Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

01. 03. 2018.  - Autor: newsweek.rs

FBI je mislio da je špijunka: Jedna žena je opčinila i Hitlera i Kenedija

Inge Arpad o Hitleru je svojevremeno napisala: "To je čovek koji vam se svidi na prvu."

FBI je mislio da je špijunka: Jedna žena je opčinila i Hitlera i Kenedija

Foto:newsweek.rs

Inga Arvad je bila velika ljubav Džona Kenedija, jer je bila jedina žena s kojom je "on mogao biti što jeste". Tepao joj je Inga Binga, a priča o njoj je zaista fascinantna. Naime, Arvadova je radila u Berlinu kao novinarka sredinom tridesetih godina prošlog veka.

Da je reč o fascinantnoj ženi svedoči i to da ju je Hitler pozvao na otvaranje Letnih olimpijskih igara u Berlinu, pa čak i organizovao večeru njoj u čast. Naravno, nisu samo njih dvojica bili očarani Ingom. 

Dok je radila u Holivudu, kao kolumnistikinja, mnogi su govorili da je lepša od najlepših glumica Holivuda. Čak je i Edgar Huver, direktor FBI-ja, bio opčinjen ovom ženom, ali iz drugih razloga. Naime, on je bio ubeđen da je ona nacistička špijunka, koja se infiltrirala među američke zvaničnike, a bila je pod nadzorom FBI-ja svih godina dok je radila u "Vašington tajmsu".

Profimedia, Adolf Hitler

Foto: Profimedia, Adolf Hitler"U to vreme je bilo sasvim normalno da prelepa, egzotična žena, koja govori više jezika, bude špijunka", kaže Skot Feris, autor knjige "Inga", koja govori o njenom životu. "Kasnije se ispostavilo da je nacistička Nemačka imala užasnu špijunsku mrežu. Ali, FBI to tada nije znao. Očajnički su tražili špijune u svojim redovima i bili su uvereni da je Inga bila špijunka", kaže Feris. 

Rođena 1913. godine u Danskoj, majka ju je odgojila da bude savršena žena i dama. Štaviše, čak je proglašena i za mis Danske 1931. godine, nakon čega se seli u Njujork, gde je studirala na Kolumbijskoj školi novinarstva. Kasnije odlazi u Berlin, gde radi kao novinarka, a jedan od njenih zadataka je bilo pisanje o nacističkim zvaničnicima.

O Hitleru je svojevremeno napisala: "To je čovek koji vam se svidi na prvu." Zapravo, u vreme kad je Arvadova pisala o Hitleru, on i nije bio ono što će kasnije postati. Naime, saredinom tridesetih mnogi su bili fascinirani Hitlerom. Imala je dobru saradnju s nacistima, toliko da su joj oni zaista u jednom momentu ponudili da radi za njihovu obaveštajnu službu, na šta je ona odgovorila da će razmisliti. 

To je bilo osveštenje za nju i, užasnuta ponudom, ona se odmah spakovala i otputovala u rodni Kopenhagen. Ubrzo odlazi u Vašington, gde upoznaje Džona Kenedija, koji je u to vreme bio mladi poručnik korvete. Upoznao ju je preko svoje sestre Kik, koja je bila bliska prijateljica s Ingom.

U početku Džozef Kenedi, Džekov otac, nije imao ništa protiv njihove veze. Mislio je da je reč o avanturi koja će kratko trajati. "Međutim, njih dvoje su se zbližili za kratko vreme i Džek je kasnije govorio da je to žena koja ga je najbolje razumela", kaže Feris. 

Ipak, u sve se umešao Džozef Kenedi, koji je uticao na sina da prekine vezu s Arvadovom. Ona se na kraju udala za glumca Tima Mekoja i postala američka državljanka. Imala je dvoje dece s njim i ostatak života je provela u La Kanjadi, u Kaliforniji.


Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage