Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

08. 02. 2018.

Velika misterija rešena: Kako je zaista otkrivena ANA FRANK

Najnovije tvrdnje istražitelja pokazuju da skrovište čuvene Ane Frank možda nije otkriveno tako što je neko izdao nju i njenu porodicu, već slučajno zbog prevara koju su njihove komšije pravile sa kuponima za hranu.

Velika misterija rešena: Kako je zaista otkrivena ANA FRANK

foto: blic.rs

Ana je od 10. marta 1944. godine često u svom dnevniku pisala o komšijama nazivajući ih "D" i "B" (kasnije se ustanovilo da je reč o Martinu Brouveru i Pjetru Dazelaru), koji su na nelegalne načine nabavljali kupone za hranu. Njih dvojica su radili za firmu čije je sedište bilo na adresi Prinsengraht 263, gde je i Anin otac Oto imao sopstveni biznis i gde je sakrio svoju porodicu od nacista.

"Uhapsili su D i B i nemamo više kupone", napisla je Ana 14. marta 1944.

Istražitelji tvrde da je policija najverovantije došla na vrata kuće zbog prevare sa kuponima, a neki navode da su nacisti unutra bili više od dva sta, zbog čega sumnjaju da im je cilj bio hapšenje Jevreja, piše BBC.

- Nekoliko sati pre nego što su nacisti upali u kuću, neko je anonimno prijavio prevaru sa kuponima za hranu - naveli su istražitelji.

Analizirajući sudska dokumenta, istražitelji su utvrdili da policajci koji su otkrila Anu i njenu porodicu nisu bili nikad angažovani za hapšenje i otkrivanje Jevreja, već su radili na slučajevima koji su se ticali novca, prevara, krađa...

Ana je umrla od tifusa u logoru Bergen-Belzen nekoliko nedelja pre njegovog oslobođenja. Njen otac Oto bio je jedini preživeli od osmoro ljudi koji su se tokom Drugog svetskog rata skrivali u ulici Prinsengraht 263.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage