Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 11. 2021.  - Autor: newsweek.rs

Zašto je Staljin krvolok, a Indira Gandi boginja uništenja: Svetski lideri na kauču psihologa CIA

Snovi i značaj mentora u mladosti posebno su korisni za razumevanje uticaja ključnih životnih iskustava na oblikovanje političara

Zašto je Staljin krvolok, a Indira Gandi boginja uništenja: Svetski lideri na kauču psihologa CIA

фото:невсвеек.рс

Психолошки профил политичке личности настао је како би се творцима спољне политике пружила свеобухватна психолошка слика одређеног лидера. Та слика није обухватала само опис животног пута, који је обликовао његове основне ставове, већ и конкретне аспекте његовог понашања као вође, нарочито значајне за политичаре који са дотичним лидером долазе у додир. 

У профилу политичке личности покушавамо да опишемо суштину нечије политичке личности, да идентификујемо дубоко укорењене обрасце који су доследни и који, сходно томе, имају велику моћ предвиђања будућег понашања. Задатак је да утврдимо који елементи чине политичку личност лидера и да их одвојимо од оних који су небитни. 
Профимедиа, Индира Ганди

Фото:  Профимедиа, Индира Ганди


Посебно је важно да се детаљно идентификују и анализирају рани успеси и неуспеси једног вође, пошто им се често придаје прекомеран значај у тумачењу будућих догађаја. То захтева пажљиво истраживање претходних генерација. Тако је, на пример, краљ Абдулах Први, деда јорданског краља Хусеина, имао огроман утицај на развој Хусеина као лидера. Као харизматични човек огромног политичког угледа, Абдулах се стидео сина Талала, оболелог од хроничне параноидне шизофреније. Стога је врло рано одлучио да унуку додели посебно место у историји Јордана и почео је да га припрема за улогу будућег краља. Дечак је имао петнаест година и налазио се поред деде на степеницама џамије Ел Акса у Старом граду у Јерусалиму кад је Абдулах пао мртав покошен метком атентатора. Метак је погодио и младог Хусеина, 
Профимедиа, Јордански краљ Хусеин бин Талал

Foto: Profimedia, Jordanski kralj Husein bin Talal


AMBICIJE RODITELJA 

Postoje brojni primeri psihobiografskih elemenata iz kojih možemo da zaključimo do kog stepena na političkog vođu utiče ambicija roditelja. Jedan od njih je i slučaj Dejvida Hoka, premijera Australije. Kada je pogledala svoju tek rođenu bebu u kolevci, njegova majka je navodno odmah znala da će joj sin postati premijer. Njeno proročanstvo moralo je da se ispuni, što je snažna potvrda da narcisoidni snovi majke mogu da oblikuju sinovljevu karijeru.

U svojoj autobiografiji Indira Gandi piše koliko su na nju uticali deda Motilal Nehru, istaknuti nacionalni lider i dva puta predsednik Kongresne stranke, i otac Džavaharlal Nehru, koji je, nastavljajući očevu borbu za nezavisnost, postao prvi premijer Indije. Dok su joj se roditelji nalazili u zatvoru, što se dešavalo često tokom njenog burnog politički obojenog detinjstva, gospođa Gandi je ispričala da se kao devojčica nije igrala lutkama već olovnim vojnicima. Na čelu kolone vojnika uvek je bila figurica sa belim štitom, na kome se nalazio crveni krst, što nas navodi na zaključak da se Indira identifikovala sa Jovankom Orleankom. Ona je stalno vodila vojnike-igračke u borbu, nagoveštavajući time da će u temeljima njene karijere biti sukobi. Time je možda čak predskazala i svoju mučeničku smrt od ruke dvojice telohranitelja Sika, koji su joj se osvetili za slanje vojske na Zlatni hram, njihovo najveće svetilište u Amritsaru. Vrlo je indikativno da su je politički protivnici prozvali „boginjom uništenja“ i da su na nju gledali kao na lidera koji stalno izaziva političke sukobe, ističući da joj nedostaje pomiriteljska veština, kakvu su imali njeni roditelji.
Профимедиа, Џавахарлал Нехру

Foto: Profimedia, Džavaharlal NehruKLJUČNE ŽIVOTNE PROMENE

Uloga sna i značaj mentora u mladosti posebno su korisni za razumevanje uticaja ključnih životnih iskustava na oblikovanje političke ličnosti. Bitno je otkriti junake i uzore iz detinjstva. Egipatski predsednik Anvar el Sadat se, na primer, kao dečak poistovećivao sa Mahatmom Gandijem, te je imao običaj da se ogrne belim čaršavom i šeta naokolo sa kozom, a često je sam sebi nametao post. Takvim ponašanjem nagovestio je svoju kasniju ulogu mirotvorca između Egipta i Izraela, koja mu je donela Nobelovu nagradu za mir.

San formiran u adolescenciji može da posluži kao podsticaj za buduća velika dela, a potraga za ostvarenjem tog sna ubrzava se kada je čovek suočen sa bolešću. I jordanski kralj Husein i palestinski vođa Jaser Arafat održali su se na političkoj sceni zahvaljujući brižljivoj proceni političkih rizika. Ni Husein ni Arafat nikada se nisu udaljavali od arapskog biračkog tela u potrazi za nezavisnom palestinskom državom, niti su bili spremni da raskinu sa radikalnim apsolutistima u palestinskom pokretu. Međutim, obojica su se upustili u veliki rizik radi ostvarenja mira sa jevrejskom državom nakon što su pogledali smrti u oči, shvatajući da nemaju mnogo vremena za ostvarenje željenih ciljeva. Tek nakon što se Arafatov helikopter srušio u Judejskoj pustinji, usmrtivši pilota, i nakon što je šest nedelja kasnije hitno prebačen u bolnicu „Kralj Husein“ u Amanu radi operacije na mozgu da bi se otklonio krvni ugrušak, palestinski lider je raskinuo sa radikalnim protivnicima sporazuma sa Izraelom i pristao da učestvuje u pregovorima u Oslu. To je dovelo do istorijskog rukovanja sa izraelskim premijerom Jicakom Rabinom u ružičnjaku ispred Bele kuće i donelo mu Nobelovu nagradu.

Nekoliko sedmica kasnije, i sam kralj Husein bio je smešten u istu bolnicu, gde mu je izvađen bubreg zahvaćen zloćudnim tumorom. Ubrzo zatim, poveo je odvojene mirovne pregovore sa Izraelom u pokušaju da izbriše mrlju iz svog istorijskog dosijea zbog gubitka kontrole nad Zapadnom obalom u takozvanom šestodnevnom arapsko-izraelskom ratu 1967. godine i ispuni svoju istorijsku misiju. Njegov deda Abdulah I, koji se tajno sastajao sa Jevrejima da bi uspostavio mir, svakako mu je bio pozitivan uzor, ali trenutak kada je on sam to učinio, navodi nas na zaključak da je pružio ruku pomirenja Izraelu onda kada se suočio sa vlastitom smrtnošću.
Профимедиа, Јасер Арафат

Foto: Profimedia, Jaser ArafatNEISPUNJENI SNOVI


Međutim, reakcija na osujećene snove o slavi uslovljava neodmereno ponašanje, koje je istovremeno i destabilizujuće za državu. Iranski šah Muhamed Reza Pahlavi je pisao da mu je misija da povede belu revoluciju, kako je nazvan čitav niz reformi kojima je želeo da transformiše Iran u savremenu bliskoistočnu državu. Kada su ga francuski lekari 1973. godine obavestili da je bolestan i da ima zloćudni tumor, on je dramatično ubrzao tempo promena. Pošto je raskinuo sa OPEK, učetvorostručeni su prihodi koji su se od nafte slivali u Iran, zemlju sa nerazvijenom infrastrukturom. To je dovelo do neumerenog porasta očekivanja stanovništva, što je destabilizovalo socijalnu strukturu društva i uzrokovalo duboko nezadovoljstvo naroda, utirući put Homeinijevoj islamskoj revoluciji. 

Žureći da ostvari snove pre nego što umre, on je svoje lične planove stavio iznad političkih mogućnosti.
Профимедиа, Јосиф Стаљин

Foto: Profimedia, Josif Staljin


Uloga mentora ima izuzetan značaj i stoga je veoma važno da se ona brižljivo analizira. Mladi Josif Visarionovič Džugašvili (koji je preuzeo pseudonim Staljin tek 20 godina kasnije) bio je izložen krutoj disciplini pravoslavnog teološkog seminara u Tbilisiju, zbog čega se pobunio i prošvercovao radove Karla Marksa i Vladimira Iljiča Lenjina. Posebno se divio Lenjinu, do te mere da ga je idealizovao. Proučavao je njegove radove o revoluciji i na kraju je napustio školovanje da bi pomogao svom idealizovanom mentoru u ostvarenju sna o revoluciji. Međutim, kontrast između Lenjina kao idealizovanog uzora sa daljine i ličnog odnosa sa Lenjinom kao mentorom bio je veoma upadljiv. Mentor je i uzor političkog ponašanja, i izvor značajnih političkih ideja, i učitelj političke prakse, ali je ujedno i prepreka na putu ka vlasti. Iako je na početku bio samo lojalni štićenik, Staljin je tokom vremena postajao sve neposlušniji prema Lenjinu, boreći se za moć i uticaj. To je dovelo do snažne konfrontacije mentora i štićenika kada je Staljin imao četrdesetak godina. Lenjin je kasnije doživeo moždani udar, koji ga je potpuno onesposobio, tako da je Staljin mogao da učvrsti vlast.
Профимедиа, Владимир Иљич Лењин

Фото:  Профимедиа, Владимир Иљич Лењин


Још један пример доживотног ефекта позитивног узора, мада у односу који није био тако интензиван као у случају Лењине и Стаљине, видимо код некадашњег израелског премијера Менахема Бегина. Он је рано почео да се диви пиониру ционизма Владимиру Жаботинском, чији су снови о безбедној јеврејској домовини битно утицали на Бегину и постали чврсто језгро његове политичке личности.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati