Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 05. 2014.

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađen legendarni Kolumbov brod "Santa Maria"!

Arheolozi veruju kako su na severnoj obali Haitija nakon dugih 500 godina pronašli olupinu legendarnog broda "Santa Maria" s kojim je Kristofor Kolumbo otkrio Ameriku 1492. godine, kako piše "Independent".

SENZACIONALNO OTKRIĆE: Pronađen legendarni Kolumbov brod "Santa Maria"!

- Svi istorijski podaci, podvodna topografija i arheološki dokazi sugerišu kako je ova olupina Kolumbov slavni brod "Santa Maria" - tvrdi Bari Kliford, najpoznatiji po pronalasku gusarskog broda na dnu mora.

Ovaj priznati američki podvodni istraživač koji vodi istraživanje kaže kako moraju da budu uporni i nastave sa radom, kako bi izveli detaljnije arheološko istraživanje olupine. 

Međutim, do sada je njegov tim samo fotografisao i izmerio olupinu. Lokacija odgovara onoj iz dnevnika legendarnog istraživača, a već je istraživana 2003. godine, kada je u blizini otkrivena najverovatnija lokacije Kolumbove tvrđave.

- Uveren sam da će potpuno istraživanje olupine dovesti do prvog sigurnog arheološkog dokaza o Kolumbovom otkrivanju Amerike - zaključio je Kliford.

Ceo ovaj poduhvat kamerom je zabeležila ekipa TV programa "History".

"Santa Maria" je bila dugačka oko 22 metra, imala je tri jarbola, i putovala je sa 40 članova posade. Deset nedelja nakon što je Kolumbo stigao na Bahame, veliku lađu je 25. decembra 1492. godine zadesio brodolom. Udarila je u greben na severnoj obali Haitija, pa ju je posada napustila, dok su talasi jedrenjak razneli na komadiće.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage