-u-hladnim-danima.html Napravite sami prirodne maske za negu. ]]> Foto:B92.net

Sa sezonom grejanja i hladnijim danima počinju i problemi mnogih dama s kožom koja je podložnija isušivanju i crvenilu. Pritom na udaru nije samo koža, već i kosa, kojoj je takođe neophodna odgovarajuća zaštita. Neke maske za negu suve kože i kose možete da napravite i sami, kod kuće, od gotovo istih sastojaka, koje sigurno imate u svojoj kuhinji. 

Suvo lice 

Kašičicu svežeg kravljeg sira pomešajte s dve kašičice meda i ostavite da deluje 10 do 20 minuta. Potom se umijte mlakom vodom i nanesite odgovarajuću hidratantnu kremu. 

Ispucali krajevi 

Kašičicu meda, žumance i kašičicu maslinovog ulja pomešajte i nanesite na kosu. Pokrijte je aluminijumskom folijom ili plastičnom kesicom i ostavite da deluje pola sata. Potom isperite kosu na uobičajeni način.

]]>
Sun, 15 Nov 2020 23:33:54 +0100 Life style http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/384632/domace-maske-za-regeneraciju-koze-i-kose-u-hladnim-danima.html
Horoskop za ponedeljak 16. novembar http://www.pressonline.rs/zabava/astro/402253/horoskop-za-ponedeljak-16-novembar.html Dnevni horoskop. ]]> Foto:nezavisne.com

Ovan

Ljubav:
Izbegavate osetljive teme koje iritiraju voljenu osobu. Prilagodite svoja emotivna interesovanjima zajedničkim potrebama.
Posao:
Stalo Vam je da zavedete novi režim u svojoj okolini i strogo ocenjujete nečije ponašanje. Sve svoje obaveze želite da privedete kraju.
Zdravlje:
Potrebno je da ulepšate svoje raspoloženje.

Bik

Ljubav:
Ukoliko Vam je stalo da utičete na partnera, upotrebite neko malo i korisno lukavstvo. U ljubavnom odnosu, mnogo toga je dozvoljeno.
Posao:
Imate dovoljno smelosti da kažete ono što mislite pred okolinom. Ponekad je teško pomiriti različita poslovna uverenja i interese.
Zdravlje:
Planirajte izlazak ili šetnju, prijaće Vam.

Blizanci

Ljubav:
U privatnom životu, morate imati dovoljno razumevanja za svoju porodicu. Nemojte ignorisati ili zanemariti voljenu osobu.
Posao:
Diplomatska nota ponekad postaje neizbežna, a kompromis jedino ispravno rešenje.
Zdravlje:
Potrebna Vam je psihološka ravnoteža i bolja nega.

Rak

Ljubav:
Nema potrebe da dajete ishitrena obećanja, partner pažljivo analizira Vaše ponašanje. Prihvatite iskreni razgovor.
Posao:
Delujete snalažljivo u različitim poslovnim susretima, ali imate utisak da se od Vas mnogo očekuje u određenim situacijama.
Zdravlje:
U večernjim satima prijaće Vam susret ili izlazak, kao dobra relaksacija.

Lav

Ljubav:
Ponekad određene »sitnice« više otkrivaju, nego rečenice koje se uporno ponavljaju. Pažljivije analizirajte voljenu osobu.
Posao:
Važno je da pravilno zaštitite svoje poslovne interese. Postavite jasnu granicu do koje ste spremni da preuzmete poslovnu odgovornost.
Zdravlje:
Izbegavajte neke loše navike.

Devica

Ljubav:
Vaš odnos sa partnerom više podseća na igru skrivanja, nego na iskrenu vezu ili na bliski emotivni susret.
Posao:
Nedostaje Vam motivacija da se angažujete na različitim stranama. Budite promišljeni, prepustite velike ambicije svojim saradnicima.
Zdravlje:
Večernje sate provedite na mirniji način, relaksirajte se.

Vaga

Ljubav:
Postavili ste visoke kriterijume i previše očekujete od partnera. Ponekad realnost nije tako ružičasta, kao što priželjkujete.
Posao:
Lakse je krivicu i odgovornost prebaciti na druge, posebno ako neko nema dovoljno hrabrosti da Vam se suprotstavi.
Zdravlje:
Primenite neku od tehnika psihološkog opuštanja, prijaće Vam.

Škorpion

Ljubav:
Nema razloga za velika očekivanja u društvu u kome niste rado viđeni ili prihvaćeni. Posvetite pažnju bliskoj osobi.
Posao:
Stalo Vam je da budete u toku glavnih događaja, ali imate utisak da Vam promiču nove informacije koje imaju važno značenje.
Zdravlje:
Prijaće Vam rekreacija ili neka sportska aktivnost.

Strelac

Ljubav:
Na sreću, voljena osoba dobro poznaje Vaš ukus i ume da Vam ugodi na različite načine. Uživajte u svom svetu intime.
Posao:
Potrebno je da kontrolišete svoju psihičku i emotivnu tenziju, kroz pojačanu radnu aktivnost ili kretanje.
Zdravlje:
Prijaće Vam šetnja ili neka sportska aktivnost.

Jarac

Ljubav:
Neko pobuđuje Vaše emotivno interesovanje i dobro raspoloženje. Novi događaji Vas asociraju na prijatne uspomene.
Posao:
Postoje stvari koje zahtevaju kreativno razmišljanje ili fazu inkubacije. Nema potrebe da ubrzavate neke poslovne situacije.
Zdravlje:
Potrudite se da poboljšate koncentraciju.

Vodolija

Ljubav:
Dopada Vam se ono što je »nedostižno« ili osoba do koje ne dopire Vaš glas. Budite diskretni.
Posao:
Delujete organizovano u svakom pogledu i umete da nametnete svoje visoke kriterijume pred saradnicima.
Zdravlje:
Nalazite se u sjajnoj psihofizičkoj formi.

Ribe

Ljubav:
Ljubavna pažnja uvek deluje kao najbolji lek za dušu. Opustite se u društvu bliske osobe.
Posao:
Po mišljenju saradnika Vaše ideje predstavljaju veliki rizik, stoga nemojte očekivati praktičnu podršku.
Zdravlje:
Razmislite na koji način treba da poboljšate koncentraciju.
]]>
Sun, 15 Nov 2020 23:34:52 +0100 Astro http://www.pressonline.rs/zabava/astro/402253/horoskop-za-ponedeljak-16-novembar.html
A Za 100 metara vode: ​Suecki kanal kao geostrateška okosnica 19. veka http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382287/a-za-100-metara-vode-suecki-kanal-kao-geostrateska-okosnica-19-veka.html Kako su Britanci kontrolisali Gibraltar, za 19-vekovnu Francusku je Suecki kanal predstavljao adut koji se nije smeo ispustiti ]]> foto:newsweek.rs

Teritorija Egipta je, iako jedna od kolevki ljudske civilizacije, dugo vremena za Evropljane bila gotovo apsolutna nepoznanica. Od doba krstaških ratova, koji su ovu teritoriju definitivno ostavili pod uticajem islamske kulture i poretka, naspram hrišćanske Evrope, sve do vremena koje se popularno naziva dobom Napoleonovih ratova, kontakata gotovo da nije bilo.

Naravno, ideja o osvajanju Egipta je prisutna kroz čitavu ljudsku istoriju, a od kako je Lajbnic savetovao Luja XIV da osvoji Egipat, ta ideja se kroz čitav XVIII vek provlačila kroz spise i traktate francuskih mislilaca, poput Soazela i Rejnala. Ideja o osvajanju Egipta je, razume se, imala veoma čvrstu ekonomsku podlogu. Veliki trgovci i brodovlasnici Marseja i drugih francuskih mediteranskih luka su odavno održavali veze sa Egiptom i svako jačanje tih veza je moglo samo povećati profit.

U jeku francusko-britanskog sukoba na pragu XIX veka, mladi Korzikanac u francuskoj službi, a potonji imperator, Napoleon Bonaparta, tražio je pravi odgovor na britansku kontinentalnu blokadu. Imenovan za komandanta tzv. engleske armije, imao je zadatak da se obračuna sa Englezima, kao jedinim nepobeđenim neprijateljem, nakon mira u Kampoformiju 1797. Većina francuskog vođstva, tadašnjiDirektorijum, bila je za direktni desant na britanske obale, ali tu nailazimo na nezgodan teren nepoverenja, odnosno osećanja zavisti i straha prema vojskovođi koji je već postao dovoljno jak da ugrozi pozicije direktora i sam poredak Francuske.

Reuters Pariz Trijumfalna kapija inscencija povratka Napoleona

Foto: Reuters Pariz Trijumfalna kapija inscencija povratka NapoleonaNaređenje o desantu je vrlo verovatno izdato sa ciljem da se Napoleon upropasti. Napoleon je pravilno shvatio da je ključ za poraz Britanaca osvajanje Egipta, iako ideja per se i nije nova. Naime, Taljeran je nešto ranije, 1797. objavio referat pod nazivom „Preimućstva novih kolonija u savremenim uslovima“, videvši osvajanje Egipta kao mogućnost da se nadoknade gubici u kolonijama koje su pripale Engleskoj.

Na ruku ovoj tezi je išlo i sve drastičnije propadanje Osmanskog carstva, koje je bilo suveren Egipta. Iskrcavši se 1798. godine na zapadnom ušću Nila, Napoleon je imao nameru da preseče trgovinu između Britanije i Indije. Sama egipatska ekspedicija je za cilj imala prokopavanje kanala, odnosno uništavanje Sueckog zemljouza, kako bi na taj način Francuska dobila monopol nad trgovinom sa Indijom.

Mladom generalu je, ipak, bilo jasno da je takav poduhvat u pomorskom i finansijskom pogledu, praktično nemoguć, a tajna izviđačka ekspedicija koju je preduzeo u februaru je učvrstila njegova uverenja. I većini savremenika je bilo jasno da je direktna invazija na Britaniju daleko od realnih mogućnosti, pa je tako i ruski poslanik u Carigradu, knez Kočubej pisao: „Možda se ja varam, ali smatram da on (Napoleon) neće biti tako glup da se prihvati zadatka koji će zamračiti celokupnu njegovu slavu“. Moramo naglasiti da je i egipatska ekspedicija imala, ako ne veće, a ono barem podjednake rizike, ali ovde se jednostavno radilo o pitanju časti. Egipat je ipak bio „kraj sveta“ i tamošnji poraz, kako je istorija i pokazala, imao bi daleko manje posledice i po Napoleona samog i po Francusku.

Decembra 1798. Napoleon je u „izviđanje terena“ poslao Žak-Mari le Pera, kako bi utvrdio rutu budućeg kanala. Kao ponosni član francuskog Instituta, Napoleon je u ekspediciju poveo grupu inžinjera, sa zadatkom da pronađu stari kanal i ispitaju mogućnosti prokopavanja po istoj ruti. Le Per je uspeo da pronađe tragove starog kanala, koji je spajao Nil sa Crvenim morem, ali je pogrešno zaključio da je nivo Crvenog mora 8,5 metara viši od nivoa Sredozemnog, te da bi izgradnja kanala zahtevala dodatne brane i ustave, što je bio ozbiljan graditeljski poduhvat za koji u datom trenutku nije bilo mogućnosti. Od poduhvata se odustalo, a i čitava Egipatska ekspedicija je ubrzo propala. Pretpostavka o posledicama se pokazala kao tačna, i pred Napoleonom su tek bile godine slave, pa je egipatska epizoda ubrzo i zaboravljena.

AP, Suecki kanal 1953. godine

Foto: AP, Suecki kanal 1953. godineMeđutim, ideja o kanalu će tokom XIX stoleća sve više dobijati na aktuelnosti. Britanija je, u skladu sa svojim interesima, želela da očuva stabilnost regije, te je pružala podršku Osmanskom carstvu, kao, barem nominalnom suverenu, želeći pre svega da spreči francuski uticaj, koji bi omeo trgovinu sa Indijom.

Tokom pedesetih godina XIX veka, Lesep je ponovo oživeo ideju o prokopavanju kanala, kojoj se najviše protivio Robert Luis Stivenson, tvorac prve lokomotive i železničkog saobraćaja. Stivenson je, naime, izgradio železničku prugu prateći nekadašnji britanski kopneni put, od Aleksandrije do Sueckog zaliva. Vodeći britanski krugovi su takođe bili protiv kanala, zalažući se za očuvanje kopnenog puta. Međutim, kralj Viljem IV je još tridesetih godina pisao lordu Palmerstonu o značaju zbližavanja sa Egiptom, kao sponom između Britanije i Indije. U prilog tome ide i činjenica da bi ovaj put bio dosta kraći od pomenutog kopnenog. Palmerston, koji je ustanovio dogmu britanske spoljne politike o nepostojanju večitih saveznika ili večitih protivnika, pretpostavivši im samo večiti interes, smatrao je da treba iskoristiti sve što Britaniju ne bi koštalo ljudstva ili novca.

A tadašnji interes je bio balans između egipatskog kediva i Osmanskog carstva. Osmansko carstvo je čitavog veka predstavljalo tampon-zonu u britansko-ruskom sukobu, a u ovom periodu je potonji bio posebno naglašen, te je i rezultirao Krimskim ratom (1853 – 1856.). Kako je postojala opasnost da se akcijama u Egiptu – koji je bio pod posebnim statusom i gde je vladao kediv Said-paša – Turci gurnu u naručje Rusije ili Francuske, Britanci su se uzdržavali od bilo kakvog delovanja.

Francuzi su, sa druge strane, iskoristili zauzetost Engleske i Turske u Krimskom ratu, znajući i za nastojanja Said-paše da po svaku cenu „pozapadnjači“ Egipat, i pridobili njegovu naklonost za izgradnju i korišćenje kanala na 99 godina, uz egipatsku radnu snagu i sa 55 odsto udela.

AP, Gamal Abdel Naser na proslavi egipatskog preuzimanja kontrole nad Sueckim kanalom

Foto: AP, Gamal Abdel Naser na proslavi egipatskog preuzimanja kontrole nad Sueckim kanalomIpak, u periodu izgradnje kanala, bilo je pitanje prestiža i nacionalnog ponosa sa jedne strane, i vojno-ekonomske želje da se spreči francuski uticaj u Egiptu sa druge strane, naspram realnih benefita kanala. Suecki kanal bi potpuno negirao značaj Gibraltara, što bi u krajnjoj liniji značilo da Britanija prestaje biti jedini gospodar Mediterana. Sa druge strane, britansko protivljenje ima i vrlo čvrstu ekonomsku pozadinu, posebno među krupnim industrijalcima poput Stivensona, koji je opravdano strahovao da će kanal njegovu železnicu dovesti u drugi plan. Istorija će, međutim pokazati, da je u prvih 13 godina postojanja kanala, oko 80% tereta prevezeno upravo na britanskim brodovima. Pažljivo prateći situaciju, Britanci su koristili pravo plovidbe kanalom uz paušalnu naknadu, praktično – putarinu i čekali svoju šansu, koja će im se ubrzo ukazati.

Said-paša se nekontrolisano zaduživao, uz eksploatatorske i praktično iznuđivačke uslove evropskih bankara, te su Britanci 1875. otkupili njegov udeo u koncesiji za vrlo mali novac, budući da je Egipat bankrotirao i u potpunosti pao pod finansijsku kontrolu Britanije i Francuske. U Egiptu je ubrzo buknuo narodni ustanak, budući da su uslovi dužničkog ropstva prema evropskim finansijskim moćnicima pali na teret stanovništva, što su Britanci iskoristili, i pod izgovorom odbrane legitimnog vladara osvojili Egipat 1882. Tako je počela epoha tzv. „jagme za Afrikom“, koja će u konačnici rezultirati Prvim svetskim ratom, kao posledicom nezadovoljstva Nemačke, koja je u kolonijalnoj podeli ostala kratkih rukava.

]]>
Sun, 15 Nov 2020 23:42:44 +0100 Zanimljiva istorija http://www.pressonline.rs/zabava/zanimljiva_istorija/382287/a-za-100-metara-vode-suecki-kanal-kao-geostrateska-okosnica-19-veka.html
NE DA NA CARA! Aleksandra ZARATILA sa Mićom, IZVREĐALI SE KAO NIKAD! Cela kuća na nogama! http://www.pressonline.rs/zabava/dzet-set/421321/ne-da-na-cara-aleksandra-zaratila-sa-micom-izvredjali-se-kao-nikad-cela-kuca-na-nogama-.html Nakon svađe Filipa Cara i Lepog Miće zbog manjka cigareta, Aleksandra Nikolić nije dala na bivšeg, pa je i ona zaratila sa Mićom, tako što ga je pitala da li taj problem datira od sinoć. ]]> Foto:pink

Foto: TV Pink Printscreen

Ti meni ne veruješ. Ako sam rekao da nema cigareta, onda nema! Svako ko mi ne veruje, a zalažem se za njega, za mene je ku*vetina! - vikao je Mića.
Sad sam ku*vetina? Ti si onda matorac jedan! Neću da mu ćutim da ima 100 godina još, ima da ga iznapušavam! Samo sam ga pitala za cigarete - bila je besna Aleksandra.

Foto: TV Pink Printscreen

U video - prilogu pogledajte detaljnije.

]]>
Mon, 16 Nov 2020 13:27:53 +0100 Džet set http://www.pressonline.rs/zabava/dzet-set/421321/ne-da-na-cara-aleksandra-zaratila-sa-micom-izvredjali-se-kao-nikad-cela-kuca-na-nogama-.html