Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 12. 2017.  - Autor: newsweek.rs

Zaboravljeni as: Ovo je prva vazdušna bitka u istoriji, a vodili su je Srbi i Austrougari

Osim kao herojska srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem i prva pobeda Saveznika u Prvom svetskom ratu, ova bitka ostaće upamćena i kao prva avio bitka u istoriji čovečanstva.

Zaboravljeni as: Ovo je prva vazdušna bitka u istoriji, a vodili su je Srbi i Austrougari

foto:newsweek.rs

Cerska bitka vođena je avgusta 1914. godine između Austrougarske i Srbije avgusta 1914. oko planine Cer tokom prvih faza Srpske kampanje u Prvom svetskom ratu.

Bitka je izbila je u noći 15. avgusta, a već do 19. avgusta moral austrougarskih trupa je opao i hiljade vojnika su se povukle u Austrougarsku, dok su se mnogi podavili u Drini bežeći u panici. Srbi su 24. avgusta opet ušli u Šabac, čime se bitka zvanično završila. 

U toku desetodnevne bitke srpski gubici su iznosili 3.000 mrtvih i 15.000 ranjenih. Austrougarski gubici su bili znatno veći. Bilo je 8.000 mrtvih vojnika, 30.000 ranjenih i 4.500 zarobljenih. 

Wikipedia, Miodrag Tomić (desno) ispred aviona Bleri

Foto: Wikipedia, Miodrag Tomić (desno) ispred aviona BleriUspeh bitke je privukao svetsku pažnju na Srbiju i doneo joj naklonost u neutralnim i savezničkim zemljama. Kao posledica, mnogi stranci su došli u Srbiju krajem 1914. nudeći finansijsku, političku, humanitarnu i vojnu pomoć. 

Novinski članci u odbrani Srbije su postali češći u britanskim novinama, a zemlja je bila toliko cenjena da su određene kulturne grupe u Italiji podržavale ulazak Italije u rat na strani saveznika, koristeći Srbiju i Crnu Goru.

Ipak, osim kao herojska srpska pobeda nad brojno nadmoćnijim neprijateljem i prva pobeda Saveznika u Prvom svetskom ratu, Cerska bitka ostaće u istoriji zapamćena i kao prva avio bitka u istoriji čovečanstva. 

Wikipedia, Miodrag Tomić

Foto: Wikipedia, Miodrag TomićIako se prvi susret dva neprijateljska aviona dogodio tokom Meksičke revolucije 1913. godine, kada su dva američka najamnika pilota u vazduhu namerno pucali iz pištolja u vazduh, umesto jedan u drugoga, zbog čega se taj događaj ne može smatrati prvom vazdušnom bitkom.

Do Cerske vitke, borbeni avioni su upotrebljavani pre svega u izviđačkim misijama, u kojima su ponekad piloti bacali ručne bombe, cigle ili granate na trupe na zemlji i voma malo se razmišljalo o direktnoj borbi dve ili više letelica. Tek kada su piloti počeli da dobijaju pištolje javila se ideja o vazdušnoj bici.

Prilika da se ideja oproba bila je Cerska bitka, gde su se po prvi put u istoriji sukobila dva pilota - Miodrag Tomić i nepoznati austrougarski avijatičar koji je bio na izviđačkoj misiji. 

Wikipedia, Ilustracija: Vazdušna bitka u Prvom svetskom ratu

Foto: Wikipedia, Ilustracija: Vazdušna bitka u Prvom svetskom ratuTomić je poleteo na svom Bleriju jednosedu sa aerodroma u selu Jevremovac 27. avgusta u pet časova po podne. Iznad Mišara susreo se sa jednim neprijateljskim avionom i bili su sasvim blizu jedan drugome kada je izviđač-strelac otvorio vatru iz pištolja. Kako Tomić nije bio naoružan, morao je da se spasava naglim poniranjem. Ovo je bila prva razmena vatre između dva aviona u istoriji.

Već za nedelju dana kasnije, svi avioni u floti Srbije i Austrougarske bili su opremljeni mitraljezima. Tako je otvoreno potpuno novo poglavlje u istoriji rata. 

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage